Cūkgaļas rulete

Pildīti cukini ziedi

To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Baiba vismīļāk gatavo gaļas ēdienus, jo ir pēc izglītības desu meistare. Ar iedvesmu un labu garšas izjūtu taisa desas, galertus, pastētes un pēc sentēvu metodēm kūpina gaļu un zivis. Viss ir svaigs, dabīgs, bez e-vielām un mākslīgiem uzlabotājiem. Savus izstrādājumus ved uz Rīgas zemnieku tirdziņiem, pircēji novērtē, atgriežas atkal un atkal, jau iepriekš pasūta un lūdz paglabāt sev kārotos gabaliņus.

Žāvējumus pie Baibas mēs pērkam nu jau pusgadu. Mūs pārliecināja Baibas pagalmā redzētā žāvētava ar alkšņu malkas krāvumu. No citiem žāvējumiem šie atšķiras ar to, ka nav piepumpēti ar ūdeni, tāpēc ilgāk uzglabājami. Pastāvīgi ēdot šos gardumus, ir tikai viena ķibele – roka vairs neceļas pirkt tā saucamos „gaļas izstrādājumus”. Gluži vienkārši mainās garšas izjūtas, un dīvainās mūsdienu tehnoloģijās iegūtās desas un šķiņķus, piesātinātus ar sojas un sāls šķīdumiem un daždažādām e-vielām, nav vēlēšanās likt uz galda.

Pircēji, kam nav pa prātam žāvējumi, izvēlas gaļas ruletes – aromātiskas, sulīgas un svaigas. Baiba mums ļāva ielūkoties, kā tās top. Tās tiek gatavotas pēc acumēra, tāpēc precīzu daudzumu sastāvdaļām šeit nebūs. Ja kāds vēlas gatavot pats, var konsultēties pie pašas Baibas. Viņu var satikt Rīgā, ceturtdienu priekšpusdienās Dzirciema ielas zemnieku tirgū, sestdienās – Čiekurkalna tirgū. Un pie viena nopirkt kādus smaržīgus un gardus lauku labumus.

Sastāvdaļas

  • 2 gab cūkas rolāde jeb rulete
  • vairāk kā 2 kg cūku sāna gabals bez kaula,
  • Sāls, pipari

Pildījums

  • burkāni
  • mazliet maltu čili piparu
  • mazliet maltu melno piparu
  • pēc izvēles
  • paprika
  • melnās plūmes
  • omlete
    Buljonam

    • burkāni
    • sīpoli
    • ķiploki
    • smaržīgie pipari

    Soļi

    Solis 1

    Gaļu sapilda, cieši satin un nosien ar pārtikas diegu.

    Solis 2

    Gatavo buljonu – uzvāra lielā katlā ūdeni ar garšvielām un garšsaknēm. Ruletes liek buljonā un vāra 2– 3 stundas.

    Solis 3

    Ruletes ņem laukā no katla, atdzesē vai nu zem sloga (pēc veco saimnieču metodes), vai pārklātas, lai neapkalst.

    Solis 4

    Noņem diegu, griež šķēlītēs.

    Solis 5

    Palikušo buljonu izlieto pastētei, soļankai vai citai bagātīgai zupai.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    Pildīti cukini ziedi

    Pildīti cukini ziedi

    To, kā garšo cepti cukini ziedi, tā vienkārši nemaz nevar iedomāties. Pirmā pieredze ir iespaidīga – no ārpuses kraukšķa kārta, iekšā – sulīgs pildījums. Dārzos šie ziedi, šķiet, vēl ir atrodami. Receptei der arī ķirbja ziedi. Svarīgi, ka tie novākti noteiktā stadijā, ne par agru, ne par vēlu.

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Lieldienu olu krāsošana 2019

    Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

    Nēģi

    Nēģi

    Nēģi ir apaļmutnieki, tiem nav mugurkaula, nav asaku, toties ir horda, skrimšļi un trešā acs. Šādi tie ir dzīvojuši miljoniem gadu, pat vēl pirms dinozauriem. Vai tie ir vai nav zivis?

    Mūsu sadarbības partneri