Rabarberu un kārtainās mīklas kūka
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
22/05/2014
Šī rabarberu kūkas recepte ņemta no tās pat konditoru recepšu grāmatas, no kuras nākusi mūsu portālā publicētā Bišu dūriena recepte. Tieši tāpat var cept ābolkūku no svaigiem skābo šķirņu āboliem, piemēram, Baltajiem Dzidrajiem, Antonovkas vai Rudens Svītrainajiem. Esam izmēģinājuši dažādas receptes, un pie šīs apstājāmies kā pie mūsu ideālās rabarberu vai ābolkūkas no kārtainās mīklas. Šādā veidā cepoties, kārtainās mīklas plāksnes savelkas ar rabarberu vai ābolu sulu. Svarīgs ir olas dzeltenuma un brūnā sīrupa pārklājums, virsiņa izdodas perfekta. Esam kādreiz pārziešanai mēģinājuši lietot pašu izkausētu karamelizēta cukura sīrupu, bet tas nav tik elastīgs pēc izcepšanas un veido pārāk cietu kārtiņu. Ir vērts iegādāties gatavo brūno sīrupu – pudele gan ir diezgan liela, bet pāri palikušo var lietot piparkūku mīklas gatavošanā, gan arī citām saldām ēdamlietām.
Vislabāk, ja mīklu taisām paši. Mīklas gatavošana nav ilga, bet lielu laiku aizņem atdzesēšana ledusskapī. Ja vēlas mīklu gatavot mājās, jāsāk rīkoties dienu iepriekš vai tās dienas rītā, kad vēlas cept.
Ja tam nav laika, droši var izlīdzēties ar pirkto kārtaino mīklu. Veikalos parādījusies kārtainā mīkla, kuras nosaukumā norādīts, ka tā gatavota no sviesta. Var jau būt, var jau būt… bet pēc garšas tā tomēr nav un nav tik laba kā mājas mīkla. Garšas baudījumu glābj tas, ka rabarberu vai ābolu pildījums kopā ar cukuru un kanēli piesūcina mīklas kārtas ar bagātīgu aromātu kokteili.
Ja līdzīgi kā skolā lietotu 10 ballu vērtēšanas sistēmu, par mājas kārtaino mīklu varētu likt 10 – izcili, bet par veikala kārtaino mīklu – 8, ļoti labi. Bonusā nāk ietaupītais laiks. Ja nu pēkšņi piesakās negaidīti ciemiņi, saldētavā atrodas gatavās mīklas plāksnes, bet dārzā var noraut dažus skaistus rabarberu kātus, rezultāts pret ieguldījumu arī tā būs ļoti iepriecinošs.
#Veģetārs ēdiens #Latviešu virtuves klasika #Svētku ēdiens

Sastāvdaļas
Mīklai
- 420 g sviesta, kas jāsadala šādi:
- 335 g auksta (no ledusskapja) sviesta
- 85 g mīksta (istabas temperatūras) sviesta
- 500 g augstākā labuma kviešu miltu
- 1 ēdamkarote rupjā sāls
- 265 ml ļoti auksta ūdens
vai
2 x 500 g gatavas kārtainās mīklas
Pārziešanai
- 1 olas dzeltenums
- 3 ēdamkarotes brūnā cukura sīrupa
Pildījumam
- 400–600 g svaigu rabarberu
- 100 g cukura rabarberu atsulošanai
- 100–150 g cukura (vēlams demerera)
- 1–2 tējkarotes malta kanēļa pārkaisīšanai
Soļi

Solis 2
Rabarberus noskalo, nomizo un sagriež gabaliņos. Ja vēlas, lai pildījuma krāsa būtu košāka, daļu miziņu var atstāt.

Solis 3
Rabarberu gabaliņus pārkaisa ar cukuru, atstāj uz vismaz pusstundu atsuloties. Pa laikam apmaisa.

Solis 4
Pusi no kārtainās mīklas izrullē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Vecajā recepšu grāmatā bija ieteikts plāti pirms cepšanas apsmidzināt ar ūdeni, bet toreiz droši vien nebija cepamā papīra.

Solis 5
Mīklu sadursta ar dakšiņu.

Solis 6
200 grādu karstā cepeškrāsnī cep zeltainu. Uz apceptās mīklas kārtas izlīdzina rabarberus, kuriem nospiesta liekā sula.

Solis 7
Pārkaisa rabarberus ar cukuru.

Solis 8
Pārkaisa ar malto kanēli.

Solis 9
Uz cepamā papīra plāts izrullē otru mīklas daļu. Pārklāj to rabarberiem kā sedziņu.

Solis 10
Piespiež un pielīdzina maliņas.

Solis 11
Sadursta ar dakšiņu mīklas virskārtu.

Solis 12
Olas dzeltenumam pievieno brūno cukura sīrupu. Sakulsta viendabīgā masā.

Solis 13
Pārziež mīklai. Kūku liek cepties apmēram pusstundu. Mīkla cepoties pūtīsies, to var vēl sadurstīt cepšanās laikā. Dziestot tā atkal nedaudz saplaks.

Solis 14
Gatavo kūku atdzesē, apgriež maliņas.

Solis 15
Griež gabaliņos un ēd ar gardu muti.

Saistītās receptes

Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.

Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.

Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Mūsu ģimenei šī recepte ir atradums! Izdevās ar pirmo reizi un ļoti gardi.
Sīrupam, kas izveidojās no atsulojušiem rabarberiem, pievienojām vēsu gāzētu minerālūdeni. Sanāca lielisks padzēriens pie kūkas.
Vai tiešām apakšējā plāksne bij jācep vispirms un tikai tad jāliek rabarberi? Cepu no veikala mīklas. Mīkla uzpūtās tā, ka nav iespējams rabarberus uzlikt!
Labdien, Baiba! Jā, šajā receptē tā ir paredzēts. Ļoti svarīgi mīklu kārtīgi sadurstīt ar dakšiņu (solis 5, skatieties attēlu). Kad kārtu apcep, ja tā sapūšas un ir pārāk viļņaina, var tūlīt vēl karstu ar dakšiņu mazliet nolīdzināt, piespiežot augstākajās vietās. Turpmākajā cepšanā rabarberi mazliet sulosies, apakšējā plāksne nosēdīsies. Gatavošanas attēlos viss redzams pa soļiem, šīs bildes tapušas mūsu pašu virtuvē un atbilst aprakstam. Lai turpmāk izdodas!
Sanāca perfekti. Liku vairākās kārtās – starpslāņus arī vispirms izcepu. Aizvakar cepu no gatavās, saldētās mīklas. Šodien pati pagatavoju kārtaino mīklu, cepsm no tās – noteikti būs vēl garšīgāk 🙂
Par cik nebija cukura sīrupa, izmēģināju apsmērēt ar olu + pārkaisīt ar pūdercukuru – ļoti labi!
Paldies, Aiva, prieks, ja izdevās!
Paldies par recepti! Cik ilgi ir jācep pirmā kārta un cik ilgi – visa kūka?
Katrā plītī laiks mazliet atšķiras. Pirmo kārtu cepiet līdz zeltainumam, otro un pildījumu – vēl 20-30 minūtes, un pēc tam pārbaudiet, vai ir gatava, ja vajag, var pacept vēl.