Biezpiena sacepums

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/02/2019

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam. Šis arī nav ēdiens, kurā nolietot pavecu, apstāvējušos biezpienu, tādu labāk sacept ar kartupeļiem.

Ķīselim var lietot jebkuras ogas vai augļus, kādi tobrīd ir pieejami – pavasarī var vārīt no rabarberiem ar apelsīnu miziņām un krustnagliņām, vasarā no zemenēm, avenēm vai ķiršiem, vēlāk no skābajiem āboliem vai plūmēm. Rudens un ziemas klasika ir dzērvenes.

Mūsu mājās visiemīļotākais ķīselis pie biezpiena sacepuma ir no zilajām plūmēm ar kanēli. Ja ķīseli vārīt slinkums, var jau paņemt klāt krietnu karoti skābā krējuma, arī tā būs ļoti gardi, īpaši, ja sacepums ir silts.

Sastāvdaļas

  • 750 g biezpiena
  • 3 olas
  • ½ glāzes kviešu miltu
    (glāzes tilpums 250 ml)
  •  ½ glāzes mannas putraimu
  •  ½ glāzes cukura
  • 1 paciņa jeb 15 g vaniļas cukura
  • 1 citrons
  • Malts kanēlis pārkaisīšanai
  • Pēc izvēles 50 g rozīņu
  • Plata veidne cepšanai
  • Nedaudz sviesta veidnes ietaukošanai

Ķīselim

600 g plūmju (der arī dzērvenes vai citas skābenas ogas)

1 l ūdens

Cukurs pēc garšas

1 kanēļa standziņa

2 ēdamkarotes kartupeļu cietes

Soļi

Solis 1

Biezpienu liek lielākā bļodā un ar koka karoti kārtīgi samīca, neberžot caur sietu un nemaļot ar blenderi, lai saglabātos tā graudainā struktūra. Biezpienam pievieno olas, mannu, cukuru, vaniļas cukuru un miltus, pierīvē citrona miziņu. Ja vēlas pievienot rozīnes, tās noskalo un apvārta miltos, tikai tad pievieno biez­piena masai. Visu kārtīgi samaisa.

Solis 2

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Ņem cepšanai paredzēto veidni un to nedaudz ietauko un izkaisa ar mannas putraimiem. Veidnē liek biezpiena masu, izlīdzina, apkaisa ar maltu kanēli un cep cepeškrāsnī ~45 minūtes. Cepšanai var izmantot gan keramisko formu, gan stikla, gan arī metāla. Galvenais, lai formas tilpums būtu vismaz 1,5 l.

Solis 3

Gatavo ķīseli. Plūmes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un liek katlā ar ūdeni. Pievieno kanēļa standziņu un vāra 5 līdz 10 minūtes. Tad pievieno cukuru pēc garšas – cik nu kārojas saldu vai skābenu – un vāra vēl 3 minūtes. Pus krūzē auksta ūdens ieber divas ēdamkarotes kartu­peļu cietes, rūpīgi samaisa un tūlīt lej karstajā ķīselī, nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi. Tiklīdz ķīselis uzmet burbuli, katlu noņem no plīts.

Solis 4

Sacepums ir gatavs, kad, iedurot koka irbulīti, masa nelīp tam klāt. Ņem laukā no plīts, mazliet atdzesē un dala porcijas lieluma gabalos. Gabaliņus liek bļodiņās un pārlej ar ķīseli.

Solis 5

Ēdienu var pasniegt siltu vai aukstu – abējādi garšos labi!

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Mūsu sadarbības partneri