Pirmdiena, 1 maijs, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Buļbešņīki. Latgaliešu nacionālais ēdiens

 

Aija Kuzminska, buļbešņīki

Buļbešņīkus mums gatavoja Zeltmājās Kaunatas pagastā, un tas ir tradicionāls latgaliešu ēdiens. Recepti mājas saimniece Aija Kuzminska iemācījusies no sava tēva, kurš labi gatavojis, cepis gardas pankūkas un meistarojis dažādus citus ēdienus. Tēvs savulaik recepti mantojis no savas mammas. Par kuplo, radošo un raženo Kuzminsku ģimeni vairāk lasiet sadaļā Stāsti.

Kartupeļus Latgalē sauc dažādi – buļas, buļbas, buļbeiši, no šī vārda radies nosaukums buļbešņīki jeb gulbešņīki. Tie ir apcepti, pildīti kartupeļu kukulīši. Ja vēlas, kartupeļiem var pievienot garšvielas, bet Aijai neprasās, šādi labāk izbaudīt tīro kartupeļa garšu, tāpēc pamatmasai pievieno tikai sāli.

Pildījumi gan var būt dažādi. Aija buļbešņīkus pilda ar sēnēm, ar burkāniem, ar kāpostiem vai kotlešu gaļas maisījumu. Tieši ar pildījumu buļbešņīkus no pavisam vienkārša, sātīga ēdiena var padarīt interesantus un smalkus. Tur katrs var radoši izpausties, uzburot savus garšu salikumus. Aija gatavo vienā reizē dažādu pildījumu buļbešņīkus, lai ēdienreize ir interesantāka.

Piedevās ēd skābo krējumu, tīru vai bagātinātu ar zaļumiem, saspiestiem ķiplokiem vai garšvielām. Kuzminsku ģimenē lieto tīru, baltu, skābu krējumu, vislabāk, ja tiek pie īstas, biezas lauku mantas.

Sirsnīgs paldies netālu dzīvojošajam podniekam Evaldam Vasilevskim, kura darinātie skaistie trauki mālu, pelnu un zemes toņos redzami fotogrāfijās. Ceram vēl šogad ciemoties pie meistara un viņa traukos sabildēt viņa gatavotos kartupeļu plācenīšus.

Sastāvdaļas

5 l tilpuma katliņš ar kartupeļiem (paēdīs liela ģimene)

4 olas

Nedaudz kviešu miltu

Sāls

Pildījumam

1. Rīvēti burkāni + sviests cepšanai + sāls

2. Sakapāti kāposti + sīpols + eļļa cepšanai + sāls

3. Kotlešu gaļas maisījums + malti pipari (Aijai patīk citronpipari) + saspiesta ķiploka daiva + sāls

4. Sēnes + sviests cepšanai + sāls

Darba gaita

1. Uzvāra kartupeļus mundierī, atdzesē aukstus.

2. Kartupeļus nomizo un izmaļ caur gaļas maļamo mašīnu. Var arī saspiest ar stampu.

3. Masu liek bļodā un pievieno olas, nedaudz miltus un sāli. Samīca viendabīgā masā.

4. Gatavo pildījumus. Malto gaļu sajauc ar pipariem (Aijai patīk citronpipari), sāli un saspiestu ķiplokdaivu.

5. Burkānus nomizo, sarīvē un apcep sviestā, piemetot šķipsniņu sāls.

6. Svaigus kāpostus smalki sagriež gabaliņos, pievieno sīpolu, sāli un garšvielas pēc patikšanas. Jānim patīk dārzeņu Vegeta. Kāpostus apcep eļļā, līdz tie kļūst mīkstāki. To gatavību katrs var noteikt pēc savas gaumes. Aijai patīk, ja jūt gabaliņus, kurus vēl ir mazliet stingri.

7. Sēnes (vislabāk apšu bekas un baravikas) notīra, applaucē ar verdošu ūdeni, tā patur 10 minūtes, tad nokāš un sagriež. Sacep sviestiņu ar sīpoliņiem un sāli, tad liek klāt sēnes un ļoti ātri apcep.

8. Uz dēļa pakaisa miltus, ar rokām ņem piku kartupeļu masas (rokas var nedaudz ieeļļot, lai nelīp), saplacina, ieliek pildījumu, aizspiež ciet maliņas un izveido garenu formu. Tā izstrādā visu masu.

9. Cep uz sakarsētas pannas no abām pusēm, uzliekot vāku, līdz gatavi. Nedrīkst fritēt ļoti karstā eļļā, tāpēc svarīgi, lai eļļas uz pannas nav par daudz un tā nav pārāk karsta, jo tad mainās garša.

10. Ēd ar skābu krējumu, tīru mantu, vai arī pievieno sagrieztas dilles vai citus zaļumus vai garšvielas.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas