Ceptas olas ar bekonu

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ceptas olas ar bekonu ir brokastu ēdiens, kas smaržas veidā rada tīksmi jau pirms nonākšanas uz galda. Atmiņas aizved uz bērnības laiku, kad apciemojām lauku tantīti un onkulīti Ogres pusē. Ja ieradāmies no rīta, tante tūlīt steidza sarūpēt brokastis. Rituālu aizsāka skaliņu plēšana, plīts aizkuršana, un, kad omulīgā sparkšķēšana plīti bija iekarsējusi, uz melnas čuguna pannas sāka čurkstēt kūpināta speķa šķēlītes. Tām drīz pievienojās lauku olas ar oranždzelteniem vidučiem (papildu laime, ja man kā pilsētas bērnam bija iespēja aizjozt uz kūti un pašai olas savākt pa perēkļiem). Nebija ilgi jāgaida, kad brokastis bija galdā. Tā ceptās gaļas, olu un kafijas smaržu buķete kopš bērnības laika mirklī rada labsajūtu.

Tagad plīts ir elektriskā, olas pērkam no saimniekiem (paldies Brodeļiem no Saulkrastiem!), kūpināto gaļu pērkam tirgū, izpaliek skalu plēšana un malkas sparkšķēšana, bet smaržas pludo tikpat vilinošas kā bērnībā. Cepam klasiskās vēršacis, bet meitai labāk patīk olas, kas cepot apmestas otrādi, lai dzeltenums apcepas no abām pusēm. Pārējiem tiek kraukšķīgs bekons, olas baltums ir sarecējis, ar mazu, brūnu maliņu, bet dzeltenums – šķidrs. Klāt vēl maizes rika, karstas kafijas krūze, un gatavas ideālās brokastis, pēc kurām ir enerģija uzsākt aktīvas dienas gaitas.

Sastāvdaļas

katram ēdājam

  • 2 olas
  • 2-3 kūpināta bekona šķēles
  • sāls

Soļi

Solis 1

Uzkarsē pannu uz vidēja karstuma, bekonu apcep no vienas puses brūnu.

Solis 2

Bekona šķēles apgriež otrādi, plīts karstumu samazina, virs bekona šķēlēm uzšķiļ olas, pārkaisa ar sāli un cep, līdz baltums sarecējis. Ja vēlas, var apgriezt uz mazu mirkli otrādi un apcept arī no otras puses, lai dzeltenumi nav tik šķidri.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.