Rupjmaizes kārtojums
Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
22/05/2014
Šo recepti pirms dažiem gadiem fotografējām žurnāla Pie Galda! Ziemassvētku numuram. Rutas Barkānes rupjmaizes kārtojuma bilde nonākusi Eiroparlamenta vēlēšanu sakarā izveidotā mājaslapā kopā ar dažādu citu Eiropas tautu ēdieniem. Par šiem ēdieniem ir iespējams nobalsot ar Like – ja arī tev garšo latviskais rupjmaizes kārtojums – dari to!
https://www.facebook.com/Eiroparlaments/app_568712226577377
Publicējam šo recepti arī pie mums!

Ruta Barkāne dzimtajās mājās
Ingas Barkāne stāsta par savu mammu: „Ruta prot sarīkot svētkus un viesus savās mājās cienā ar ēdieniem, kas gatavoti ar mīlestību un izdomu. Draugiem atmiņā ir savulaik Ventspilī Rutas mājās klātais garais, bagātīgais viesību galds, pie kura netrūka dziesmu un jautrības, kur galdā lika pašu marinētas siļķes, plītskrāsnī ceptus nēģus, mazās, gardās kotletītes un neiztrūkstošo viesību torti… Rutai ir savi “firmas ēdieni” – golubci un komm Morgen wieder – tradicionāli ēdieni oriģinālā izpildījumā, ko īpaši iecienījuši bērni un mazbērni.
Saimnieces garu Ruta mantojusi no savas mammas, izdarīgas un smalkas “ulmaņlaiku” saimnieces, no kuras recepšu krājumiem ņemta arī šī recepte rupjmaizes kārtojumam. Rutas ģimenē Ziemassvētku vakarā, kad cepetis apēsts, dāvanas izdalītas un labsajūta sasniegusi augstāko punktu, ir laiks šim saldajam un latviskajam desertam!”
#Latviešu virtuves klasika #Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Svētku ēdiens
Sastāvdaļas
- ½ kukuļa rudzu maizes
- 2 x 500 ml saldā krējuma
- 8 ēdamkarotes cukura
- 0,5 l upeņu ievārījuma (var lietot arī brūkleņu vai dzērveņu)
- 2 paciņas vaniļas cukura
- pēc izvēles – pārkaisīšanai rīvēta rūgtā šokolāde vai kanēlis
Soļi
Solis 1
Maizi sagriež plānās šķēlēs un sakaltē. Kad maizīte ir sakaltusi, to samaļ gaļas maļamajā mašīnā.
Solis 2
Saldo krējumu sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru.
Solis 3
Porciju trauciņos vai lielākā bļodā sāk gatavot kārtojumu. Trauka apakšējā kārtā liek saldo krējumu.
Solis 4
Uzkaisa rīvmaizi. Rīvmaizi neber biezā kārtā, bet tikai viegli pārkaisa.
Solis 5
Liek pāris karošu ievārījuma, visu izlīdzina un uzkaisa nedaudz rīvmaizes.
Solis 6
Liek putukrējumu un atkārto kārtas.
Solis 7
Kārtojumu noslēdz ar saldā krējuma “micītēm” Pēc patikšanas var pārkaisīt ar maltu kanēli vai rīvētu šokolādi.
Solis 8
Lai garšo!
Saistītās receptes

Rabarberu deserts ar auzu kraukšķi
Rabarberu deserts ir pirmais pavasara saldēdiens, ar kuru atklājam Latvijas dārza labumu sezonu. Kolīdz zaļās, krunkainās lapas un spēcīgie kāti izlaužas no zemes, meklējam plātsmaižu, kūku un saldēdienu receptes, dungojot dziesmu “uzminēšu, uzminēšu, ja tik tu man ļausi…”.

Apelsīnu krēma deserts ar bezē
Šogad ziema ar sauli mūs nelutina, svina pelēkas dienas nomaina cita citu. Līdz pavasarim vēl laiciņš jāgaida, un jāmeklē pēc kāda prieka un enerģijas avota, lai dziļā tumsas bedrē neiekristu mentāli un fiziski. Te palīgā var nākt apelsīni. Oranžās, smaržīgās bumbas, pilnas sulas un vitamīnu, skaistas kā vakara saulīte.

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm
Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.
Labākais maizes kārtojums sanāk ja maizi sarīvē un ar nedaudz cukuru apgrauzdē tad atdzesē un veido kārtojumu iekļaujot sasmalcinātus apgrauzdētus riekstus ar apgrauzdētām auzu pārslām,pamēģiniet un lai labi garšo
Paldies, Rudīt, par ieteikumiem! No tādām labām piedevām garšas buķete noteikti bagātinās. Noteikti pamēģināsim.