Vistas zupa

Auksti kūpināt’ buš’ zup’

Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī zupa ir viena no mūsu ģimenes iecienītākajām zupām, kad kārojas vieglu pusdienu. Piemēram, pēc viesībām, kur galds bijis klāts ar smagiem un trekniem ēdieniem. Vai pēc ceļojumiem, kur esi spiests baudīt vēderam neierastus salikumus. Mums šķiet, ka zupai piemīt dziedinošas īpašības, arī kad nākas slimot. Kad esi to paēdis, esi dabūjis vieglu un garšīgu enerģijas devu. Pie tam šo zupu var pagatavot jebkurš, tas ir ātri un vienkārši. Bet visgaršīgākā tā ir tūlīt pēc izvārīšanas, šī nav no zupām „jo vairāk sildi, jo garšīgāk”.

Mēs šo zupu vāram no filejām. Ja izmantosiet citus gabaliņus, zupa būs treknāka. Klāt ļoti labi garšo baltmaizes grauzdiņi un sakapātas dillītes un/vai pētersīļu lapiņas.

Sastāvdaļas

  • 2-3 vistas filejas
  • 1-2 burkāni
  • Gabals selerijas saknes
  • 2 lauru lapas
  • Pāris sauju nūdeļu makaronu
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Katlā vārošā ūdenī liek filejas, uzvāra un noputo.

Solis 2

Nomizo un uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Nomizo selerijas saknes gabalu.

Solis 3

Saknes pievieno zupai. Vāra 10 minūtes.

Solis 4

Pievieno sāli, lauru lapas un makaronus, apmaisa un vāra tik minūtes, cik norādīts uz makaronu paciņas.

Solis 5

Sakapā zaļumus, uzgrauzdē baltmaizes šķēlītes.

Solis 6

Kad makaroni mīksti, filejas izņem, sagriež gabaliņos un pievieno zupai. Izņem lauru lapas un selerijas sakni (kam garšo, selerijas sakni var arī apēst).

Solis 7

Zupu pasniedz karstu ar maizīti un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Auksti kūpināt’ buš’ zup’

Auksti kūpināt’ buš’ zup’

Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

Ukraiņu borščs ar pampuškām

Ukraiņu borščs ar pampuškām

Ukrainas borščs. Zupa spēkam un varonībai. Zupa ar asiņu garšu. Zupa Dzimtenes mīlestībai. Zupa cerībai. Borščs kā ukraiņu tradīcija, kā nemateriālais kultūras mantojums.

Buljons. Ir varianti

Buljons. Ir varianti

Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.

Mūsu sadarbības partneri