Zivju zupa
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
09/01/2012
Zivju zupas garša var būt ļoti atšķirīga. Viena buķete būs uz ugunskura vārītai makšķernieku zupai, cita – zupai no veikalā iegādātām zivīm. Atšķirsies baltās vai sārtās zivs zupa, kādas saknes un garšvielas pievienosim, vai lietosim pienu, krējumu, vai varbūt tomātu mērci. Variantu ir daudz. Tāpat ļoti atšķirīgas var būt zivju zupas izmaksas.
Šīs receptes pamatā manas mammas izkoptā garšas buķete. Viņa bija taupīga sieva. Ja mājās bija zivis, filejas sacepa, bet no galvām, asakām un spurām vārīja zupu. Tāds buljons bija ļoti gards un piesātināts, kad atdzisa, zupa saželēja. Šodien varam iegādāties zivju zupas izlases. Tās ir salīdzinoši lētas, bet virums ir sātīgs un gards.
Mūsu bērniem šī ir viena no mīļākajām zupām, iesaukta par zombija zupu. Varat paši minēt, kāpēc. Mūsu ģimenē ir problēmas ar dzīvajām zivīm, labāk pērkam tādas, kas vairs nekust. Bet ir bijuši šermulīgi gadījumi, it īpaši ar karpām. Lai nu kā, zivju zupai būs būt mūsu ēdienkartē, jo tā ir ātri pagatavojama, lēta un ļoti garšīga.
Ja kādam rados vai draugos makšķernieki, var izmēģināt klasisko zivju zupas metodi, kad no mazajām zivtiņām kopā ar garšvielām vispirms vāra buljonu, nokāš, un zupai 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pievieno lielāko zivju fileju gabaliņus.
#Latviešu virtuves klasika #Tradicionāls ēdiens #Veģetārs ēdiens #Zivju ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- Svaiga zivju zupas izlase – galva, aste, asakas un spuras.
- 1 sīpols
- 1 burkāns
- 6 kartupeļi
- Selerija – gabaliņš selerijas saknes vai pāris kātu
- 1 krūze zaļo zirnīšu, svaigu vai saldētu (nav obligāti, pieliek, ja ir pa ķērienam)
- Sauja diļļu ar visiem kātiem un ziediem (ziemai parasti ielieku kādu rūpīgi iesaiņotu saišķi saldētavā)
- Sāls
- 6-8 smaržīgo piparu graudi
- 2 lauru lapas
- Sauja smalcinātu zaļumu – dilles, loki, pētersīļi pēc izvēles
- Skābs krējums pasniegšanai
Soļi
Solis 1
Zivs galvai izņem žaunas (tās var padarīt buljonu rūgtu), liek zupas izlasi katlā verdošā ūdenī kopā ar sīpolu (var nemizot, tikai noņemt atlupušās miziņas), pipariem, diļļu kātiem un ziediem, lauru lapām un seleriju. Uzvāra, noputo, vāra 30–40 minūtes. Zivs būs mīksta jau pēc piecām minūtēm, bet svarīgi, lai buljons lēni vārītos, līdz visas labās garšas un barības vielas sasūcas.
Solis 2
Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež kubiņos.
Solis 3
Zupu nokāš, buljonu lej atpakaļ katlā. Pievieno sagrieztās saknes un vāra mīkstas.
Solis 4
Zivi notīra, gatavai zupai pievieno gabaliņus. Pēdējos pieber zirnīšus un pavāra vēl dažas minūtes.
Solis 5
Pasniedzot pēc patikšanas pievieno zaļumus un skābo krējumu.
Saistītās receptes
Baraviku zupa “polevka”
Baraviku zupa “polevka” ir Zojas Jevdokimova ģimenes recepte. Zoja vieglu sirdi piekritusi piedalīties Sēlijas kultūras programmā “Sēņu dzīves noslēpumi” un gatavot šo zupu foto kameras priekšā, bet vēlāk raizējusies: kā tas notiks? Vai viss izdosies? Tad atvērusi bībeli, un tur stāvējis rakstīts: neuztraucies, es būšu ar tevi!
Tomātu kabaču zupa
Tomātu kabaču zupa, kuru var uzvārīt no šīm divām sastāvdaļām un kāda atvilktnē aizmirsta buljona kubiņa. Recepti piedāvā mana feisbuka draudzene Zuzanna Peonija, sirsnīgs paldies par dalīšanos. Lūk, viņa raksta šādi: “Recepti atradu pirms dažiem gadiem FB arhīvā. Viss ir pavisam vienkārši!
Stragnams
Stragnams ir aukstā zupa kurzemnieku gaumē. Agrākos laikos to gatavoja no sālītas siļķes un visādiem pašaudzētiem dārza labumiem: dillēm, lociņiem, pētersīļiem, svaigiem un/vai sālītiem gurķiem (der arī marinēti) un no rūgušpiena, ko saimniece saraudzēja no pašu govs piena, klāt ēdot karstus, mundierī vārītus jaunos kartupelīšus.
ja bet kas ar ikriem ? un vai nevara atstat zivi ar asakam??shi ir mana pirma zivju zupa no karpas. ko darit ar galvu ari mest lauka , nu kad nokash buljonu?? un vel es atradu leduskapi saldetus darzenus-burkani,zirni un vel kadi zalumi.vai varu lietot tos? un kura bridi es metu tos katlaa??
liels paldies tagad saku par atb.
Sveiki, Romān! Par ikriem – ja garšo, protams, var atstāt un ēst pie zupas arī ikrus! Mana mamma no svaigu reņģu ikriem gatavo brīnišķīgu uzkodu, tos sacepot uz pannas ar lielu sīpolu daudzumu. Galvu pēc izvārīšanas ņem laukā, tas ir garšas jautājums, kurus gabaliņus vēl izmanto. Man patīk vaidziņi, bet ādu gan zupā nelieku – bērni protestē. Kas attiecas uz dārzeņiem, var pienienot gan zirņus, gan burkānus. Es laikam neliktu kāpostus, bet visi citi der klāt.
Secība – izvāra zivi + sīpolu + garšvielas, nokāš buljonu, tajā vāra dārzeņus un saknes, pa to laiku notīra zivij labos gabaliņus, tos pievieno, kad dārzeņi gatavi. Pašus pēdējos liek klāt zaļumus – dilles, lokus vai pētersīļu lapiņas.
Ļoti laba recepte, sanāca ļoti garšīga zupa. Gatavoju no karūsu detaļām.
Paldies, būs garšīgi no visdažādākajām zivīm. Lai veicas copē un pie plīts!