Peldošās salas

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

25/04/2015

Saldais ēdiens, kas daudziem saistās ar bērnības brīvdienām, kad mamma, vecmāmiņa vai krustmāte uzputoja olas un pagatavoja gaisīgo brīnumu. Deserts īstiem kārumniekiem, kurā var izbaudīt dažādu pakāpju saldumu, maigas faktūras, vaniļu, pienu un karameli.

Peldošās salas pie mums atceļojušas no Francijas ar līdzīgu nosaukumu (île flottante) vai arī olas sniegā (œufs à la neige). Visticamāk, tās pie mums atceļojušas caur Vāciju, kurā saldo ēdienu sauc par sniega klimpām (Schneenockerln).

Vaniļas mērci, kurā peldina salas, savukārt Francijā dēvē par angļu mērci (Crème anglaise).
Lai nu kā, Latvijā mēs to zinām kā mūsu tradicionālu saldēdienu, kura gatavošanā varam katru reizi izmēģināt citas salu formas, rotāt to ar šķidru vai sacietējušu karameli, izmantot ogas vai ēdamos ziedus.
Sandras Kalnietes pavārgrāmatā „Prjaņiks. Debesmannā. Tiramisū” izlasīju interesantu ieteikumu olbaltuma pikas uz īsu brīdi, tiešām uz dažām sekundēm, ievietot mikroviļņu krāsnī. Neesmu izmēģinājusi šo metodi, bet iespējams, ka tas tiešām atvieglotu gatavošanas visgrūtākos brīžus, kad jātiek galā ar mīksto olbaltuma piku apvārīšanu karstajā pienā.
Vaniļas mērces gatavošanā vajadzīga milzu pacietība, maisot un gaidot, kad beidzot būs īstais biezums, un pieskatot, lai mērce nesaiet ziedos. Reizēm pievienoju kādu karoti atšķaidītas kukurūzas cietes (var arī miltus). Tad mērce sabiezē mazliet ātrāk un nav tik ļoti ilgi maisot jāuzmana.
Lai iedvesmotos interesantām salu un karameles rotājumu formām, ir vērts ielūkoties interneta dzīlēs. Tad bērnības saldēdienu var pārvērst par mazu mākslas darbu, kas noderēs kādai jubilejai vai mīļoto cilvēku lutināšanai.

Paldies Norai un Imantam par skaistajiem traukiem no ģimenes skapja!

Sastāvdaļas

  • 6 olas
  • 3 ēdamkarotes cukura

Vaniļas mērcei

  • 1 paciņa vaniļas cukura vai 1 vaniļas pāksts
  • 1 l piena
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • (1 ēdamkarote kukurūzas cietes vai kviešu miltu pēc vēlēšanās)
  • Šķipsniņa sāls

Rotāšanai

  • 75 g cukura
  • Ēdamie ziediņi pēc izvēles (mums bija ķiršu ziedi)

Soļi

Solis 1

Olu baltumus uzmanīgi atdala no dzeltenumiem. Baltumus puto ar šķipsnu sāls, kad izveidojas baltas putas, pakāpeniski pieputo 3 ēdamkarotes cukura.

Solis 2

Uzvāra lielākā katlā pienu. Plītsriņķi noregulē uz mazāko karstumu. Ar divām karotēm veido salu formu.

Solis 3

Ar karoti liek olbaltumu pikas pienā un pagrozot vāra. No abām pusēm apvārītās pikas ar putu karoti izņem no piena un liek traukā.

Solis 4

Kad olu baltumi izvārīti, karsto pienu izkāš. Ja lieto vaniļas pāksti, to pārgriež, ar naža neaso malu izkasa sēkliņas un liek pienā. Ja lieto vaniļas cukuru, to ar olu dzeltenumiem un 3 ēdamkarotēm cukura sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa.

Solis 5

Olas dzeltenumiem tievā strūklā pievieno karsto pienu.

Solis 6

Dzeltenumu masu pārlej traukā un ūdens peldē lēni karsē, līdz vaniļas mērce sabiezējusi. Nedrīkst uzvārīt, lai tā nesaietu ziedos. Vaniļas pāksti izņem pirms lietošanas.

Solis 7

Gatavo karameles rotājumus. 75 g cukura karsē uz sausas pannas, līdz izveidojas brūna karameles masa. Var peldošās salas salikt pa trauciņiem, kuros ielieta vaniļas mērce, un pārliet ar karstas karameles stīdziņām. Var uz cepamā papīra loksnes ar karoti no karstās, no šķidrās karameles izveidot rotājumus vēlamajā formā, atdzesēt un rotāt peldošās salas.

Solis 8

Šķīvjos lej mērci, saliek salas, rotā ar šķidras karameles stīdziņām vai atdzesētiem karameles rotājumiem. Desertu pasniedz siltu vai atdzesētu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rabarberu sukādes un sīrups

Rabarberu sukādes un sīrups

Krāšņie rabarberu kāti Latvijas dārzos ir kā starta šāviens ziemas krājumu sezonas atklāšanai. Tie mēdz būt dažādu šķirņu – tievāki un resnāki, zaļi un sārti. Sārtie un tievie labi noderēs sukāžu un sīrupa gatavošanai.

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi

Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Apelsīnu krēma deserts ar bezē

Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Mūsu sadarbības partneri