Groziņi ar sviesta krēmu

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Groziņkūka ir mana bērnības kūka. Atceros to no Vecrīgas kafejnīcas, kurp mani veda vecāki vai vecvecāki. Vēlāk, kad mācījos “lietišķajos” (mākslas vidusskolā), ar kursabiedriem bieži pusdienojām Nicā. To gan visi sauca latviskā izrunā, par Nīcu. Nicas groziņi bija perfekti, vienmēr līmenī. Līdzīgus joprojām var nopirkt Vecrīgā vai Ozoliņa konditorejā.

Kadrs no filmas "Vārnu ielas republika"

Vēl manas bērnības kūku atmiņas saistās ar filmu ”Vārnu ielas republika”. Tajā ir kāda epizode konditorejā. Grīziņkalna puikas Lūrihs un Janka, izsekojot lēdiju Mēriju no “špiku bandas”, nonāk kādā Rīgas kafejnīcā. Abiem nav īstas nojausmas par to, ko vajadzētu pasūtīt, lai legāli drīkstētu uzturēties telpā un sagaidīt noslēpumaino lēdiju. Lūrihs prāto, nez, ko tie kungi ēd? Janka esot kaut ko dzirdējis par austerēm un kūkām. Par Lūriha māsai nočiepto naudu abi pasūta duci kūku. 

Kadrs no filmas "Vārnu ielas republika"

Konditorejas saimniece, noskaidrojusi, ka puišiem patiešām “nauda ķešā skan”, tūlīt pāriet no uzrunas “jaunskungi” uz “kungi”. Cenšoties izlikties, ka lielais kūku skaits diviem puikām ir pavisam parasta lieta, viņa atnes divstāvīgu etažeri ar groziņiem, biskvītkūkām un citiem kārumiem. Abi zēni ar apetīti uzbrūk kūku kalnam, par spīti bažām, ka špiki no bandas viņiem varētu iebarot “saģiftētas kūkas”. Sākumā iet iekšā labi, bet pēc šādas trieciendevas drīz iestājas šķebenums. Tā kā lēdija Mērija pa to laiku ir padzērusi kafiju, pa logu ieraudzījusi “špiku bandas” norunāto signālu un dodas prom, arī puikām ātri jāatkāpjas. Noskaidrojis, ka austeres šeit nepiedāvā, Lūrihs vēl ieminas par bundžu Rēveles ķilavu. Pārsteigtā madāma skaidro, ka arī ķilavu šeit nav, bet laipni iesaiņo atlikušās kūkas kastītē līdzņemšanai, un puikas tā tiek laukā no neērtās situācijas. Par 12 kūkām toreiz bija jāsamaksā 36 kapeikas. “Priekš abiem kungiem tas tīrais štrunts!”.

Kadrs no filmas "Vārnu ielas republika"

Bērnībā Grīziņkalna bērnu piedzīvojumiem uz ekrāna esmu sekojusi neskaitāmas reizes. Izlaižot kreiso ideoloģiju, kas padomju gados bija obligāts formāts, varoņu pārdzīvojumiem filmā varēja sekot līdzi ar aizrautību. Stāsts par draudzību, nodevību, ideāliem un romantiku bija dzīvs ārpus politiskiem motīviem un iedalījumu “nabagu bērni – labie, bagāto bērni – sliktie”. Un epizode ar kūkām ir tiešām krāšņa, izjūtu ziņā varētu to pielīdzināt “Kādreiz Amerikā” (Once upon A Time In America, režisors Sergio Leone, 1984), kurā trūcīgo rajonu puikam bija smaga izvēle starp kūku un pirmo seksu. Palaidnīgā kaimiņu meitene bija ar mieru atdoties tikai par putukrējuma “Šarloti”. Uzvarēja kūka, jo meitene kāpnēs bija jāpagaida, bet meičai atnestā kūka bija dabūjama uzreiz. Abas filmas bija uzņemtas par pagājušā gadsimta pirmskara gadiem. Stāsti Amerikā un Latvijā bija atšķirīgi, bet bērnu attiecības ar kūkām bija ļoti, ļoti līdzīgas.

Vārnu ielas republika (1970), epizode ar kūkām filmas 50. minūtē. Daži foto no filmas iekļauti šajā stāstā.

https://www.youtube.com/watch?v=bE4ktEem7Dc

Once Upon a Time in America

https://www.youtube.com/watch?v=PwvH05H94DI

Vairāk par filmu Vārnu ielas republika (1970, rež. Ada Neretniece)

https://www.filmas.lv/movie/3134/

Acīmredzot, ir gana daudz cilvēku, kas vēl atceras vecās, labās groziņkūkas, jo ik pa laikam kāds lūdz publicēt to laiku recepti. Šī gan nebūs viens pret vienu recepte no padomju laiku konditoru rokasgrāmatas krievu valodā, kurā apkopotas daudzas tolaik Latvijas konditorejās un kafejnīcās lietotās receptes. (“Сборник рецептур мучные кондитерские изделия в предприятиях общественного питания Латпотребсоюза”, 1985. Iespējams, to varētu tulkot šādi: “Latvijas Patērētāju biedrības sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu miltu konditorejas izstrādājumu recepšu krājums”.) Tajā bija apkopotas 936 receptes kafejnīcām Sigulda, Luna, Doms, Sēnīte, Nica un daudzām citām. Receptes bija izstrādātas lielam kūku daudzumam, tāpēc mājas lietošanai katra no tām jāpārrēķina. Smilšu mīklas receptē bija minēts margarīns, to aizvietoju ar sviestu. Cukuru aizvietoju ar pūdercukuru. Vēl mīklai bija jāpievieno amonijs un esence (?), tos izlaidu.

No diviem sviesta krēmiem, kurus grāmatā ieteic groziņu pildīšanai, izvēlējos gatavot vienkāršāk gatavojamo sviesta krēmu ar kondensēto pienu (otrā, ar nosaukumu Šarlote, krēmam pievieno no piena, olas un no cukura un ūdens uzvārītu sīrupu).

Pildījumam no cepumu masas arī ir divi varianti – var pievienot daļu krēma un konjaku, vai arī skābu ievārījumu krēma vietā. Izvēle katra paša ziņā. Un rotāšanai minētas augļu sukādes. Es liku marmelādes gabaliņus, un apsveru domu, ka citā reizē tādus varētu pievienot arī pildāmajai cepumu masai. Kūkas var rotāt arī ar melnām žāvētajām plūmēm, cukurotiem vai svaigiem augļiem un ogām.

No šeit aprakstītā sastāvdaļu daudzuma izcepu 20 kūkas. Skaits var nedaudz atšķirties atkarībā no formiņu lieluma un groziņu biezuma. Vien jābrīdina, ka šī nav ātri pagatavojama recepte. Tā nav sarežģīta, bet ir darbietilpīga. Ja jums mājas bārā nav atvērtas konjaka pudeles, bet gribēsiet stingri pieturēties pie paredzētajām sastāvdaļām, arī lēti nesanāks. Tomēr garšas baudījums ir pūļu un līdzekļu vērts.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklai

  • 350 g kviešu milti
  • 135 g pūdercukurs
  • 200 g auksts sviests
  • 1 gab. ola
  • Šķipsna sāls
  • Šķipsna dzeramās sodas vai cepamā pulvera
  • Šķipsna vaniļas cukura
  • Šķipsna malta kanēļa vai rīvēta citrona miziņa pēc vēlēšanās
  • 20-24 metāla groziņu cepamās formas (var izmantot arī mafinu pannu)
    Sviesta krēmam

    • 200 g sviesta
    • 100 g pūdercukura
    • 80 g kondensētā piena ar cukuru
    • Šķipsna vaniļas cukura
    • 1 ēdamkarote konjaka

    Šokolādes krēmam

    • 2 ēdamkarotes kakao pulvera

    Pildījumam

    • Pēc izvēles – nedaudz skāba ievārījuma, ja nevēlas lietot krēmu

    Rotāšanai

    • 50 g marmelādes konfekšu
      vai arī
      cukurotu vai svaigu augļu un ogu

    Soļi

    Smilšu mīkla

    Solis 1

    Bļodā ber visas sausās sastāvdaļas – miltus, pūdercukuru, sāli, sodu vai cepamo pulveri un vaniļas cukuru. Visu rūpīgi izmaisa.

    Solis 2

    Miltu maisījumam pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, sākumā kapā ar nazi, tad ar pirkstiem saberž drumstalas, lai visa masa būtu līdzīga rupjām, slapjām smiltīm.

    Solis 3

    Pēdējo mīklai pievieno olu, to iemīca pēc iespējas ātri. Kad mīkla viendabīga un gatava, saveļ bumbā.

    Solis 4

    Mīklu sadala daļās, apmēram 45 g katru, saveļ bumbiņās. Katru iespiež formā un izlīdzina, izveidojot groziņa čaulu. (internets piedāvā dažādus asprātīgus risinājumus, kā vieglāk un ātrāk izveidot groziņus; ievadiet atslēgvārdus YoutubeHow to make mini tart shells”).

    Solis 5

    Cepuma apakšu sabaksta ar dakšiņu, lai tā neuzceltos.

    Solis 6

    Cep 180 C grādu uzkarsētā krāsnī, līdz groziņi kļūst zeltaini brūni. Nedaudz atdzesē, formas uzmanīgi apmet riņķī uz dēļa. Ja tomēr kūkas pamatiņš ir pacēlies, kamēr tas vēl nav sacietējis, to var nospiest uz leju. Groziņus atstāj atdzist.

    Sviesta krēms

    Solis 7

    Sviestu liek traukā putošanai, sākumā jauc ar elektrisko mikseri uz lēniem apgriezieniem, pēc tam ieslēdz ātro režīmu, turpina putot, pakāpeniski pievienojot pūdercukuru, vaniļas cukuru un konjaku.

    Solis 8

    Beigās pievieno kondensēto pienu, un puto vēl 7-10 minūtes. Krēms būs gaisīgs un viegls.

    Šokolādes krēms

    Solis 9

    Pusei krēma iemaisa un ieputo 2 ēdamkarotes kakao pulvera.

    Pildījums

    Solis 10

    4 vai 5 groziņu čaulas saberž drupačās. Pēc izvēles pievieno vai nu daļu šokolādes krēma, vai skābu ievārījumu. Piejauc 1 ēdamkaroti konjaka. Masai jābūt mīkstai. Ja vēlas, var pievienot vēl nedaudz kakao, lai garša būtu rūgtāka.

    Solis 11

    Ar karoti pildījumu liek čauliņās.

    Rotāšana

    Solis 12

    Ar konditorejas turzu veido baltā un brūnā krēma rotājumus.

    Solis 13

    Pēdējos pievieno marmelādes gabaliņus, augļus vai sukādes.

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri