Piektdiena, 3 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biezpienmaize ar rozīnēm un smilšu mīklas pamatni. Klasiska recepte

 

Biezpienmaize, smilšu miikla

Biezpienmaizītes ir klasiska un tradicionāla vērtība latviešu virtuvē. Tās klasiskās ir atrodamas vitrīnās līdzās kruasāniem un citiem drošiem un pārbaudītiem gardumiem, sākot ar konditorejām, beidzot ar benzīntankiem.

Ja reiz tā, nolēmu, ka vērts veco, labo recepti izcelt no profesionālās pavārgrāmatas. Ir gana daudz mūsu bloga apmeklētāju visā pasaulē, kuru aktuālajās mītnes zemēs nevar aizskriet nakts laikā uz tuvējo bodīti un nopirkt biezpienmaizīti ar rozīnēm. Recepti veltām tieši jums! Regulāri pienāk skumjas ziņas par to, ka dažādās valstīs nav pieejams biezpiens, nedz arī īsts govs piens, no kura tādu varētu pagatavot. Diezgan droši biezpienu var atrast krievu un poļu veikaliņos. Mīļie latvieši, ļoti ceram, ka reiz varēsim kādam rakstīt, ka biezpiens jāmeklē tieši LATVIEŠU veikalos!

Ja cepat maizītes tikai vakara kafijas vai tējas dzeršanai, tad var ņemt mazāku formu (apmēram pusi no lielās cepamplāts). Tādā gadījumā visas sastāvdaļas arī jāņem uz pusi mazāk.

Kas tad veido biezpienmaizīšu īpašo garšu? Rozīnes lietojiet pēc iespējas kvalitatīvas, vislabāk, ja tās ir veselas, tādas, kas pēc uzbriedināšanas nevis izšķīst, bet kļūst teju vai par smukām vīnodziņām. Smilšu mīklai noteikti nedrīkst aizmirst pievienot kanēli. Un labāk maizītes pēc cepšanas sasegt un atstāt mierīgi atdzist. Tad mitrums no biezpiena smuki savelkas mīklas slānī, un biezpienmaizītes iegūst īsto konsistenci.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

280 g kviešu miltu

160 g auksta sviesta

1 ola

120 g cukura

1 tējkarote malta kanēļa

1 tējkarote dzeramās sodas

Biezpiena pildījumam

1200 g biezpiena (labāk mīksta, ar sūkalām, der gan vājpiena, gan pilnpiena)

4 olas

30 g kviešu miltu

260 g cukura

60 g mīksta sviesta

2 tējkarotes vaniļas cukura

60 g rozīņu

Šķipsna sāls

Darba gaita

1. Rozīnes pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uzbriest.

2. Sviestu uz rupjās rīves sarīvē bļodā, pievieno miltus, kanēli, dzeramo sodu un cukuru, un ar pirkstiem saberž drupačas, kas pēc struktūras atgādina mitras smiltis. Pievieno viegli sakultu olu un ātri samīca mīklu bumbā. Ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundiņu savilkties.

3. Biezpienu sablendē vai izberž caur sietu.

4. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. To dara uzmanīgi, lai ne lāses dzeltenuma netiek baltumos. Vienu olas dzeltenumu atstāj virsas pārsmērēšanai.

5. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sviestu.

6. Rozīnes nosusina un apvārta miltos.

7. Biezpienam pievieno vaniļas cukuru, olu un sviesta masu, kārtīgi izmaisa. Iemaisa rozīnes.

8. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem C. Mīklu izveltnē 6-7 mm biezumā cepamplātī ar malām.

9. Olu baltumus puto ar šķipsniņu sāls, līdz masa ir stingra un putaina. To iecilā biezpiena masā, kuru var vēl visu kopā uzputot ar mikseri.

10. Biezpienu pārlej mīklai formā, virsu pārsmērē ar olas dzeltenumu. Liek cepties apmēram uz pusstundu.

11. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns mazliet atdzesē un pārliek ar pārtikas plēvi, lai dziestot viss mitrums sasūcas maizītē. Visgaršīgākā biezpienmaize ir nākamajā dienā, kad to var labi sagriezt gabaliņos.

4 komentāri

  1. Ilze
    08/05/2017 at 23:28

    Paldies! Sanāca lieliski!!!

    • garsigi
      08/05/2017 at 23:35

      Prieks dzirdēt! Lai izdodas arī nākamo un visas citas reizes. Recepte, kas prasās pēc vēl.

  2. aga
    26/05/2017 at 14:08

    cik liela ir cepamforma uz siem produktu daudzumiem?

    • garsigi
      26/05/2017 at 15:09

      Parastā cepeškrāsns plāts. Ja ir raizes, ka būs par plānu, var paklāt cepamo papīru un pieregulēt biezumu, paceļot maliņas uz augšu un sastiprinot stūros.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas