Sīpolklopsis
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Sīpolklopsis ir kārtīgs, sātīgs aukstā laika ēdiens. Rosīšanās, līdz viss ir katlā, neprasa daudz laika, bet vārīšana ir ilga, tāpēc labāk šo ēdienu gatavot brīvdienās. Pēc vēlām brokastīm var uzlikt grāpi vārīties, un uz pusdienu laiku būs gatavs. Jo ilgāk un lēnāk būs vārījies, jo garšīgāks. Visgrūtāk izturēt burvīgo smaržu, kas pārņem māju, liekot izdalīties siekalām.
Pats svarīgākais sīpolklopsim, lai gaļa būtu labas kvalitātes, svaiga un nebūtu piedzīta ar ūdeni, kā mūsdienās diemžēl ne reti izrīkojas negodprātīgi gaļas pārdevēji. To var redzēt, gaļai uzspiežot – ja jūtami izdalās sula, gabaliņus nevarēs apcept. Parasti zem šādi apstrādātas gaļas paplātēs, kur tā salikta tirgošanai, jau redzamas rozā peļķītes. Vārot zupu, tāds gabals sarausies mazāks, bet zupas garša no tā necietīs. Cepot no tādas izdalās daudz sulas, kas burbuļo uz pannas un neļauj šķēlītēm apcepties brūnām.
Sīpolklopsi var pasniegt ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķīšiem un saceptām sīpolu ripiņām.

Sastāvdaļas
- 1,5 kg labas liellopa gaļas bez cīpslām un taukiem
- 4 lieli sīpoli
- 100–200 ml salda krējuma
- 2–3 ēdamkarotes kviešu miltu
- eļļa cepšanai
- sāls, malti melnie pipari
- 1–2 lauru lapas (garšīgāk, ja svaigas)
Soļi
Solis 1
Gaļu nomazgā, papīra dvielī nosusina sausu (tas ir svarīgi apcepšanai!) un sagriež šķēlēs.
Solis 2
Gaļas šķēles izklapē ar gaļas āmuriņu.
Solis 3
Pannu sakarsē, uzlej nedaudz eļļas un ātri apcep gaļas šķēlītes. Lai tās apceptos brūnas un neizdalītos sula, jālūko, lai šķēles uz pannas nesaskartos un temperatūra visu laiku būtu augsta.
Solis 4
Gatavās gaļas šķēles liek katlā, pārkaisa ar sāli un pipariem un pievieno lauru lapas. Tā sacep un liek kārtās visas šķēles. Pannā, kur cepās gaļa, ielej ūdeni, uzvāra un pārlej katlā. Gaļai jābūt parklātai ar buljonu.
Solis 5
Sīpolus nomizo, griež 4 daļās un pēc tam šķērsām plānās ceturtdaļ ripās.
Solis 6
Uz pannas nelielā eļļas daudzumā sīpolus maigi sacep zeltaini brūnganus, ik pa laikam apmaisot.
Solis 7
Sīpolus pievieno gaļai katlā un uz lēnas uguns vāra 1,5–2 stundas.
Solis 8
Pagaršo, ja gaļa mīksta, pievieno saldo krējumu.
Solis 9
Dažas karotes miltu iejauc nelielā ūdens daudzumā un pievieno mērcei. Pagaršo, ja vajag, pievieno vēl sāli un piparus.
Solis 10
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezeni, marinētiem gurķiem un pēc vēlēšanās var pievienot vēl saceptas sīpolu ripiņas, jo mērces sīpoli būs savārījušies viendabīgā mērcē.
Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.
Mēģinām, nez kapēc sagribējās ķiploku sagriezt un apcept ar sīpoliem. Gatavoju no 1kg jaunlopa.
Ja tieši tā sagribējās, tad noteikti būs garšīgi arī ar ķiploku.
Nu ko lai saka? Gatavoju jau 3. vai 4. reizi un jūsu recepte ir ieguvusi vietu mūsu ģimenē. Paldies!
Nu ko lai saka? Gatavoju jau 3. vai 4. reizi un jūsu recepte ir ieguvusi vietu mūsu ģimenē. Paldies!
Šoreiz apcepu gaļu uz čuguna pannas, dūmu daudz, taču pāris sekundēs gaļas šķiedru gali ir apcepti. Ātri un dūmaini. Vienīgi, ja eļļu par daudz ieliet, tā mēdz aizdegties. Esiet uzmanīgi. Man bija jautri kopā ar 40cm liesmu no pannas.
Paldies, Anton, priecājamies, ja arī jūsu ģimenē garšo sīpolklopsis, pat tik ļoti, lai gūtu asas izjūtas ar liesmu mēlēm no čuguna pannas! Mums arī tā ir gadījies – tajā brīdī galvenais – nekrist panikā un adekvāti rīkoties.