Cūku pupas

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kad vasara iegriežas uz otru pusi, Latvijas dārzos piebriest cūku pupas. Tad jālūko pēc lielākā katla mājās un jātaisās uz lielo vārīšanu. Tas jādara dienās, kad nav steigas, jo pupas vārās diezgan ilgi, un tad tās karstas var nesteidzīgi lupināt no pākstīm un ikdienišķā variantā baudīt kopā ar rūgušpienu un rupjo sāli, bet Peiču ģimene sestdienas dārza viesībām bija sagatavojuši vēl citas piedevas.

Ieva un Atis Peiči mūs viesmīlīgi uzņēma savās lauku mājās Vaivē un dalījās ar šo brīnišķīgo vasaras recepti. Tā kā Atis ir Latvijas Universitātes direktors, lielāko daļu laika pavada Rīgā. Bet Vaives mājas un dārzs ir viņa un Ievas miera osta, kurp dodas pēc iespējas bieži un mīļi gaida ciemiņus – radus, draugus un studentus. Ikviens tiek sirsnīgi uzņemts un latviskā garā pacienāts. Peiči labprāt visas ēdamlietas pērk vietējos tirdziņos vai veikaliņos, lai pabalstītu vietējos ražotājus. Un patriotiski pastāv uz to, ka te audzētais nudien arī esot visgaršīgākais.

Atis lepojas ar savu speciāli darināto dārza pavardu, kas esot nolūkots no Jaunzēlandes ganiem un varen ērts gan vārīšanai, kā tas redzams bildēs, gan cepšanai, ko veic tieši uz karstās virsmas. Atis stāsta, ka virtuves gudrības pārņēmis no sava tēva, kurš pieturējies pie principa, ka ēdienam jābūt vienkāršam un veselīgam. Tad būs gan spēks, gan dzīvesprieks. Kamēr Atis rosās ap dārza pavardu, Ieva sagatavojusi čuguna katliņā izčurkstinātu žāvētu cūkas cauraudzīti, biezpienu, ķiploku mērci un salējusi krūzēs paniņas. Dārzā uzklājusi  ar skaistu linu galdautu pārsegtu galdu, un vasaras saules sasildīto liepu smaržā varam baudīt skaistu sestdienas pēcpusdienu.

Sastāvdaļas

  • 2–3 kg cūku pupu
  • sāls
    700 g – 1 kg žāvētas cauraugušas, vairāk liesas cūkgaļas
  • 1 l paniņu, kefīra vai rūgušpiena
  • 500 g mājas siera vai biezpiena ar krējumu un sāli

Ķiploku mērcei

  • 150 ml skāba krējuma
  • 150 ml majonēzes
  • 1 ķiploka daiviņa
  • sāls pēc garšas

Soļi

Solis 1

Cūku pupas liek lielā katlā, pārlej ar ūdeni, pieber 3 krietnas šķipsnas sāls un apmaisot vāra, līdz pākstis sāk pavērties un pupas mīkstas. To vajag pārbaudīt, pagaršojot, jo pupu vārīšanas ilgums atkarīgs no tā, cik pupas ir nobriedušas.

Solis 2

Kamēr pupas vārās, cūkgaļu sagriež šķēlēs un apcep pannā vai katliņā, noliek siltumā.

Solis 3

Sagatavo mērci – nomizo ķiploka daiviņu, izspiež caur ķiploku spiedi vai smalki sakapā, mazliet saspiežot ar naža plakano malu, krējumu un majonēzi sajauc ar saspiesto ķiploku un sāli.

Solis 4

Kad pupas gatavas, tās nokāš un pārber lielā bļodā.

Solis 5

Pasniedz pupas, ko katrs ēdājs liek uz šķīvja, lupina no pākstīm un bauda kopā siltajām cūkgaļas šķēlēm, biezpienu, ķiploku mērci, piedzerot paniņas, kefīru vai rūgušpienu. Uz galda jānoliek arī liela bļoda tukšajām pākstīm. Pilnai laimei vajadzīgas nesteidzīgas un interesantas sarunas, jo pupu ēšana ir jābauda kā vesels notikums.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Klučkas

Klučkas

Klučkas ir Vidzemes novada ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atceras Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda.

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs no Dobīšu dārzeņiem

Ratatujs ir dārzeņu ēdiens, kurā vasaras krāsas un garšas izpaužas visā pilnībā. To pagatavojām no dārzniecības “Dobītes” varenās ražas, ar ko ciemošanās reizē mūs apdāvināja Sandra Marcinkēviča.

Mūsu sadarbības partneri