Auzu pārslu putra ar ogām

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Esmu pūce. Ar to mana ģimene ir samierinājusies. Ja nu akurāt dienas gaitas darba dēļ jāsāk agri, mūsu mājās ir svētki, jo es vāru brokastīs auzu putru ar zemenēm. To par vislabāko dienas sākuma ēdienu ir atzinuši mani bērni, bet tā labi garšo arī pieaugušajiem. Ja ir izvēle, putrai tiek dota priekšroka pret brokastu pārslām, musli vai sviestmaizēm.

Zemenes mājās ir allaž. Sezonā, protams, svaigas. Diezgan lielu daudzumu sablendējam ar drusciņu cukura un sasaldējam kārbiņās. Atliek vien laikus izņemt no saldētavas un atkausēt.
Latvijas zemeņu smaržu un garšu nespēj izkonkurēt ārzemēs audzētās, nedaudz pūliņu kādā jūnija vakarā, un visu ziemu var mieloties ar saldēto zaptīti, kas garšo kā svaigas ogas. Mēs arī labprāt atbalstām Latvijas zemeņu audzētājus, jo pašu dārza ogas apēdam tāpat. Putra ir ļoti garšīga arī ar mellenēm vai citām ogām.

Sastāvdaļas

  • 12 ēdamkarotes auzu pārslu (4 ēdājiem)
  • 1 krūze piena (250 ml)
  • 2 ēdamkarotes cukura (pēc garšas)
  • šķipsna sāls
  • ēdamkarote sviesta

 

  • bļodiņa zemeņu, melleņu vai citu ogu
  • cukurs pēc garšas

Soļi

Solis 1

Auzu pārslas katliņā aplej ar 2 krūzēm auksta ūdens, liek vārīt uz vidējas liesmas.

Solis 2

Kad pārslas sabriedušas, pievieno pienu, sāli, cukuru un uz pavisam mazas uguns, lēni maisot, uzbriedina līdz galam. Gatavai putrai jābūt ne par biezu, ne par šķidru. Ja vajag, var pieliet vēl mazliet piena vai ūdens. Beigās pievieno sviestu, iemaisa.

Solis 3

Zemenes sablendē (vai saspiež ar dakšiņu) ar cukuru.

Solis 4

Putru ēd ar zemenēm, visgaršīgāk, ja apmēram pusi uz pusi.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Minhauzena nēģi

Minhauzena nēģi

Barons Minhauzens bijis slavens un valdzinošs melis, Duntē varam apmeklēt viņa muzeju. Par Minhauzena nēģiem Vidzemē sauc ceptas reņģītes želejā ar sinepju piedevu.

Marinētas ceptas reņģes

Marinētas ceptas reņģes

Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma Ella Sondore, ģimenē saukta par Manīti, tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas.

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Mūsu sadarbības partneri