Recepšu grāmata “Pļava”
PiparkoogiMaania
“PiparkoogiMaania” – “PiparkūkuMānija” ir piparkūku mākslas izstāde, kura 2019. gadā Tallinā norisinās jau četrpadsmito gadu.
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Pavārgrāmatu nekad nevar būt par daudz. Jaunas grāmatas dzimšana tās autoriem ir kā izlolots bērns, un diena, kad pirmo reizi to var turēt rokā, ir lieli svētki. Kopš vakardienas, 2021. gada 15. jūnija, lasītājiem un gardēžiem pieejama jauna grāmata. Gandrīz ikviens zina, kāda izskatās ceļmallapa, madara vai gaiļbiksīte, latviešu mājās vēsturiski paaudžu paaudzēs lietojam zāļu tējas. Bet pļavā atrast ārstniecības ancīti, mazo zvaguli vai retēju nebūs tik vienkārši daudziem. Kurus un kā no tiem var ēst? Kā un ar ko tos pagatavot, lai tie bagātina mūsu ēdienkarti ar veselīgiem un gardiem ēdieniem? Pļavā un mežā nevar plūkt jebkuru augu, daži no tiem ir indīgi. Tāpēc jo apsveicams ir komandas paveiktais darbs mūsu izglītošanā šajā jomā.
Restorāna “Kest” šefpavārs Māris Jansons kopā ar Vides risinājumu institūtu un Latvijas Dabas fondu radījis dabiskajai pļavai veltītu recepšu grāmatu “Pļava”, kurā neparastās receptēs apvienojas pavārmākslas inovācijas un Latvijas dabisko pļavu augi. Katra recepte grāmatā ir stāsts par kādu īpašu, Latvijas dabiskajā pļavā sastopamu augu.
“Veidojot šo grāmatu, ilgi domāju – ko man nozīmē daba. Kļūstot pieaugušam, arvien vairāk liekas, ka dzīvē atgriežas vecās, labās vērtības no bērnības, un es zinu, ka tā ir ne tikai man. Īpaši Latvijai ir raksturīgi tādi augi, kas ir noderīgi gan ārstnieciskiem nolūkiem, gan ir lieliskas ēdiena sastāvdaļas”, par grāmatu stāsta šefpavārs Māris Jansons.
Recepšu grāmatā “Pļava” iekļauti 25 augi, kuri sastopami Latvijas dabiskajās pļavās un kuru unikālās garšas un smaržas īpatnības ļāvušas šefpavāram radīt pavisam jaunas, pat izaicinošas receptes. Grāmatas receptēs izmantoti tādi augi kā gaiļbiksīte (Primula veris), stāvais retējs (Potentilla erecta), ārstniecības ancītis (Agrimonia eupatoria), pļavas bitene (Geum rivale) un daudzi citi.
Ilgus gadus pazīstam Inesi Suiju-Markovu, fantastisku cilvēku, kuras enerģiju var tikai apbrīnot. Pēdējās tikšanās reizēs Inese ar aizrautību stāsta par dažādiem ar vidi un savvaļas ārstniecības augiem saistītiem projektiem. Vides risinājumu institūts (VRI), kurā Inese strādā, ir starptautiska pētniecības un inovāciju organizācija. Tajā apvienojušies dažādu nozaru eksperti un speciālisti, kas, pielietojot jaunākās tehnoloģijas, zināšanas un radošumu, izstrādā risinājumus ilgtspējīgai dabas resursu apsaimniekošanai. VRI galvenie darbības virzieni ir saistīti ar Zemes novērošanu un attālo izpēti, ilgtspējīgu mežu un lauksaimniecības zemju apsaimniekošanu, savvaļas dzīvnieku ekoloģiju, ārstniecības augu audzēšanu un pārstrādi, dabas vielu ķīmiju, atkritumu samazināšanu un bioekonomikas principu pielietošanu.
Cita starpā tapis arī projekts GrassLIFE, “Zālāju atjaunošana un to dažādas izmantošanas veicināšana”, kura mērķis ir palīdzēt Latvijā saglabāt vērtīgās un izzūdošās dabiskās pļavas – atjaunot tās un veicināt tajās dabai draudzīgu saimniekošanu. Projekts tiek īstenots no 2017. līdz 2023. gadam. Tas norit 14 Natura 2000 teritorijās. Projekta kopējais budžets ir 4.3 miljoni eiro, no tiem nozīmīgi ieguldījumi paredzēti gan ganīšanas infrastruktūras izveidei projekta saimniecībās, gan pļavu atjaunošanai un mobilā ganāmpulka izveidei un darbībai. Projektu finansē Eiropas Savienības LIFE programma, Latvijas Valsts reģionālās attīstības aģentūra un projekta partneri.
Kad satiekas talantīgi, enerģiski cilvēki, tur vienmēr rodas kaut kas labs, un šoreiz tā ir neparasta pavārgrāmata. Receptes grāmatā nav sakārtotas pa sadaļām, grupējot tās pa ēdienu veidiem. Pēc atvēruma, kurā ir rādīts un aprakstīts kāds no Latvijas savvaļas augiem, seko recepte, kurā tas izmantots. Rodas iespaids, ka šefpavārs Māris Jansons ir pavadījis garas darba stundas, eksperimentējot, garšojot, liekot kopā šo un to, līdz panācis izcilu garšas harmoniju. Izmantotas gan augu lapas, gan ziedi, saknes un sēklas. Kā jau tas pieklājas smalku restorānu pavāriem, ēdieni ir kā miniatūri mākslas darbi: faktūras, krāsas, garšas, attiecības starp maigo un stipro, vieglo un sātīgo, zīdaino un kraukšķīgo, par visu ir padomāts. Ir arī vairākas atsvaidzinošu dzērienu receptes.
Ar grāmatu tās veidotāji vēlas atgādināt par dabisko pļavu kā vienu no Latvijas dabas dārgumu krātuvēm un identitātes stūrakmeņiem. Dabas daudzveidības ziņā Latvijas dabiskā pļava ir pielīdzināma tropiskajiem mežiem – vienā tās vienā kvadrātmetrā var sastapt līdz pat 50 savvaļas augu sugu. Diemžēl dabiskās pļavas Latvijā jau kļuvušas par izzūdošu dabas vērtību – tās saglabājušās tikai 0,7% Latvijas teritorijas. Lai saglabātu tās arī nākamajām paaudzēm, Vides risinājumu institūts, Latvijas Dabas fonds, pētnieki, lauksaimnieki un uzņēmēji apvienojušies dabisko zālāju atjaunošanas projektā GrassLIFE, kura ietvaros arī tapusi šī grāmata.
Grāmatas atvēršanas svētki notika Ungurmuižā. Tie sākās ar skaistu pļavas rituālu – viesus aicināja kā bērnībā apgulties ziedošā, sanošā, smaržīgā pļavā un izbaudīt to. Pēc tam pie galda aicināja šefpavārs Māris Jansons, un tā bija ļoti garšīga grāmatas recepšu iepazīšana. Pēc ilgajiem pandēmijas ierobežojumiem satikšanās klātienē bija jo īpaša. Saulainais laiks, teiksmainais muižas parks, laba kompānija un izcils ēdiens. Māris Jansons no jaunās grāmatas receptēm viesu acu priekšā gatavoja uzkodu no liellopa un krūmāju sīpola, salātus ar pulkstenīti, Latvijas lauku vistiņas buljonu ar ziepenītes un garšaugu saišķīti, maigu foreli ar ikriem, ko bagātināja retēja sakņu emulsija, nogatavinātu Latvijas liellopu ar mārsilu, atsvaidzinošu rasaskrēsliņu sorbetu ar topinambūra saldējumu un jaunajiem egļu dzinumiem, tumšās šokolādes musu ar kaltētu pļavas biteni, rabarberu gēlu un aveņu sniegu. Pēc gariem mēnešiem, ko esam pavadījuši bez restorānu apmeklējumiem, tas šķita kā sapnis. Bija arī veldzējoši dzērieni – liepu jauno lapu kombuča, skuju piešprice un madaru toniks ar džinu. Šī grāmata iedvesmos turpmāk rūpīgāk palūkoties dabā, ko vēl varam likt galdā no mūsu Latvijas lauku labumiem, kuri ir pieejami par baltu velti, atliek tikai doties tiem pakaļ uz tīrām, nepiesārņotām vietām, un rīkoties saudzīgi, lai šie augi būtu pieejami arī mūsu bērniem un mazbērniem. Un lai nebiedē tas, ka mājās apstākļos mums nav pieejami restorānu šefpavāru īpašie darba rīki un ierīces – iedvesmojoties un izmantojiet šos augus, eksperimentējiet un tieciet pie savām receptēm. Vai brauciet ciemos pie Māra uz restorānu Kest Cēsīs, viņš jūs ļoti gaida! Kopš pandēmijas restorāns piedāvā ēdienus ar piegādi, bet visā drīzumā varētu atsākt viesu uzņemšanu klātienē. Sekojiet līdzi jaunumiem.
No 16. jūnija recepšu grāmatu “Pļava” iespējams iegādāties restorāna “Kest” veikalā, : kest.lv, grāmata pieejama arī angļu valodā.
Bildes no grāmatas atvēršanas pasākuma skatiet galerijā.
Attēlu galerija
Citi stāsti
PiparkoogiMaania
“PiparkoogiMaania” – “PiparkūkuMānija” ir piparkūku mākslas izstāde, kura 2019. gadā Tallinā norisinās jau četrpadsmito gadu.
Piparkūku cepšana pie Armitstediem
Cik ļoti spēcīgi ir bērnības iespaidi? Moda Redklifa (Maud Radcliffe (Armitstead) 1902–1993) grāmatā “Baltijas stāsti. Armitstedu dzimta laikmetu griežos” (1997) 30. lpp. apraksta laiku, kad bijusi maza meitene, dzīvojusi Rīgā, Mārstaļu ielā 19.
“Dansukker Labākā lauku torte” Zaubes savvaļas kulinārajā festivālā 2019
13. jūlijā Zaubes savvaļas kulinārais festivāls tradicionāli pulcēja labākās lauku toršu cepējas no dažādām Latvijas malām. Konkursā “Dansukker Labākā lauku torte 2019” savu dalību varēja pieteikt ikviens, kas prot cept īstas lauku tortes.
Par autortiesībām
Šeit publicētais saturs (teksts un attēli) ir aizsargāti saskaņā ar Latvijas Republikas Autortiesību likumu. Par šo materiālu pilnīgu vai daļēju izmantošanu pārpublicēšanai lūgums sazināties ar "Garšīgā Latvija" veidotājiem. Par attēlu izmantošanas tiesībām variet jautāt arī AKKA/LAA.
Par datu aizsardzību
Sadaļā Par privātumu variet lasīt detalizētāku aprakstu par to, kā tiek izmantoti Jūsu lietotāja dati.
Projekta atbalstam
Respektējot jūsu lietošanas ērtības, mēs nepārdodam reklāmas vietas mūsu mājas lapā, tādēļ aicinām atbalstīt šī un citu mūsu projektu attīstību, ziedojot mūsu sadarbības partnerim – Izglītības un kultūras atbalsta biedrībai Balta
0 Comments