Biezpienmaize ar rozīnēm un smilšu mīklas pamatni

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

03/03/2017

Biezpienmaizītes ir klasiska un tradicionāla vērtība latviešu virtuvē. Tās klasiskās ir atrodamas visur, sākot ar konditorejām, beidzot ar benzīntankiem, vitrīnās, līdzās smalkmaizītēm, kruasāniem un citiem drošiem un pārbaudītiem gardumiem.

Ja reiz tā, nolēmu, ka veco, labo recepti ir vērts izcelt no profesionālās pavārgrāmatas. Ir gana daudz mūsu bloga apmeklētāju visā pasaulē, kuru aktuālajās mītnes zemēs nevar aizskriet uz tuvējo bodīti nakts laikā un nopirkt biezpienmaizīti ar rozīnēm. Recepti veltām tieši jums! Regulāri pienāk skumjas ziņas par to, ka dažādās valstīs nav pieejams biezpiens, nedz arī īsts govs piens, no kura tādu varētu pagatavot. Diezgan droši biezpienu var atrast krievu un poļu veikaliņos. Mīļie latvieši, ļoti ceram, ka reiz varēsim kādam rakstīt, ka biezpiens jāmeklē tieši LATVIEŠU veikalos!

No receptē aprakstītā sastāvdaļu daudzuma iznāk aptuveni 30×40 cm liela biezpienmaize. Ja jūsu panna ir lielāka, maize būs mazliet plānāka. Ja cepat maizītes tikai vakara kafijas vai tējas dzeršanai, tad var ņemt mazāku formu (apmēram pusi no lielās cepamplāts). Tādā gadījumā visas sastāvdaļas arī jāņem uz pusi mazāk.

Tas nekas, ja mājās nav noteikta lieluma formas. Smilšu mīklas kārtu var likt plānāku, biezpienu uzliet biezāku un pacept mazliet ilgāk. Noteikti būs ļoti labi arī tā.

Kas tad veido biezpienmaizīšu īpašo garšu? Rozīnes jāņem pēc iespējas kvalitatīvas, vislabāk, ja tās ir veselas, tādas, kas pēc uzbriedināšanas nevis izšķīst, bet kļūst teju par smukām vīnodziņām. Smilšu mīklai noteikti nedrīkst aizmirst pievienot kanēli. Un labāk maizītes pēc cepšanas sasegt un atstāt mierīgi atdzist. Tad mitrums no biezpiena smuki savelkas mīklas slānī, un biezpienmaizītes iegūst īsto konsistenci.

#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Tradicionāls ēdiens #Vēsturiska recepte

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

  • 280 g kviešu miltu
  • 160 g auksta sviesta
  • 1 ola
  • 120 g cukura
  • 1 tējkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote dzeramās sodas

    Biezpiena pildījumam

    • 1200 g biezpiena (labāk mīksta, ar sūkalām, der gan vājpiena, gan pilnpiena)
    • 4 olas
    • 30 g kviešu miltu
    • 260 g cukura
    • 60 g mīksta sviesta
    • 2 tējkarotes vaniļas cukura
    • 60 g kvalitatīvu rozīņu (labāk vītinātās, meklējiet Rīgas Centrāltirgū)
    • Šķipsna sāls

    Soļi

    Solis 1

    Rozīnes pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uzbriest. (Ja tās ir vītinātās rozīnes ar kātiņiem, tos sākumā nerauj nost).

    Solis 2

    Sviestu uz rupjās rīves sarīvē bļodā, pievieno miltus, kanēli, dzeramo sodu un cukuru, ar pirkstiem saberž drupačas, kas pēc struktūras atgādina mitras smiltis. Pievieno viegli sakultu olu un ātri samīca mīklu bumbā. Ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundiņu savilkties.

    Solis 3

    Biezpienu sablendē vai izberž caur sietu.

    Solis 4

    Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. To dara uzmanīgi, lai ne lāses dzeltenuma netiek baltumos. Vienu olas dzeltenumu atstāj virsas pārsmērēšanai.

    Solis 5

    Trīs olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un sviestu.

    Solis 7

    Biezpienam pievieno vaniļas cukuru, olu un sviesta masu, kārtīgi izmaisa. Iemaisa rozīnes.

    Solis 6

    Rozīnes nosusina, (ja tās ir vītinātās rozīnes, norauj tām kātiņus) un apvārta miltos.

    CSolis 8

    Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 °C temperatūru.  Mīklu izveltnē 6-7 mm biezumā cepamplātī ar malām.

    Solis 9

    Olu baltumus puto ar šķipsniņu sāls, līdz masa ir stingra un putaina. To iecilā biezpiena masā, kuru var vēl visu kopā uzputot ar mikseri.

    Solis 10

    Biezpienu pārlej mīklai formā, virsu pārsmērē ar olas dzeltenumu. Biezpienmaizi liek cepties apmēram uz pusstundu.

    Solis 11

    Pēc izņemšanas no cepeškrāsns mazliet atdzesē un pārliek ar pārtikas plēvi, lai dziestot viss mitrums sasūcas maizītē. Visgaršīgākā biezpienmaize ir nākamajā dienā, kad to var labi sagriezt gabaliņos.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Ātrā ābolkūka franču gaumē

    Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

    Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

    Rabarberu apelsīnu kūka

    Rabarberu apelsīnu kūka

    To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

    Mūsu sadarbības partneri