Eklēri

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Eklēri ir kūkas ar bagātīgu asociatīvu vēsturi. Par nosaukuma izcelsmi vairāk lasiet mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”. Rīdziniekiem šīs kūkas atsauks atmiņā vīru, kurš uzrāpās Vanšu tiltā un nebija ar mieru kāpt lejā, līdz kāds viņam neatvedīs eklērus. Notikuma attīstībai varēja sekot visi brauktgribētāji, jo kustība uz tilta bija apturēta, līdz eklēru kārotājs tika lejā.

Ja kādam te būs kas iebilstams par kaloriju daudzumu eklēros, varam ieteikt lieko enerģiju sadedzināt skrienot. Signis, kurš ir plaši pazīstams maratona skrējējs un mājas lapas noskrien.lv veidotājs, zināja stāstīt dažu labu sakarību starp skriešanu un kūkām. Kādā no ikgadējiem skrējieniem Rīga-Valmiera dalības maksa bijusi eklēra kūka. Ir bijis gadījums, kad kādu skrējēju nav biedējis attālums pa apvedceļu no Babītes līdz Šmerlim, lai tiktu pie štrūdeles. Ja dzīvē viss ir līdzsvarā, īsti garšīgs eklērs nebūs bieds jūsu figūrai.

Mēs esam izmēģinājuši dažādu plaucētās mīklas kūku krēmus, variācijas ir bezgalīgas. Jo krēma sastāvā vairāk ūdens (ar pienu, ogām, biezpienu vai putukrējumu), jo ātrāk izmirks mīklas čauliņas, tāpēc ar šādiem krēmiem kūkas labāk pildīt īsi pirms pasniegšanas.

Īsti labiem eklēriem labāk der treknie krēmi. Šeit publicējam vārīto krēmu ar šokolādi, bet mūsu mīļākais veids ir ar šokolādes un sviesta krēmu, kuru var atrast šeit. Krēma daudzums ir aprēķināts ar rezervi, pie vēlēšanās var izdekorēt arī kūku virsu. Labāk lai krēma ir mazliet vairāk, nekā pietrūkst dažām kūkām.

Paldies Signim Vāverem par skrējēju stāstiem un Initai Reimandovai par čaklām rokām un palīdzību!

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 1 glāze kviešu miltu (tilpumā 250 ml)
  • 1 glāze piena, kas sajaukts uz pusēm ar ūdeni
  • 60 g sviesta
  • 4 olas

(no šī daudzuma var izcept 24–30 eklērus)

Krēmam

  • 0,4 l 3,5% piena
  • 4 olas
  • 4 ēdamkarotes cukura olām un vēl nedaudz sviestam
  • 4 ēdamkarotes kviešu miltu
  • 200 g sviesta
  • 15 g vaniļas cukura
  • 100 g tumšās šokolādes (70%)
  • 2 ēdamkarotes ruma vai konjaka

    Šokolādes glazūrai

    • 50–100 ml saldā krējuma
    • 100 g tumšās šokolādes (70%)
      vai

    Baltajai glazūrai

    • 50 ml piena
    • 100 g pūdercukura
    • Konditorejas turza ar resnāku uzgali (apmēram 1,7 cm) mīklai un tievāku krēma pildīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Pienu ar ūdeni lej katliņā, pievieno sviestu, uzvāra.

    Solis 2

    Katliņā ieber uzreiz visus miltus.

    Solis 3

    Masu karsē uz mazas uguns, enerģiski un ātri maisot, līdz izzūd kunkuļi. Turpina karsēt vēl 1–2 minūtes, lai mīkla saveļas bumbā, bet katliņa apakša sāk pārvilkties ar matētu kārtiņu. Noņem katliņu no uguns un mazliet atdzesē.

    Solis 4

    Pa vienai piesit un iejauc (nekuļ un neputo!) olas.

    Solis 5

    Mīklai jābūt mīkstai un spīdīgai.

    Solis 6

    Sagatavo konditorejas turzu. Ērti to ielikt dziļā traukā, atlocīt malas un iepildīt pusi mīklas, kuru vēlāk var papildināt. Mīklu labāk likt pa mazākām porcijām, lai būt vieglāk dozēt.

    Solis 7

    Turzas galu cieši aiztin, pēc iespējas izspiežot lieko gaisu. Katrs burbulis vēlāk kūkas čauliņās var veidot caurumu.

    Solis 8

    Uz viegli ietaukotas plāts vai cepampapīra izspiež apmēram 6 – 8 cm garas kūciņas caur robotu vai gludu uzgali. Ja turzas nav, var vienkārši ar karoti likt uz plāts apaļas mīklas piciņas. Starp kūkām uz plāts jāatstāj pietiekami daudz vietas, jo tās cepoties krietni piebriedīs.

    Solis 9

    Kūku formu pielabo, lai nebūtu sīku detaļu.

    Solis 10

    Plaucētās mīklas izstrādājumus cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 °C, režīmā bez ventilatora, vai 160 °C temperatūrā, režīmā ar ventilatoru. Cep 30–40 minūtes. Cepšanas laikā nedrīkst virināt cepeškrāsns durvis, lai kūkas nesakristos!!!

    Solis 11

    Labi izcepušies plaucētās mīklas izstrādājumi ir viegli, sausi, brūni, ar tukšu vidu. Kad kūkas ir gatavas, plīti izslēdz un kūkas vēl atstāj uz pusstundiņu ar spraudziņā atvērtām plīts durtiņām. Pēc tam ņem laukā un atdzesē.

    Solis 12

    Kūkām no viena gala izdur caurumiņu. Lai būtu droši, ka kūkas vidū nav izveidojušās liekas mīklas starpsienas, var ar koka iesmiņu uzmanīgi atbrīvot ceļu krēmam.

    Solis 13

    Gatavo krēmu. Četras olas sakuļ ar četrām ēdamkarotēm cukura un četrām ēdamkarotēm kviešu miltu viendabīgā masā, bet ne stingrās putās.

    Solis 14

    Uzvāra pienu un, lejot sīkā strūklā, iejauc olu masā.

    Solis 15

    Maisījumu pārlej katliņā.

    Solis 16

    Katliņu liek uz plīts un ļoti lēni karsē (drošāk ūdens peldē), nepārtraukti maisot, līdz masa top bieza un spīdīga.

    Solis 17

    Noņem no plīts un tūlīt masā izkausē un iejauc gabaliņos salauztu šokolādi. Lai būtu droši, ka nav neviena kunkulīša, krēmu izblendē. Atdzesē zem vāciņa.

    Solis 18

    Saputo sviestu ar divām ēdamkarotēm cukura un šķipsnu vaniļas cukura.

    Solis 19

    Kad masa kļuvusi gaiša un cukurs izkusis, tai pievieno atdzisušo šokolādes masu.

    Solis 20

    Pēc vēlēšanās var pievienot karoti stipra aromātiska alkohola vai dažas lāses ruma esences.

    Solis 21

    Krēmu kārtīgi sakuļ, līdz tas kļūst gaisīgs.

    Solis 22

    Krēmu pilda konditorejas turzā.

    Solis 23

    Kreisajā rokā turot kūku, krēmu pilda, līdz kūka pilna. Var sajust, ka tā kļūst smaga un stingra. Tā sapilda visas kūkas.

    Solis 24

    Gatavo šokolādes glazūru. Mazā katliņā uzvāra saldo krējumu, ņem nost no plīts, krējumam pievieno gabaliņos salauztu šokolādi un maisot izkausē.

    Solis 25

    Kūkas pa vienai iemērc glazūrā un novieto vēsā vietā, lai glazūra sacietē.

    Solis 26

    Ja vēlas balto glazūru, pienā iejauc pūdercukuru, lai veidojas plūstošas konsistences masa. Tālāk rīkojas tāpat.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri