Lapu reņģes
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Maija delikatese ir lapu reņģes. Mana vecmamma tās sacepa krietnu bļodu, skaistas, brūnas, ar kraukšķīgām astītēm, ko bērni parasti nočiepa, tikko reņģes noņemtas no pannas. Klāt vecmamma pasniedza vārītus kartupeļus un zaļos lapu salātus ar gurķiem, redīsiem, lokiem, dillēm, kefīru un skābo krējumu. Ja šo ēdienu ēd katru gadu maijā, tas, līdzīgi kā citi tradicionālie sezonu ēdieni, rada ļoti skaidru gadalaika izjūtu. Putni dzied, lapas plaukst, galdā – reņģes ar salātiem, un tu zini, ka pavasaris ir klāt.

Ja reņģes saceptas tā pavairāk un paliek pāri atdzisušas, tās var aši pārvērst jaunā ēdienā, ko ēst pie maizītes. Viens variants – sagriezt svaigus sīpolus, iemarinēt (ūdens+etiķis+drusku cukurs un sāls), pārliet pār zivtiņām, paturēt ledusskapī zem slodziņa līdz nākamajai dienai, lai ievelkas.
Vai arī sacept uz pannas sīpolu ripiņas, sarīvētu burkānu, tomātu mērci, kādu karoti etiķa, sāli un cukuru, tad notīrīt reņģītes no asakām un izkarsēt kopā ar mērci. Ēd atdzesētu ar maizīti.
Sastāvdaļas
- svaigas reņģes (no 1 kg būs paēduši 5-6 cilvēki)
- sāls
- milti apvārtīšanai
- eļļa cepšanai
Soļi
Solis 1
Reņģes notīra, nomazgā, apsāla, apviļā miltos un cep uz pannas no abām pusēm zeltaini brūnas.
Solis 2
Reņģītes ēd karstas kopā ar kartupeļiem un zaļiem lapu salātiem, kam pēc patikšanas var pievienot svaigu gurķīti, redīsiņus, lokus, dilles, kefīru un krējumu. Garšīgi arī piedzert klāt kefīru.

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.