Kuģelis
Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Recepti piedāvā saimnieces Valda Kudiņa un Elvīra Geislere, viņas variet sastapt Vecauces pils virtuvē

Kuģelis ir ļoti vienkāršs un gards kartupeļu pīrāgs. Īsts saimes rudens vai ziemas ēdiens – to nav vērts gatavot, kad esi viens pats mājās. Tas ir ļoti sātīgs, garšas ziņā līdzīgs kartupeļu pankūkām vai klimpām, bet tas prasa mazāk saimnieces laika – visu sagatavo, formu krāsnī iekšā, un saimniece stundu var darīt ko citu. Ķuģelis būs izcepies smuks un brūns, un pēc stundas saime varēs sēsties pie galda!
Veģetārieši var cept kuģeli bez gaļas.

Ja pašiem nav laika vai vēlēšanās kuģeli gatavot, bet vēlaties to nobaudīt, brauciet uz Vecauci! Iepriekš jāpiesakās pils pārvaldniecei Inesei Kaminskai e-pastā vecaucespils@gmail.com vai tālruni 63745302, 29195959.
Paldies Vecauces pils saimniecēm!
Sastāvdaļas
- 1,5 kg miltainas šķirnes kartupeļu
- 200 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas
- 1 sīpols
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu (Elvīra reizēm miltus aizvieto ar olu)
- Sāls
- Atbilstoša lieluma cepamā forma
Pasniegšanai
- Skābs krējums
- Brūkleņu ievārījums
- Zaļumi pēc izvēles

Soļi
Solis 1
Cepamo formu ierīvē ar taukvielām.
Solis 2
Sīpolu nomizo, gaļu un sīpolu sagriež mazos kubiņos un apcep uz pannas.
Solis 3
Kartupeļus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves (var arī virtuves kombainā).
Solis 4
Kartupeļu masai ātri pievieno kviešu miltus (vai olu), sīpolus un gaļu, šķipsniņu sāls, visu labi samaisa un pārliek cepamajā formā. Pēc kartupeļu sarīvēšanas jārīkojas iespējami veikli, jo kartupeļi ātri kļūst melni.
Solis 5
Cep 180 °C karstā krāsnī apmēram stundu. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Ja masa vairs nelīp pie kociņa, kuģelis gatavs.
Solis 6
Pasniedz karstu ar krējumu, brūkleņu ievārījumu vai sakapātiem zaļumiem pēc garšas.

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas
Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.
Pie sastāvdaļām pieminēti kviešu milti, receptē – kartupeļu milti. Kā to saprast? Kuri īstie, vai kas nav pateikts?
Īstā atbilde ir kviešu milti, kaut no Auces pienāca ziņa, ka ar šo sastāvdaļu var improvizēt – Elvīra reizēm neliek miltus, bet pieliek olu. Paldies par vērību!