Kuskusa kūka

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

06/04/2019

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Vakar Marutu pieminējām LNB izstādes atklāšanā “Vienmēr maksimāli”. Gleznas, porcelāns, foto un audio stāsti. Kā vienmēr, krāšņi, spilgti, tā, lai prieks. Marutai patika smieties. Patika dārzi, augi, ziedi, eņģeļi, putni un zvēri. Simboli, zemteksti, dimensijas, smalkas matērijas slāņu slāņiem. Patika strādāt, tā no sirds un pamatīgi, ar vērienu. Un ar tikpat plašu vērienu patika svinēt svētkus, dziedāt un muzicēt. Uzņemt ciemiņus un klāt skaistus galdus.

Paldies dzīvesbiedram Alfam Raudem par iespēju atkal saņemt enerģijas lādiņu no Marutas Raudes mākslas retrospektīvas kolekcijas. Un vēl vairāk paldies par to, ka viņas darbs tiek turpināts iespējami labā veidā, uzturot dzīvu porcelāna darbnīcu. Kā izstādes atklāšanā teica Marutas kolēģe, māksliniece Inese Brants, ceram, ka Marutai ir labi debesu ķiršu dārzos. Viņas skaisto eņģeļu sabiedrībā.

Izstāde būs atvērta LNB 4. stāvā līdz 2019. gada 31. maijam. Vēlams izstādi apmeklēt dienā, kad nav jāsteidzas, ir gana daudz laika nesteidzīgi izpētīt krāšņos, detaļām pārbagātos mākslas objektus.

Neliels ieskats izstādē pieejams LTV Kultūras ziņās.

Un šeit piedāvājam Marutas kuskus kūkas recepti, servētu uz viņas apgleznotā porcelāna šķīvja, rotātu ar krokusiem no Marutas dārza.

#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Svētku ēdiens

Sastāvdaļas

  • 1 glāze kuskusa
  • 4–5 olas (atkarībā no izmēra)
  • 100–110 g cukura
  • 200 ml saldā krējuma
  • 1 apelsīns
  • pūdercukurs pārkaisīšanai pēc izvēles
  • apaļā kēksa forma 26 cm/dm

Pasniegšanai

  • vaniļas saldējums pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Cepamo formu ieziež ar sviestu un izkaisa ar kuskusu.

Solis 2

Kuskusu ber bļodā un pārlej ar tikpat daudz vāroša ūdens.

Solis 3

Izspiež sulu no apelsīna.

Solis 4

Pusi no apelsīna mizas ar visu balto daļu sagriež gabaliņos.

Solis 5

Uzbriedušo kuskusu apmaisa…

Solis 6

… pievieno olas…

Solis 7

… cukuru…

Solis 8

… saldo krējumu…

Solis 9

… un sagrieztās apelsīnu miziņas. 

Solis 10

Mīklu lej formā. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C temperatūrai un liek kūku cepties 25 minūtes.

Solis 11

Gatavai kūkai pārlaista izspiesto apelsīnu sulu, ļauj tai atdzist un savilkties.

Solis 12

Ņem laukā no formas, griež gabaliņos un pasniedz tāpat vai ar vaniļas saldējumu.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Bīriņas rabarberu maize

Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

Zahertorte

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Mūsu sadarbības partneri