Uz oglēm cepti jaunie kartupeļi vistas, laša un bekona mundieros
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
07/09/2015
Šis ēdiens piemērots brīvdienām, kad nav steigas un kad gaidāmas nelielas viesības vai gribas ko īpašu pagatavot savai ģimenei. Atšķirībā no gaļas grilēšanas šos bumbuļus var izcept ļoti ātri.
Noderēs mazi jaunie kartupeļi. Kādos mundieros tos ietīt, paliek pašu ziņā. Noteikti bez šeit minētajiem ir iespējami vēl daudzi citi varianti. Griežot šķēlītēs vistas filejas, jācenšas griezt pret šķiedru, pēc tam strēmeles var nedaudz paklapēt ar gaļas āmuriņu, lai piedotu vajadzīgo formu. Noteikti paliks nelieli filejas gabaliņi, kurus aptīt kartupelim nevarēs. Tos var salocīt un uzspraust uz iesma pamīšus ar kartupeļiem. Nebūs tik atraktīvi, bet garšos tikpat labi.
Ja vien varētu, es gribētu jums nosūtīt to smaržu – dūmi, sviests, ķiploks, dilles un timiāns kopā ar gardo ietinamo. Tā ir atzīšanās mīlestībā un rituāls mūsu vienkāršajam, bet tik izcilajam kartupelim.
Sastāvdaļas
- 30 mazi jaunie kartupelīši ar mizu
- 10 plānas laša šķēlītes (svaigas vai auksti kūpinātas)
- 10 bekona šķēlītes (svaigas, vītinātas vai kūpinātas)
- 10 svaigas vistas filejas šķēlītes (2 vistas filejas)
- 4 ķiploka daiviņas
- 100 g sviesta
- 3 ēdamkarotes sasmalcinātu diļļu
- svaiga timiāna zariņi pēc izvēles
- sāls, malti melnie pipari
- 6 iesmiņi
Mērcei
- 150 ml skābā krējuma
- 150 ml majonēzes
- 1 ķiploka daiviņa
- sāls
Soļi
Solis 1
Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu liek vārīties ūdenī, kam pievienota sauja sāls. Vāra ~ 5 minūtes, līdz kartupeļi ir gandrīz gatavi, bet mazliet stingri. Svarīgi, lai tie nesāktu plaisāt. No tā pasargās stiprais sālsūdens. Tad tos nokāš un atdzesē.
Solis 2
Ja lieto koka iesmiņus, tos uz 20-30 minūtēm iemērc aukstā ūdenī, lai tie cepšanas procesā nesadegtu. Mīkstu vai kausētu sviestu sajauc ar saspiestām ķiploka daiviņām.
Solis 3
Sagatavo „mundierus”. Sagriež vistas filejas, kūpināto bekonu un lasi, šķēlītes samērojot ar kartupeļiem, lai strēmelītes būtu attiecīgajā platumā. Ja šķēlītes ir stipri platākas, tās var pārgriezt uz pusēm.
Solis 4
Vistas filejas un laša strēmelītes pārklāj no vienas puses ar sviesta–ķiploku maisījumu. Atlikušo maisījumu pataupa glazūrai.
Solis 5
Kartupelim aptin apkārt strēmelīti tā, lai ķiploku sviests būtu ietīts uz iekšpusi, un tūlīt sprauž uz iesmiņa. Desmit kartupeļus aptin ar bekonu, desmit – ar vistas filejas strēmelītēm un pēdējos desmit ietin plāni sagrieztās laša šķēlītēs. Uz katra iesmiņa uzdur piecus kartupeļus. Visu apkaisa ar sāli un pipariem. Sakārto tā, lai kartupeļu nenosegtā daļa visiem bumbuļiem būtu uz vienu pusi.
Solis 6
Atlikušo sviesta–ķiploku maisījumu sajauc ar sasmalcinātām dillēm un šķipsniņu sāls.
Solis 7
Uz sakarsētām oglēm iesmiņus liek cepties tā, lai kartupeļu nenosegtā daļa būtu uz leju. Kad viena puse apbrūnējusi, apgriež uz otru pusi un arī apcep brūnu. Ar karotīti uz kartupeļiem liek diļļu–ķiploku sviesta glazūru un timiāna zariņu. Ja grilam ir vāks, aizver to uz 5 minūtēm. Svarīgi pievienot visus garšaugus pēdējā brīdī, lai tie nesadegtu. Ja grilam vāka nav, var pārklāt kartupeļus uz īsu brīdi ar foliju, lai smaržas iesūcas.
Mērce
Solis 8
Ķiploka daiviņu nomizo un smalki sakapā vai izspiež caur ķiploku spiedi.
Solis 9
Sajauc bļodā krējumu ar majonēzi un ķiplokiem.
Solis 10
Pēc garšas pievieno šķipsniņu sāls.
Solis 11
Iesmiņus pasniedz galdā karstus ar mērci un svaigiem salātiem.

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.