Pirmdiena, 27 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Eklēri

VO_3096356

VO_3260017 VO_3260018 VO_3260042 VO_3260049 VO_3260076 VO_3260082 VO_3260096 VO_3260105 VO_3260111 VO_3260128 VO_3260209 VO_3260217 VO_3260142 VO_3260152 VO_3260154 VO_3260195 VO_3260199 VO_3260227 VO_3260240 VO_3260242 VO_3260246 VO_3260257 VO_3260274 VO_3260291 VO_3260317 VO_3096356

Eklēri ir kūkas ar bagātīgu asociatīvu vēsturi. Par nosaukuma izcelsmi vairāk lasiet mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”. Rīdziniekiem šīs kūkas atsauks atmiņā vīru, kurš uzrāpās Vanšu tiltā un nebija ar mieru kāpt lejā, līdz kāds viņam neatvedīs eklērus. Notikuma attīstībai varēja sekot visi brauktgribētāji, jo kustība uz tilta bija apturēta, līdz eklēru kārotājs tika lejā.

Ja kādam te būs kas iebilstams par kaloriju daudzumu eklēros, varam ieteikt lieko enerģiju sadedzināt skrienot. Signis, kurš ir plaši pazīstams maratona skrējējs un mājas lapas noskrien.lv veidotājs, zināja stāstīt dažu labu sakarību starp skriešanu un kūkām. Kādā no ikgadējiem skrējieniem Rīga-Valmiera dalības maksa bijusi eklēra kūka. Ir bijis gadījums, kad kādu skrējēju nav biedējis attālums pa apvedceļu no Babītes līdz Šmerlim, lai tiktu pie štrūdeles. Ja dzīvē viss ir līdzsvarā, īsti garšīgs eklērs nebūs bieds jūsu figūrai.

Mēs esam izmēģinājuši dažādu plaucētās mīklas kūku krēmus, variācijas ir bezgalīgas. Jo krēma sastāvā vairāk ūdens (ar pienu, ogām, biezpienu vai putukrējumu), jo ātrāk izmirks mīklas čauliņas, tāpēc ar šādiem krēmiem kūkas labāk pildīt īsi pirms pasniegšanas.

Īsti labiem eklēriem labāk der treknie krēmi. Šeit publicējam vārīto krēmu ar šokolādi, bet mūsu mīļākais veids ir ar šokolādes un sviesta krēmu, kuru var atrast šeit. Krēma daudzums ir aprēķināts ar rezervi, pie vēlēšanās var izdekorēt arī kūku virsu. Labāk lai krēma ir mazliet vairāk, nekā pietrūkst dažām kūkām.

Paldies Signim Vāverem par skrējēju stāstiem un Initai Reimandovai par čaklām rokām un palīdzību!

Sastāvdaļas

Mīklai

1 glāze kviešu miltu (tilpumā 250 ml)

1 glāze piena, kas sajaukts uz pusēm ar ūdeni

60 g sviesta

4 olas

(no šī daudzuma var izcept 24–30 eklērus)

Krēmam

0,4 l 3,5% piena

4 olas

4 ēdamkarotes cukura olām un vēl nedaudz sviestam

4 ēdamkarotes kviešu miltu

200 g sviesta

15 g vaniļas cukura

100 g tumšās šokolādes (70%)

2 ēdamkarotes ruma vai konjaka

Šokolādes glazūrai

50–100 ml saldā krējuma

100 g tumšās šokolādes (70%)

vai

Baltajai glazūrai

50 ml piena

100 g pūdercukura

Konditorejas turza ar resnāku uzgali (apmēram 1,7 cm) mīklai un tievāku krēma pildīšanai

Darba gaita

VO_32600171. Pienu ar ūdeni lej katliņā, pievieno sviestu, uzvāra.
VO_32600182. Katliņā ieber uzreiz visus miltus.
VO_32600423. Masu karsē uz mazas uguns, enerģiski un ātri maisot, līdz izzūd kunkuļi. Turpina karsēt vēl 1–2 minūtes, lai mīkla saveļas bumbā, bet katliņa apakša sāk pārvilkties ar matētu kārtiņu. Noņem katliņu no uguns un mazliet atdzesē.
VO_32600494. Pa vienai piesit un iejauc (nekuļ un neputo!) olas.
VO_32600765. Mīklai jābūt mīkstai un spīdīgai.
VO_32600826. Sagatavo konditorejas turzu. Ērti to ielikt dziļā traukā, atlocīt malas un iepildīt pusi mīklas, kuru vēlāk var papildināt. Mīklu labāk likt pa mazākām porcijām, lai būt vieglāk dozēt.
VO_32600967. Turzas galu cieši aiztin, pēc iespējas izspiežot lieko gaisu. Katrs burbulis vēlāk kūkas čauliņās var veidot caurumu.
VO_32601058. Uz viegli ietaukotas plāts vai cepampapīra izspiež apmēram 6 – 8 cm garas kūciņas caur robotu vai gludu uzgali. Ja turzas nav, var vienkārši ar karoti likt uz plāts apaļas mīklas piciņas. Starp kūkām uz plāts jāatstāj pietiekami daudz vietas, jo tās cepoties krietni piebriedīs.
VO_32601119. Kūku formu pielabo, lai nebūtu sīku detaļu.
VO_326012810. Plaucētās mīklas izstrādājumus cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 °C, režīmā bez ventilatora, vai 160 °C temperatūrā, režīmā ar ventilatoru. Cep 30–40 minūtes. Cepšanas laikā nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis, lai kūkas nesakristos!!!
VO_326020911. Labi izcepušies plaucētās mīklas izstrādājumi ir viegli, sausi, brūni, ar tukšu vidu. Kad kūkas ir gatavas, plīti izslēdz un kūkas vēl atstāj uz pusstundiņu ar spraudziņā atvērtām plīts durtiņām. Pēc tam ņem laukā un atdzesē.
VO_326021712. Kūkām no viena gala izdur caurumiņu. Lai būtu droši, ka kūkas vidū nav izveidojušās liekas mīklas starpsienas, var ar koka iesmiņu uzmanīgi atbrīvot ceļu krēmam.
VO_326014213. Gatavo krēmu. Četras olas sakuļ ar četrām ēdamkarotēm cukura un četrām ēdamkarotēm kviešu miltu viendabīgā masā, bet ne stingrās putās.
VO_326015214. Uzvāra pienu un, lejot sīkā strūklā, iejauc olu masā.
VO_326015415. Maisījumu pārlej katliņā.
VO_326019516. Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (drošāk ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga.
VO_326019917. Noņem no plīts un tūlīt masā izkausē un iejauc gabaliņos salauztu šokolādi. Lai būtu droši, ka nav neviena kunkulīša, krēmu izblendē. Atdzesē zem vāciņa.
VO_326022718. Saputo sviestu ar divām ēdamkarotēm cukura un šķipsnu vaniļas cukura.
VO_326024019. Kad masa kļuvusi gaiša un cukurs izkusis, tai pievieno atdzisušo šokolādes masu.
VO_326024220. Pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai dažas lāses ruma esences.
VO_326024621. Krēmu kārtīgi sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgs.
VO_326025722. Krēmu pilda konditorejas turzā.
VO_326027423. Kreisajā rokā turot kūku, krēmu pilda, līdz kūka pilna. Var sajust, ka tā kļūst smaga un stingra. Tā sapilda visas kūkas.
VO_326029124. Gatavo šokolādes glazūru. Mazā katliņā uzvāra saldo krējumu, ņem nost no plīts, krējumam pievieno gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē.
VO_326031725. Kūkas pa vienai iemērc glazūrā un novieto vēsā vietā, lai glazūra sacietē.
VO_309635626. Ja vēlas balto glazūru, pienā iejauc pūdercukuru, lai veidojas plūstošas konsistences masa. Tālāk rīkojas tāpat.

4 komentāri

  1. Ilze
    14/05/2017 at 22:29

    Otrā recepte ko gatavoju no jūsu mājaslapas. Ideāli, fantastiski! Patīk ļoti, ka sīki aprakstīta darba gaita. Paldies!

    • garsigi
      15/05/2017 at 03:19

      Paldies, mūsu mērķis ir tiešām receptes aprakstīt tā, lai pat iesācējam būtu viegli izsekot soli pa solim.

  2. Maris
    19/07/2017 at 05:54

    Sveiki jautaajums vai sāls un cukurs nav aizmirsies???

    • garsigi
      19/07/2017 at 13:55

      Sveiki, Māri! Ja runa ir par mīklu, tad nē, tur garšvielas var arī nelikt. Pēc vēlēšanās var pielikt šķipsniņu sāls un cukura, bet ir pavisam labi arī bez tiem.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas