Vārītā pasha
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Kārinas virtuvē piektdienā pirms Lieldienām aizņemti visi plītsriņķi. Kādā no katliem burbuļo galerts, citā top zandarts marinādē, varbūt citā katliņā – pastēte, bet lielajā katlā noteikti sildās pasha.
Šī recepte Kārinai Pētersonei ir mantota no vīra vecmāmiņas Varvaras Auškāpas, dzimušas Šujevas. Vīra vectēvs Kārlis Auškāps, mācoties Tverā meža zinātnes, nolūkoja tur savu nākamo sievu, un Latvijā atgriezās abi kopā. Viņi uzaudzinājuši trīs bērnus, kuru ģimenes nu krietni sakuplojušas. No Krievijas vestā recepte katru gadu tiek gatavota uz Lieldienām un kopā ar citiem gardumiem baudīta ģimenes pulkā, kur kopā sanāk četras paaudzes. Kārina iesaka arī gatavošanā iesaistīt ģimenes locekļus, būs gan jautrāk, gan ātrāk!

Kārina savā mājas bibliotēkā
Ja vēlaties izmēģināt šo recepti, pašiem vārot apelsīnu mizu sukādes, pashu jāsāk gatavot Lieldienu nedēļas trešdienā. Taupot laiku, var lietot arī veikalā nopērkamās citrusaugļu sukādes.
Kārina pashas gatavošanai vienmēr lietojusi pilnpiena biezpienu, ko vispirms sablendē. Šoreiz viņa izmēģināja jauno “Tukuma piena” biezpiena konditorejas masu un atzina to par ļoti piemērotu pashai. To nevajag blendēt , tā ir maiga un smalka, bez graudiņiem.
Pashas garša var atšķirties no reizes uz reizi atkarībā no pievienotajām garšvielām, biezpiena konsistences un saimnieces garastāvokļa. Taču tā allaž būs bagātīgām garšām piesātināta svētku mielasta kulminācija.
Savulaik materiāls tapis sadarbībā ar žurnālu “Pie GALDA!”.

Sastāvdaļas
- 1 kg pilnpiena biezpiena
- 250 g sviesta
- 4 olas
- 0,5 l bieza skābā krējuma
- 400–500 g cukura
- 2–3 apelsīnu mizas ar visu baltumu vai
- 100 g apelsīnu mizu sukāžu
- 200 g mandeļu
- 200 g rozīņu
- 1 paciņa vaniļas cukura
- 1 citrona miza
- šķipsniņa sāls
- tīrs auduma maisiņš (der arī spilvendrāna)
Soļi
Pirmā diena
Solis 1
Noskalo 2–3 apelsīnus, nomizo mizu kopā ar balto daļu, aplej ar aukstu ūdeni un 3 dienas mērcē, katru dienu vairākas reizes nomainot ūdeni.

Trešā diena
Solis 2
Ļoti nelielā ūdens daudzumā uzvāra 4–5 ēdamkarotes cukura un deserta karoti sviesta, liek iekšā apelsīnu mizas un vāra, …

Solis 3
… kamēr sīrups iztvaikojis, kļuvis staipīgs un sāk čūkstēt pie katla dibena, bet nav kļuvis brūns.

Solis 4
Sukādes atdzesē un sagriež gabaliņos.

Solis 5
Divas olas vāra 7 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas, noloba un sakapā.

Solis 6
Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē, kamēr sāk atlekt brūnā miziņa.

Solis 7
Rozīnes aplej ar vārošu ūdeni un pamērcē, līdz “atdzīvojas”.

Solis 8
Rozīnes sietiņā notecina.

Solis 9
Mandeles nomizo…

Solis 10
… un sakapā.

Solis 11
Norīvē citrona miziņu.

Solis 12
Atlikušo sviestu liek lielākā katlā un izkausē uz mazas uguns, piejauc pusi atlikušā cukura, rozīnes, mandeles, apelsīnu un citronu miziņas, vaniļas cukuru un šķipsnu sāls.

Solis 13
Biezpiena masu bļodā sajauc ar 2 jēlām olām…

Solis 14
… un otru pusi atlikušā cukura.

Solis 15
Pievieno skābo krējumu.

Solis 16
Katlā pievieno biezpiena masu…

Solis 17
… un 2 kapātās vārītās olas.

Solis 18
Nepārtaukti maisot, masu lēni karsē, līdz uzmet burbuli.

Solis 19
Masai jābūt viendabīgai un biezai, to nedrīkst pārkarsēt, palaižot garām brīdi, kad sāk atdalīties sūkalas.
Pashu katlā atdzesē un ļauj savilkties līdz nākamajai dienai.

Ceturtā diena
Solis 20
Atdzisušo pashu lej auduma maisiņā, iesien stūrus, iekar virs trauka un ļauj notecēties līdz nākamajai dienai.

Piektā diena
Solis 21
Pashu ņem laukā no auduma maisiņa, liek bļodā, …

Solis 22
… ar karoti glīti veido formu un pasniedz galdā.

Solis 23
Ēd Lieldienu rītā no mazām bļodiņām.

Saistītās receptes

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Koča. Grūbu biezputra
10. oktobrī atzīmē Starptautisko putras dienu. Tam par godu dalīsimies ar kočas recepti. Šo gardo miežu grūbu putru mums gatavoja Edīte Krastiņa, saimniece no Rūjienas puses. Un gatavoja to īstā maizes krāsnī.