Auzu pārslu putra ar ogām

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Esmu pūce. Ar to mana ģimene ir samierinājusies. Ja nu akurāt dienas gaitas darba dēļ jāsāk agri, mūsu mājās ir svētki, jo es vāru brokastīs auzu putru ar zemenēm. To par vislabāko dienas sākuma ēdienu ir atzinuši mani bērni, bet tā labi garšo arī pieaugušajiem. Ja ir izvēle, putrai tiek dota priekšroka pret brokastu pārslām, musli vai sviestmaizēm.

Zemenes mājās ir allaž. Sezonā, protams, svaigas. Diezgan lielu daudzumu sablendējam ar drusciņu cukura un sasaldējam kārbiņās. Atliek vien laikus izņemt no saldētavas un atkausēt.
Latvijas zemeņu smaržu un garšu nespēj izkonkurēt ārzemēs audzētās, nedaudz pūliņu kādā jūnija vakarā, un visu ziemu var mieloties ar saldēto zaptīti, kas garšo kā svaigas ogas. Mēs arī labprāt atbalstām Latvijas zemeņu audzētājus, jo pašu dārza ogas apēdam tāpat. Putra ir ļoti garšīga arī ar mellenēm vai citām ogām.

Sastāvdaļas

  • 12 ēdamkarotes auzu pārslu (4 ēdājiem)
  • 1 krūze piena (250 ml)
  • 2 ēdamkarotes cukura (pēc garšas)
  • šķipsna sāls
  • ēdamkarote sviesta

 

  • bļodiņa zemeņu, melleņu vai citu ogu
  • cukurs pēc garšas

Soļi

Solis 1

Auzu pārslas katliņā aplej ar 2 krūzēm auksta ūdens, liek vārīt uz vidējas liesmas.

Solis 2

Kad pārslas sabriedušas, pievieno pienu, sāli, cukuru un uz pavisam mazas uguns, lēni maisot, uzbriedina līdz galam. Gatavai putrai jābūt ne par biezu, ne par šķidru. Ja vajag, var pieliet vēl mazliet piena vai ūdens. Beigās pievieno sviestu, iemaisa.

Solis 3

Zemenes sablendē (vai saspiež ar dakšiņu) ar cukuru.

Solis 4

Putru ēd ar zemenēm, visgaršīgāk, ja apmēram pusi uz pusi.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Lieldienu olu krāsošana 2019

Lieldienu olu krāsošana 2019

Katru gadu izmēģinām kādu jaunu olu krāsošanas metodi. Beidzot, beidzot esam tikuši pie ļoti skaistiem rozā toņiem! Agrākie mēģinājumi ar bietēm vai sārtām tējām cieta pilnīgu fiasko. Lieliskie sārtie toņi iekrāsojās no veikalā pirktas granātābolu sulas.

Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

Staks. Vecais, labais staks no kaņepēm

Pagājušajā nedēļā ciemojāmies Viesūnēnos, dažus kilometrus no Bērzaunes, pie ļoti radošas ģimenes. Inguna Plotka un Andris Tkačenko agrāk ir bijuši rīdzinieki, strādājuši dizaina un reklāmas aģentūrās, pirms gadiem mantojuši lauku mājas, un nu savu ikdienu vada šeit.

Vistu aknu pastēte

Vistu aknu pastēte

Ar lielu prieku pieņēmām ielūgumu uz Ķekavas putnu fabriku, kurā prezentēja jaunumus – no 2017. gada vasaras sākuma veikalos parādīsies paaugstinātas kvalitātes vistas gaļa ar atzīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tam par godu piedāvājam cāļu aknu pastētes recepti. 

Mūsu sadarbības partneri