Zirņu zupa no dzeltenajiem zirnīšiem
Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
11/02/2014
Viena no vienkāršākajām zupām. Tā ir priecīgā, dzeltenā krāsā, tumīga un sātīga. Šī zupa ir ļoti populāra Zviedrijā. Tur tā vēsturiski saistās ar armijas un skolu virtuvi. Armijā dienās, kad ēda zirņu zupu, klāt devuši punšu, lai novērstu gāzu radīto spriedzi zarnās.
Daudzi latviešu bērni zina, kuri lasījuši Pepiju un Karlsonu, zina, ka Zviedrijā zirņu zupu un pankūkas var dabūt katru ceturtdienu ikvienā mājā. Kad bērni bija mazi, mēs daudz lasījām priekšā, un viņi bija priecīgi nogaršot dažādus ēdienus, kuri bija minēti viņi iemīļotajos stāstos.
Latvijā zirņu zupai nav tik spēcīgu tradīciju, drīzāk jau gadījuma raksturs. Zirņu zupa ir ļoti laba izvēle, ja mājās „nekā nav”, bet ledusskapī atrodas kāds žāvētas gaļas gabaliņš, speķa ādiņa, un virtuves skapītī – dzelteno zirņu paciņa. Zirņus var ilgi uzglabāt, šķeltie, dzeltenie zirņi ātri izvārās gatavi.
Mūsu mājās zirņu zupai klāt ēdam kubiņos sagrauzdētu baltmaizi. To nepievienojam zupai, bet ēdam klāt tāpat, jo kraukšķīgi mums garšo labāk. Ja kādam it labi tīk mazliet izmirkusi maizīte, var grauzdiņus pievienot zupai šķīvī pirms pašas ēšanas.
#Vienkārši pagatavojams ēdiens #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas
- Žāvētas cūkgaļas gabals – stilbiņš, ribiņas vai cits (vēlams no zemniekiem, alkšņu malkas kūpinājums. No lielveikalos nopērkamiem kūpinājumu „izstrādājumiem”, kuri īstus dūmus nav redzējuši, nebūs īstās garšas.)
- 300–500 g dzelteno, šķelto zirņu (vārām lielākā katlā, jo zirņi stipri briest)
- Pāris saujas miežu putraimu
- 3–5 kartupeļi, atkarībā no izmēra
- Burkāns pēc izvēles
- Sāls
- 2 lauru lapas
Pasniegšanai
- Baltmaizes grauzdiņi
Soļi
Solis 1
Gaļu liek ūdenī, uzvāra un noputo, ja ir putas.
Solis 2
Pievieno putraimus un zirņus. Vāra gandrīz gatavus.
Solis 3
Nomizo burkānu un kartupeļus, sagriež kubiņos un pievieno zupai. Pievieno lauru lapas. Turpina vārīt.
Solis 4
Gaļu izņem, sagriež gabaliņos, pievieno zupai. Ja zupa savārījusies par biezu, pievieno ūdeni, sāli pēc garšas (zupām no žāvētas gaļas sāli vienmēr pievieno beigās, jo reizēm jau no gaļas zupa ir pietiekami sāļa).
Solis 5
Baltmaizi sagriež šķēlēs, pēc tam – kubiņos. Uz sausas pannas grauzdiņus apgrauzdē zeltainus un kraukšķīgus. Ja vēlas kraukšķīgus grauzdiņus, pasniedz tos atsevišķi. Ja vēlas, grauzdiņus var iebērt zupā.

Saistītās receptes

Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

Ukraiņu borščs ar pampuškām
Ukrainas borščs. Zupa spēkam un varonībai. Zupa ar asiņu garšu. Zupa Dzimtenes mīlestībai. Zupa cerībai. Borščs kā ukraiņu tradīcija, kā nemateriālais kultūras mantojums.

Buljons. Ir varianti
Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.