Laša steiks ar lakšiem, spinātiem un rīsiem

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

04/05/2014

Laši un lakši – kopā tas skan labi!

Lakši ir ierakstīti Latvijas Sarkanajā grāmatā kā aizsargājamie augi. Tomēr tos var nopirkt tirdziņos. Jādomā, ir cilvēki, kuri tos audzē savos dārzos. Ceram, ka ir kāds kontroles mehānisms, kas seko līdzi likumības ievērošanai. Ja nu smaržīgās lapiņas ir iegādātas, jādomā, kā tās pagatavot.

Garšas ziņā lakši ir līdzīgi ķiplokiem, bet atšķiras ar to, ka pēc lakšu ēšanas nav jūtams specifiskais ķiploku aromāts. Pirms gadiem man bija iespēja doties tūrisma braucienā uz Baikāla ezeru. Sibīrijas ēdnīcās lakši lielos saišķos tika pasniegti blakus sāls un piparu traukiem bez maksas, tos ēda pie boršča, ņemot klāt pilnām saujām. Paši esam izmēģinājuši pievienot lakšus grila gaļas marinādēm un dažādiem salātiem, un novērtējuši šos savdabīgos pavasara zaļumus par lieliskiem.

Šoreiz izmēģinām lakšus salāgot ar ceptu lasi, rīsiem un spinātiem. Visas pārējās sastāvdaļas ir ļoti maigas, lakšu garša šai kompānijā brīnišķīgi izceļas. Vēl jāpiemin, ka šo ēdienu var un vajag pagatavot ļoti ātri. Ja vēl ledusskapī atrodas auksts baltvīns vai kāda dzirkstoša bērzu sulas pudele, baudot šķiet, ka dzīve ir izdevusies.

#Zivju ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatvojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 4 laša steiki
  • Sviests cepšanai
  • ½ citrona
  • Sāls, malti melnie pipari
    • Piedevām
    • 1 glāze gargraudu rīsu
    • Sviests cepšanai
    • 200 g spinātu
    • 1 bunte lakšu
    • Sāls
    • Citrons

    Soļi

    Solis 1

    Uzvāra ūdeni, katliņā glāzi rīsu pārlej ar 2 glāzēm vāroša ūdens, pievieno sāli. Atstāj briedināties uz vismazāko iespējamo plīts karstumu uz laiku, kas norādīts uz rīsu paciņas.

    Solis 2

    Noskalo spinātus un lakšus. Spinātiem atdala lapu kātus un saknes, ja tādas ir. Mazie spināti parasti tiek pārdoti gatavi lietošanai. Lakšus sagriež, ja spinātu lapas lielas, tās arī var sagriezt. Kad rīsi gandrīz gatavi, uz pannas izkausē sviestu, ātri apcep spinātus un lakšus, pievienojot šķipsnu sāls. Jārīkojas ātri, citādi pazaudē skaisto zaļo krāsu.

    Solis 3

    Sviestā cep laša steikus no abām pusēm, beigās uzkaisot sāli, piparus un uzspiežot citronu sulu.

    Solis 4

    Rīsus nokāš.

    Solis 5

    Kārto uz šķīvjiem vispirms rīsus, tad pārliek saceptos lakšus un spinātus, virsū liek laša steikus. Klāt var pievienot citrona šķēlīti.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē

    Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

    Griķu kotletes

    Griķu kotletes

    Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

    Asinsdesas jeb putraimdesas

    Asinsdesas jeb putraimdesas

    Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

    Mūsu sadarbības partneri