Slinkie tīteņi
Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Kad nav laika gatavot īstos kāpostu tīteņus, izlīdzamies ar slinko variantu. Tie nudien ir tikpat garšīgi, vienīgi izskata ziņā nevar sacensties ar saviem čaklajiem brāļiem tīteņiem. Tāpēc šo ēdienu vislabāk ēst mājās, ģimenes lokā, tas nederēs svētku galdam. Bet ikdienas steigā šis ir lielisks risinājums gan ātrām pusdienām, gan vakariņām.
Mūsu mājās garšo kopā ar kartupeļiem un marinētiem gurķīšiem.
Precīzas sastāvdaļu proporcijas nav svarīgas. Katru reizi var gatavot mazliet atšķirīgi, bet noteikti būs garšīgi.
Sastāvdaļas
- Gabals kāpostgalvas
- 500 g jauktas maltās liellopu un cūkgaļas
- 1 vidējs sīpols
- Tomātu mērce pēc garšas
- Eļļa cepšanai
- Saldais vai skābais krējums
- Pēc garšas 1 ēdamkarote ķimeņu sēklu
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- Sāls
- Malti melnie pipari
- Vārīti kartupeļi vai kartupeļu biezenis
- Marinēti gurķi piedevām

Soļi
Solis 1
Kāposta lapas sagriež nelielos gabaliņos.
Solis 2
Sīpolu nomizo un smalki sagriež.
Solis 3
Kāpostus katliņā apcep, var tā šerpāk, pat mazliet apdedzināt. Tad tos pārlej ar ūdeni un atstāj vārīties.
Solis 4
Uz pannas apcep sīpolus, pievieno malto gaļu, sāli un maltus melnos piparus, visu maisot apcep.
Solis 5
Kāpostiem katlā pievieno apcepto gaļas maisījumu un tomātu mērci.
Solis 6
Pievieno ķimenes, izmaisa un vāra, līdz kāposti mīksti.
Solis 7
Krūzītē pāris karotes miltu atšķaida ar aukstu ūdeni un ietumē mērci.
Solis 8
Mērcei var pievienot skābu krējumu, sāli un piparus pēc garšas.
Solis 9
Visu rūpīgi izmaisa. Gatavs.
Solis 10
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni un marinētiem gurķīšiem.

Saistītās receptes

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

Koča. Grūbu biezputra
10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.

Dārzeņi un sēnes sarkanvīnā
Ja man būtu restorāns, es šo recepti iekļautu pastāvīgajā ēdienkartē, tik laba tā ir. Iedvesmu smēlos veģetāro ēdienu pavārgrāmatā “Green Kitchen at Home: Quick and Healthy Vegetarian Food for Every Day” (David Frenkiel, Luise Vindahl, 2017) publicētā receptē “Beet bourguignon”.