Piektdiena, 3 marts, 2017 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Biezpienmaize ar rozīnēm un smilšu mīklas pamatni. Klasiska recepte

 

Biezpienmaize, smilšu miikla

Biezpienmaizītes ir klasiska un tradicionāla vērtība latviešu virtuvē. Tās klasiskās ir atrodamas vitrīnās līdzās kruasāniem un citiem drošiem un pārbaudītiem gardumiem, sākot ar konditorejām, beidzot ar benzīntankiem.

Ja reiz tā, nolēmu, ka vērts veco, labo recepti izcelt no profesionālās pavārgrāmatas. Ir gana daudz mūsu bloga apmeklētāju visā pasaulē, kuru aktuālajās mītnes zemēs nevar aizskriet nakts laikā uz tuvējo bodīti un nopirkt biezpienmaizīti ar rozīnēm. Recepti veltām tieši jums! Regulāri pienāk skumjas ziņas par to, ka dažādās valstīs nav pieejams biezpiens, nedz arī īsts govs piens, no kura tādu varētu pagatavot. Diezgan droši biezpienu var atrast krievu un poļu veikaliņos. Mīļie latvieši, ļoti ceram, ka reiz varēsim kādam rakstīt, ka biezpiens jāmeklē tieši LATVIEŠU veikalos!

Ja cepat maizītes tikai vakara kafijas vai tējas dzeršanai, tad var ņemt mazāku formu (apmēram pusi no lielās cepamplāts). Tādā gadījumā visas sastāvdaļas arī jāņem uz pusi mazāk.

Kas tad veido biezpienmaizīšu īpašo garšu? Rozīnes lietojiet pēc iespējas kvalitatīvas, vislabāk, ja tās ir veselas, tādas, kas pēc uzbriedināšanas nevis izšķīst, bet kļūst teju vai par smukām vīnodziņām. Smilšu mīklai noteikti nedrīkst aizmirst pievienot kanēli. Un labāk maizītes pēc cepšanas sasegt un atstāt mierīgi atdzist. Tad mitrums no biezpiena smuki savelkas mīklas slānī, un biezpienmaizītes iegūst īsto konsistenci.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

280 g kviešu miltu

160 g auksta sviesta

1 ola

120 g cukura

1 tējkarote malta kanēļa

1 tējkarote dzeramās sodas

Biezpiena pildījumam

1200 g biezpiena (labāk mīksta, ar sūkalām, der gan vājpiena, gan pilnpiena)

4 olas

30 g kviešu miltu

260 g cukura

60 g mīksta sviesta

2 tējkarotes vaniļas cukura

60 g rozīņu

Šķipsna sāls

Darba gaita

1. Rozīnes pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uzbriest.

2. Sviestu uz rupjās rīves sarīvē bļodā, pievieno miltus, kanēli, dzeramo sodu un cukuru, un ar pirkstiem saberž drupačas, kas pēc struktūras atgādina mitras smiltis. Pievieno viegli sakultu olu un ātri samīca mīklu bumbā. Ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundiņu savilkties.

3. Biezpienu sablendē vai izberž caur sietu.

4. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. To dara uzmanīgi, lai ne lāses dzeltenuma netiek baltumos. Vienu olas dzeltenumu atstāj virsas pārsmērēšanai.

5. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sviestu.

6. Rozīnes nosusina un apvārta miltos.

7. Biezpienam pievieno vaniļas cukuru, olu un sviesta masu, kārtīgi izmaisa. Iemaisa rozīnes.

8. Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem C. Mīklu izveltnē 6-7 mm biezumā cepamplātī ar malām.

9. Olu baltumus puto ar šķipsniņu sāls, līdz masa ir stingra un putaina. To iecilā biezpiena masā, kuru var vēl visu kopā uzputot ar mikseri.

10. Biezpienu pārlej mīklai formā, virsu pārsmērē ar olas dzeltenumu. Liek cepties apmēram uz pusstundu.

11. Pēc izņemšanas no cepeškrāsns mazliet atdzesē un pārliek ar pārtikas plēvi, lai dziestot viss mitrums sasūcas maizītē. Visgaršīgākā biezpienmaize ir nākamajā dienā, kad to var labi sagriezt gabaliņos.

19 komentāri

  1. Ilze
    08/05/2017 at 23:28

    Paldies! Sanāca lieliski!!!

    • garsigi
      08/05/2017 at 23:35

      Prieks dzirdēt! Lai izdodas arī nākamo un visas citas reizes. Recepte, kas prasās pēc vēl.

  2. aga
    26/05/2017 at 14:08

    cik liela ir cepamforma uz siem produktu daudzumiem?

    • garsigi
      26/05/2017 at 15:09

      Parastā cepeškrāsns plāts. Ja ir raizes, ka būs par plānu, var paklāt cepamo papīru un pieregulēt biezumu, paceļot maliņas uz augšu un sastiprinot stūros.

  3. Solvita
    03/08/2017 at 14:45

    Sanāca perfekta. :)
    Paldies par recepti.
    Šī noteikti tik pārrakstīta manā recepšu grāmatā un tiks cepta bieži. :)

    • garsigi
      04/08/2017 at 00:27

      Prieks, ja izdevās! Recepte tiešām ir laba, ko arī pierāda fakts, ka biezpienmaizītes ir nopērkamas, sākot ar benzīntankiem, turpinot ar konditorejām un beidzot ar lielveikaliem. Protams, ne jau nu tādas! Pašu ceptām nekas nevar līdzi turēties.

  4. Oksana
    05/08/2017 at 09:12

    Labdien! Sakiet,lūdzu, vai sodu nevajag dzēst ar etiķi vai citrona sulu? parasti smilšu mīklai(bez bezpiena vai skāba krējuma) sodu ir jādzēš. Paldies!!!

    • garsigi
      10/08/2017 at 22:58

      Labdien, Oksana! Recepti publicējām tieši tādu, kāda tā ir vecajā grāmatā. Tā kā nu jau esam cepuši vairākas reizes, galvojam, ka ir labi arī bez dzēšanas. Iespējams, skābuma pietiek no biezpiena masas, lai notiktu reakcija, jo abas kārtas cepas kopā.

      • Oksana
        12/08/2017 at 20:35

        Paldies, paldies!!! Jau izcepu, bet izmantoju cepamo pulveri.Ļoti garšīgi!

        • garsigi
          12/08/2017 at 22:52

          Cepamais pulveris, protams, der, tā sastāvā ir arī dzeramā soda. Lai gardi arī turpmāk!

  5. Dace
    14/10/2017 at 00:03

    Labdien! Vai nepateiksiet, kāda treknuma biezpienu izmantojāt receptē? Es plānoju izmantot 9% biezpienu.

    • garsigi
      14/10/2017 at 00:09

      Labdien, Dace! Izdosies noteikti no 9 %, ja kāds grib gatavot diētiskāk, var jau ņemt arī liesāku biezpienu. Galvenais, lai tas būtu labas struktūras, lai nav sīki cietgraudains.

  6. Kumelīte
    15/10/2017 at 13:40

    Supergaršīgi! Dzīvoju ārzemēs – nv ne īstais biezpiens, ne sviests (izmantoju poļu kwarkus un kaut ko sviestveidīgu), arī forma par mazu un augstu, bet rezultāts tā pat satriecošs!
    Tagad itāļi, ar kuriem dzīvoju kopā, ir iemīlējušies ne tikai rupjmaizē, bet arī biezpienā!
    Paldies!

    • garsigi
      16/10/2017 at 00:11

      Paldies par labiem vārdiem!

  7. Agnija
    28/10/2017 at 17:45

    Plāns ir cept šodien, ja ukraiņu veikalā būs biezpiens…
    Bet Jūs ieminējāties par senajām profesionālajām pavārgrāmatām, un es palecos. Atcerieties, bija groziņu kūcinas, ar maizīgu pildījumu un sviesta krēma puķēm pa 22 kapeikām. Labākie groziņi ar labāko pildījumu pasaulē. Groziņus vēl cep, bet pildījums ir zudis, lai gan likās, ka tik laba lieta nekad nebeigsies. Pildījuma recepte gājusi zudībā. Vai Jūs varētu paskatīties? Paldies.

    • garsigi
      29/10/2017 at 00:03

      Jā, to groziņu recepte ir vecajā grāmatā. Varu nosūtīt to uz epastu, ja der krievu valodā.

      • Iveta
        01/11/2017 at 16:36

        Labdien, es arī labprāt saņemtu groziņu un pildījuma receptes, gribētos pamēģināt cept. Kā labāk metāla formas iesmērēt, lai nepierauj pie malām. Un par biezpienmaizi – ļoti laba, izdevās, paldies. Mēs vienu reizi pielikām vairāk olas, arī bija labi ( pie biezpiena) arī milti mazliet vairāk. Paldies!

        • garsigi
          02/11/2017 at 02:26

          Labdien, Iveta! Būs jau laikam jāsaņemas un jāsarēķina porporcijas. Tās receptes ir īpatnējas, krievu valodā, tur ir tādas tabulas ar izejvielu daudzumiem rūpnieciskām jaudām, nav nemaz aprakstu klāt, kas ar ko darāms. Ja nu negribas gaidīt, varu tādu nosūtīt.Ja var pagaidīt līdz decembrim, mēģinātu to pārvērst kaut kādā jēdzīgā formā un pati arī izmēģināt.

  8. Agnija
    29/10/2017 at 03:52

    Der! Liels, liels paldies! Gaidīšu!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas