Kuskusa kūka
Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
06/04/2019
Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.
Vakar Marutu pieminējām LNB izstādes atklāšanā “Vienmēr maksimāli”. Gleznas, porcelāns, foto un audio stāsti. Kā vienmēr, krāšņi, spilgti, tā, lai prieks. Marutai patika smieties. Patika dārzi, augi, ziedi, eņģeļi, putni un zvēri. Simboli, zemteksti, dimensijas, smalkas matērijas slāņu slāņiem. Patika strādāt, tā no sirds un pamatīgi, ar vērienu. Un ar tikpat plašu vērienu patika svinēt svētkus, dziedāt un muzicēt. Uzņemt ciemiņus un klāt skaistus galdus.

Paldies dzīvesbiedram Alfam Raudem par iespēju atkal saņemt enerģijas lādiņu no Marutas Raudes mākslas retrospektīvas kolekcijas. Un vēl vairāk paldies par to, ka viņas darbs tiek turpināts iespējami labā veidā, uzturot dzīvu porcelāna darbnīcu. Kā izstādes atklāšanā teica Marutas kolēģe, māksliniece Inese Brants, ceram, ka Marutai ir labi debesu ķiršu dārzos. Viņas skaisto eņģeļu sabiedrībā.
Izstāde būs atvērta LNB 4. stāvā līdz 2019. gada 31. maijam. Vēlams izstādi apmeklēt dienā, kad nav jāsteidzas, ir gana daudz laika nesteidzīgi izpētīt krāšņos, detaļām pārbagātos mākslas objektus.
Neliels ieskats izstādē pieejams LTV Kultūras ziņās.
Un šeit piedāvājam Marutas kuskus kūkas recepti, servētu uz viņas apgleznotā porcelāna šķīvja, rotātu ar krokusiem no Marutas dārza.
#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Svētku ēdiens

Sastāvdaļas
- 1 glāze kuskusa
- 4–5 olas (atkarībā no izmēra)
- 100–110 g cukura
- 200 ml saldā krējuma
- 1 apelsīns
- pūdercukurs pārkaisīšanai pēc izvēles
- apaļā kēksa forma 26 cm/dm
Pasniegšanai
- vaniļas saldējums pēc izvēles

Soļi
Solis 1
Cepamo formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar kuskusu.

Solis 2
Kuskusu ber bļodā un pārlej ar tikpat daudz vāroša ūdens.

Solis 3
Izspiež sulu no apelsīna.

Solis 4
Pusi no apelsīna mizas ar visu balto daļu sagriež gabaliņos.

Solis 5
Uzbriedušo kuskusu apmaisa…

Solis 6
… pievieno olas…

Solis 7
… cukuru…

Solis 8
… saldo krējumu…

Solis 9
… un sagrieztās apelsīnu miziņas.

Solis 10
Mīklu lej formā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C temperatūrai un liek kūku cepties 25 minūtes.

Solis 11
Gatavai kūkai pārlaista izspiesto apelsīnu sulu, ļauj tai atdzist un savilkties.

Solis 12
Ņem laukā no formas, griež gabaliņos un pasniedz tāpat vai ar vaniļas saldējumu.

Saistītās receptes

Siera kūka Leopards
Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.