Piparkūku rotāšana
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Šogad Garšīgajai Latvijai piparkūkas cepa un rotāja jaunās mākslinieces Ingūna Levša, Vivianna Maria Staņislavska, Milda Ošiņa no LMA un apmaiņas studente no Bratislavas Zuzana Hánová (vēl līdz 30. decembrim variet apmeklēt Jarmarku Latvijas Mākslas akadēmijā, kur ir arī viņu darbi). Palīdzību neliedza arī IT students Reinis Znotiņš no RTU, kurš savulaik absolvējis Rīgas centra daiļamatniecības pamatskolu. Liels paldies jautrajai kompānijai – piparkūku rotāšana lielā saimē iegūst pavisam citu iedvesmu, apgriezienus un jautrību.
Šādi rotātas piparkūkas ir ļoti jaukas dāvanas, tās var rotāt, piedomājot par katru apdāvināmo, viņa interesēm un raksturu. Unikālas, siltu roku mīcītas, ar apņēmību rullētas, ar mīlestību rotātas, tās priecēs gan acis, gan vēderus.
Ja vēlaties piparkūku mīklu gatavot paši, recepte šeit. Turpat atradīsiet arī informāciju, kā pagatavot olbaltumu glazūru.
Kā rakstījusi zviedru rakstniece Tūve Jānsone, „jo mazāks esi tu pats, jo lielāki ir Ziemassvētki”. Īpaši jauka piparkūku cepšana ir ģimenēs ar bērniem. Pieaugušajiem šī ir tā reize gadā, kad var pamodināt bērnu sevī un ļauties vienkāršam priekam, darbojoties ar krāsām, faktūrām un formām. Azarts un gandarījums garantēts. Novēlam visiem piparkūku smaržas pilnu māju, kas ir labākais svētku priekšvēstnesis!
Šogad izmantojām Iļģuciema maiznīcas piparkūku mīklu.
Tā ir mūsu iecienītākā no gatavajām nopērkamajām mīklām. Augsti vērtējam, ka sastāvā nav mākslīgo konservantu, toties ir īsts sviests.
Sastāvdaļas
- Piparkūku mīkla
- 1 ola pārsmērēšanai
Pēc izvēles
- pūdercukurs
- olas baltums
- rieksti
- sēkliņas
- rozā pipari
- apelsīnu miziņas
- svaigas vai saldētas ogas
- cukura dekori
- šokolādes skaidiņas
- krāsainas sakņu sulas
- piparmētru eļļa
- piparmētru lapiņas
- citronu sula
- cukāti
Saistītās receptes
Dvēseļu kūkas
Manā bērnībā par Helovīniem neko nezinājām. Augām kā padomju bērni, un mums nebija nekādu dvēseļu. Kur nu vēl mirušajiem! Skolā mūs izglītoja, ka Dieva nav, ir tikai miesa, un ir mūžam nemirstīgais Ļeņins. Toties stāstīja par komunismu, “solot katram pēc vajadzībām, prasot no katra pēc spējām” un tādā garā. Kā vēlāk noskaidrojās, nekas no tā visa nestrādā, solītais komunisms tā arī nepienāca, bet valsts sabruka.
Ķimeņu kartupeļu cepumi
Ķimeņu cepumi ļoti piestāv laikam starp Jāņiem un Pēteriem. Cepumi ir ļoti, patiešām, ļoti garšīgi. Ja cepsi tos viesībām, cepumi pazudīs zibenīgi, to zinām no pieredzes.
Medus piparkūkas
Mājās gatavota piparkūku mīkla ir īsta mīkla. Vismaz tā tas bija man līdz šim gadam. Beidzot TAS ir noticis: esmu izveidojusi savu ideālo recepti.
Vai ilgāk pastāvot (nu, es domāju, dienu, divas), svaigo saldēto ogu sula patiešām izsūcas cauri glazūrai un samērcē mīklu?
Ogas izkūst diezgan ātri, drusku pasulojas un glazūrā izveido gleznieciskus efektus. Pēc dienas vai divām, ja nav apēstas, ogas lēni sakalst. Iznāk piparkūkas ar kaltētām odziņām.