Rabarberu plātsmaize. Ir varianti
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Veltījums Rutai, Solvitai, Initai un skolotājam Smitam, kuriem šī maize vareni garšoja.
Pavasarim piestāv viss zaļais un kraukšķīgais. Pat plātsmaizi gribas ar svaigāku, skābenāku garšu. Mēs cepam dažādas rabarberu maizes, atkarībā no tā, cik laika un līdzekļu katru reizi varam atļauties.
Pamatrecepte mantota no mūsu vecmammas, ar laiku papildināta ar dažādām variācijām. Plātsmaizes pamatni gatavojam no rauga mīklas. Rabarberus svarīgi pēc sagriešanas apkaisīt ar cukuru, lai atsulojas, citādi pildījums būs par šķidru. Rabarberu maizei vislabāk der brūnais Demeraras cukurs, ja nav, var lietot balto.
Pats ātrākais un vienkāršākais variants – rabarberiem uz plāts pārlej ar skābo krējumu un cukuru sakultas olas un pārkaisa ar cukuru un kanēli. Ja pa rokai ir gana daudz sviesta un nav steigas, var saberzt drumstalas un pārkaisīt īsi pirms cepšanas beigām.
Vēl cits variants – pārlejamo masu gatavo no skābā krējuma, kas sakults ar olu dzeltenumiem un cukuru. Olu baltumus saputo atsevišķi ar šķipsnu sāls un uzmanīgi iecilā dzeltenumu – krējuma masā. To pārklāj rabarberiem, pārkaisa ar cukuru un kanēli un nekavējoties šauj karstā krāsnī. Šādā veidā ceptai maizītei virspusē izveidojas plāna, kraukšķīga garoziņa. Ja uzglabāšanas vai pārvadāšanas nolūkos maizītes ievieto maisiņā vai slēgtā traukā, šis kraukšķīgums izmirkst.
Šajā reizē cepām garšīgo rabarberu maizi „trīs vienā” un rīkojām degustāciju. Uzvarēja maize ar drumstalām, bet arī citas tika atzītas par ļoti gardām.
Rabarberu maizes variants ar drumstalām
Sastāvdaļas
Rauga mīklai
- 370 g jeb 2 ½ tējas krūzes miltu (krūze 250 ml)
- vēl nedaudz miltu pārkaisīšanai
- 250 ml kefīra (var lietot pienu vai ūdeni)
- 150 g sviesta
- 25 g svaiga rauga
- 4 ēdamkarotes cukura
- šķipsniņa sāls
- 5 kardamona pākstis jeb
- ½ tējkarote malta kardamona
Drumstalām
- 150 g sviesta
- 150 g cukura
- 150 g miltu
- 1 citrona miziņa (pēc izvēles)
- 1 paciņa vanilīna curkura (pēc izvēles)
- kanēlis pārkaisīšanai
- 400–500 g rabarberu
- 200 g cukura
Pildījumam
- 200 ml skāba krējuma
- 3 olas
- 3 ēdamkarotes cukura
- šķipsniņa sāls (variantam ar putotiem olu baltumiem)
Pārkaisīšanai
- cukurs
- kanēlis
Soļi
Solis 1
Raugam pievieno pa ēdamkarotei cukura, miltu un silta ūdens. Visu samaisa, līdz iegūta biezam krējumam līdzīga konsistence. Ļauj uzrūgt.
Solis 2
Kardamonu izloba no pākstīm un smalki saberž.
Solis 3
Palielā bļodā ber miltus, cukuru, sāli, kardamonu, pievieno kausētu sviestu un tik siltu kefīru, lai būtu patīkami rokām (var lietot arī pienu vai ūdeni, vai maisījumu no šiem, bet kefīra baktērijas labāk palīdz mīklai uzrūgt). Kad rauga masas apjoms ir dubultojies, arī to pievieno bļodā.
Solis 4
Visu mīca, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un nelīp pie rokām.
Solis 5
Pārkaisa ar miltiem, pārklāj ar dvieli, novieto siltumā un atstāj rūgt uz laiku no 40 minūtēm līdz 1 stundai. Pēc pusstundas mīlu ar rokām atspaida, lai izplūst liekā ogļskābā gāze un mīkla labāk turpinātu rūgt.
Solis 6
Rabarberus noskalo, nomizo (ja grib krāsainākas maizītes, var sārtās miziņas atstāt), sagriež, ber traukā un pārkaisa ar cukuru. Pa laikam apmaisa, līdz atdalās sula.
Solis 7
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C temperatūrai. Uzrūgušo mīklu liek ar cepamo papīru izklātā plātī, pārkaisa ar miltiem, izrullē vai izlīdzina ar rokām, veidojot pie malām mazu valnīti.
Solis 8
Rabarberiem nospiež lieko sulu un vienmērīgi pārkaisa mīklai.
Solis 9
Olas ar cukuru un krējumu bļodiņā nedaudz sakuļ ar dakšiņu vai putojamo slotiņu, lai veidojas viendabīga masa.
Solis 10
Masu pārlej rabarberiem.
Solis 11
Visbeidzot pārkaisa ar cukuru un kanēli un liek cepties apmēram 45 minūtes.
Variants ar drumstalām
Solis 12
Aukstu sviestu uz rupjās rīves sarīvē, pieber cukuru, vanilīna cukuru un miltus, pievieno uz smalkās rīves norīvētu citrona mizu. Miltus ātri saberž ar cukuru un sviestu, lai veidojas irdenas drupačas.
Solis 13
Kad maize cepusies pusstundu, pārkaisa drumstalas un cep vēl 15 minūtes.
Variants ar atsevišķi putotu olu baltumu
Solis 14
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus viegli saputo ar krējumu un cukuru.
Solis 15
Baltumus saputo ar šķipsnu sāls stingrās putās. Baltumus iecilā krējuma un dzeltenumu masā.
Solis 16
Masu pārklāj rabarberiem uz plāts.
Solis 17
Pārkaisa ar cukuru un kanēli, cep apmēram 45 minūtes.
Rabarberu maizes variants ar atsevišķi putotu olu baltumu
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Zemeņu tartes jeb groziņi
Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir pārāk trauslas un tāpēc ēdamas ar kūku dakšiņu vai karotīti, uzliktas uz šķīvīša.
Violas Bīriņas rabarberu maize
Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.
Recepte laba. Sanāca garšīgi, bērniem ļoti garšoja, bet kad cepšu to nākošreiz noteikti vismaz par trešdaļu samazināšu cukuru un uz pusi likšu mazāk sviesta. Man gan cukurs gan sviests bija par daudz, bet tā ir gaumes lieta. Paldies par recepti!
Protams, protams, tās sastāvdaļas jau ļaujas visādām variācijām. Man pašai šī recepte ir no mammas, un pēc ilgiem un neatlaidīgiem mēģinājumiem (neveiksmīgiem) šī recepte beidzot rullē!
Vienkārši mamma vienmēr taisa “uz aci”. Es kādreiz mēģināju tāpat, bet daudzumus ņēmu no grāmatām. Manuprāt, visa nelaime neveiksmēm bija iekš pārlieku liela miltu daudzuma. Bet sviestu var likt arī mazāk, droši vien. Īpaši, ja piedomā pie kalorijām. Lai izdodas 🙂
Nevaru saprast kāpēc man nesanāc tas drumstalas? Sākumā viss labi turās, bet beigās izplūst pa virsmu vienā kārtā. Man tas drumstalas ir viena no garšīgākām sastāvdaļam plātsmaizē,bet nu ne kā ar tam netikšu galā. Varbūt varat kau to ieteikt?
Labdien, Dana! Ja drumstalas izplūst, pie vainas var būt divi iemesli – vai nu tās ir pārāk treknas, vai arī masa zem tām ir pārāk šķidra. Var mēģināt mīklai pievienot vairāk miltu, bet tad jāuzmanās pie drupaču veidošanas – labāk, lai kunkulīši paliek lielāki. Jāskatās, lai visa masa nepārvēršas tādā kā rupjā grantī. Otrs ieteikums – ja masa zem drupačām ir pašķidra (Ola+krējums+cukurs), tad var drupačas pārkaisīt tad, kad krējuma masa ir mazliet savilkusies. Tas cepšanas procesā neizbēgami notiek. Drupačas var pārkaisīt 10-15 minūtes pirms cepšanas beigām un pacept mazliet ilgāk, lai ir tiešām kraukšķīgas. Lai izdodas!
Labdien! Gribētu izcept šo plātsmaizi. Sakiet, lūdzu, kāda traukā (izmēri) to labāk cept?
Labdien, Renata! Mēs cepām 30×40 cm lielā cepeškrāsns pannā. Ja ir mazāka panna, tad būs biezāka mīkla. Ja panna lielāka, var nerullēt pa visu. Jebkurā gadījumā, būs garšīgi! Lai izdodas!
Kas būtu pavasaris bez šīs maizes. 😊
O, jā! Mums gan rabarberīši vēl pavisam mazi, bet aug, aug!
Komentārs par plātsmaizi: Atceries visu, ko darīji un neko nemaini, jo šī rabarberu maize ir perfekta. Tā ir kraukšķīga, svaiga un kārdinoša!
Paldies, Renat, par labiem vārdiem!
Jau atkal rabarberu laiks, un jau atkal atgriežos pie šīs receptes. Gadiem pārbaudīta vērtība! Paldies Jums!
Paldies, Liene, par labajiem vārdiem! Mūsmājās arī šonedēļ uzmeklējām šo recepti un atklājām sezonu.
Super recepte. Bērni priecīgi, paldies.
Prieks, ja garšoja! Paldies par labiem vārdiem, Zane! 😊