Biezpiena sacepums
Rožu ievārījums
Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam. Šis arī nav ēdiens, kurā nolietot pavecu, apstāvējušos biezpienu, tādu labāk sacept ar kartupeļiem.
Ķīselim var lietot jebkuras ogas vai augļus, kādi tobrīd ir pieejami – pavasarī var vārīt no rabarberiem ar apelsīnu miziņām un krustnagliņām, vasarā no zemenēm, avenēm vai ķiršiem, vēlāk no skābajiem āboliem vai plūmēm. Rudens un ziemas klasika ir dzērvenes.
Mūsu mājās visiemīļotākais ķīselis pie biezpiena sacepuma ir no zilajām plūmēm ar kanēli. Ja ķīseli vārīt slinkums, var jau paņemt klāt krietnu karoti skābā krējuma, arī tā būs ļoti gardi, īpaši, ja sacepums ir silts.

Sastāvdaļas
- 750 g biezpiena
- 3 olas
- ½ glāzes kviešu miltu
(glāzes tilpums 250 ml) - ½ glāzes mannas putraimu
- ½ glāzes cukura
- 1 paciņa jeb 15 g vaniļas cukura
- 1 citrons
- Malts kanēlis pārkaisīšanai
- Pēc izvēles 50 g rozīņu
- Plata veidne cepšanai
- Nedaudz sviesta veidnes ietaukošanai
Ķīselim
600 g plūmju (der arī dzērvenes vai citas skābenas ogas)
1 l ūdens
Cukurs pēc garšas
1 kanēļa standziņa
2 ēdamkarotes kartupeļu cietes
Soļi
Solis 1
Biezpienu liek lielākā bļodā un ar koka karoti kārtīgi samīca, neberžot caur sietu un nemaļot ar blenderi, lai saglabātos tā graudainā struktūra. Biezpienam pievieno olas, mannu, cukuru, vaniļas cukuru un miltus, pierīvē citrona miziņu. Ja vēlas pievienot rozīnes, tās noskalo un apvārta miltos, tikai tad pievieno biezpiena masai. Visu kārtīgi samaisa.
Solis 2
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Ņem cepšanai paredzēto veidni un to nedaudz ietauko un izkaisa ar mannas putraimiem. Veidnē liek biezpiena masu, izlīdzina, apkaisa ar maltu kanēli un cep cepeškrāsnī ~45 minūtes. Cepšanai var izmantot gan keramisko formu, gan stikla, gan arī metāla. Galvenais, lai formas tilpums būtu vismaz 1,5 l.
Solis 3
Gatavo ķīseli. Plūmes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un liek katlā ar ūdeni. Pievieno kanēļa standziņu un vāra 5 līdz 10 minūtes. Tad pievieno cukuru pēc garšas – cik nu kārojas saldu vai skābenu – un vāra vēl 3 minūtes. Pus krūzē auksta ūdens ieber divas ēdamkarotes kartupeļu cietes, rūpīgi samaisa un tūlīt lej karstajā ķīselī, nepārtraukti maisot, lai nerodas kunkuļi. Tiklīdz ķīselis uzmet burbuli, katlu noņem no plīts.
Solis 4
Sacepums ir gatavs, kad, iedurot koka irbulīti, masa nelīp tam klāt. Ņem laukā no plīts, mazliet atdzesē un dala porcijas lieluma gabalos. Gabaliņus liek bļodiņās, pārlej ar ķīseli.
Solis 5
Ēdienu var pasniegt siltu vai aukstu – abējādi garšos labi!
Saistītās receptes

Rožu ievārījums
Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa
Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Tiramisu
“Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas.