Bezē un aveņu rulete

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

12/08/2011

2011. gada vasarā bijām brīvdienās pie mūsu kaimiņiem igauņiem. Braucienu ieplānojām pēc Mārtiņa Rītiņa TV raidījuma, kurā viņš ciemojās pie igauņu konditores Naģeždas Kārmas kādā ģimenes mākslas galerijas kafejnīcā piejūras pilsētā Hāpsalu, no kuras ar prāmi var pārcelties uz dažām igauņu salām. Galerijā „Epp Maria galerii” toreiz bija arī kafejnīca, kuru vēlāk diemžēl slēdza. Gaisotne bija radoša, krāsaina un bagātīga – sākot ar gleznām un mēbelēm (arī apgleznotām), beidzot ar salātiem, siltajiem ēdieniem un kūkām, pasniegtiem krāšņos keramikas traukos. Pie tam šo visu bagātību uzbūrusi viena ģimene – kurš glezno, kurš cep un vāra, kurš darina traukus, visi kopā saimnieko un ar ziemeļu tautai neticamu siltumu galerijā uzņem viesus.

No šīs brauciena esam patapinājuši kūkas recepti, ko varam droši cept arī pie mums un ar pilnu pārliecību pievienot visizcilāko kūku recepšu sarakstam. Mārtiņa Rītiņa vairs nav starp mums (19.10.1949.-11.02.2022), bet kūku cep daudzviet gan Igaunijā, gan Latvijā.

Sastāvdaļas

  • 6 olu baltumi
  • 400 g cukura mīklai
  • 1 paciņa vaniļas cukura
  • 2 ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu
  • pāris sauju mandeļu skaidiņas
  • 250-300 ml 35% putukrējuma (var pievienot arī Maskarpones vai citu krējumsieru un putukrējuma cieti)
  • 300-500 g aveņu (ja lieto saldētas, kūka jāpilda īsu brīdi pirms pasniegšanas)

Soļi

Solis 1

Sagatavo cepamo plāti – ieklāj cepamo papīru tā, lai malas varētu uzlocīt un mīkla nevarētu pielipt pannas malām. Papīru ieziež ar sviestu. Cepeškrāsni ieslēdz uz 175 °C.

Solis 2

Olu baltumus ļoti uzmanīgi atdala no dzeltenumiem (vispirms vēlams atsevišķā trauciņā – ja dzeltenums pārplīst un iekļūst baltumā, šīs olas vietā vajadzētu ņemt citu), pārlej palielā, pilnīgi tīrā bļodā un ar mikseri sāk putot. Kad sāk veidoties stingras putas, pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru. Kad masa kļūst elastīga un bieza, cukuru var pievienot straujāk, līdz viss cukurs ieputots masā. Beigās pievieno divas ēdamkarotes ar lielu kaudzi kartupeļu miltu, tad puto uz maziem apgriezieniem un tikai tik ilgi, līdz milti vienmērīgi iejaukti.

Solis 3

Bezē masu uzklāj cepamajam papīram un vienmērīgi izlīdzina pa visu plāti.

Solis 4

Pārkaisa ar mandeļu skaidiņām. Liek sakarsētajā cepeškrāsnī.

Solis 5

Cep 15 minūtes. Ņem laukā no krāsns.

Solis 6

Pārklāj bezē biskvītu ar vēl vienu loksni cepamā papīra un, pieturot ar rokām no abām pusēm, veikli apmet riņķī, ar mandeļu skaidiņām uz leju. Uzmanīgi noņem virsējo papīru un atstāj atdzist.

Solis 7

Pirms pasniegšanas saputo saldo krējumu ja vēlas, daļu var aizvietot ar krējumsieru) un 1 paciņu putukrējuma cietes (ja kūku paredzēts pasniegt vēlāk vai saglabāt nākamajai dienai).

Solis 8

Bezē biskvītu vienmērīgi pārklāj ar putukrējumu un pārkaisa ar avenēm.

Solis 9

Pieturot aiz papīra, sāk tīt ruleti.

Solis 10

Papīru ieloca uz iekšu un turpina tīt.

Solis 11

Nobeidz tīšanu, salaiduma vietu atstājot uz leju.

Solis 12

Griež šķēlēs un pasniedz.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca

Persiku torte Unas māsīca

Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Mūsu sadarbības partneri