Klučkas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

30/09/2019

Klučkas ir Vidzemes, Zemgales un Sēlijas novadu ēdiens. Recepte nāk no Līgas Ivanovas ģimenes Skrīveros. Ģimenē klučkas vienmēr taisījuši pēc lielākiem rudens darbiem, atcerējās Līgas mamma Rasma Volfārte. Tad sēdušies visi kopā pie saimes galda. Lielai ģimenei mizojuši pusspaini kartupeļu vai pat vairāk, klučkas visiem ļoti garšojušas. Ja palikušas pāri, nākamajā dienā uzsildītas, tās ir vēl garšīgākas. Klučkas var arī apcept uz pannas.

Lai ēdiens izdotos gards, kartupeļiem jābūt miltainiem. Ja tos pērk tirgū, vaicājiet pārdevējam, kuri miltainas šķirnes kartupeļi lēnāk melnē gaisa ietekmē. Kad vēl nebija elektrisko virtuves ierīču, rīvēšana aizņēma lielu laiku. Mūsdienās var lietot virtuves kombainu. Viens un divi, kartupeļi ir sarīvēti. Tā klučkas izdodas baltākas.

Līga atceras, ka viņas bērnībā tētis atteicies ēst mazās klučkas ar pienu, bet lielās, pārlietas ar balto sīpolu, krējuma un miltu mērci, viņam garšojušas. Tāpēc ģimenē mazās klučkas saukuši par sieviešu klučkām, bet lielās – par vīriešu. Klučkas var ēst arī ar maltas gaļas mērci. Šoreiz klučkas gatavoja Līga kopā ar meitu Remu Kalniņu.

Paldies par vienmēr sirsnīgo uzņemšanu, ciema kukuļiem no pašu dārza un lauka. Lai visiem silti!

#Latviešu virtuves klasika #Tradicionāls ēdiens #Kartupeļu ēdiens

Sastāvdaļas mazajām klučkām

3–4 kartupeļi katram ēdājam
(labāk nomizot vairāk kartupeļu)

Gabals kūpināta cūkas cauraudzīša

2–3 sīpoli

 

Piens, labāk īsts lauku piens

Skābais krējums pasniegšanai

Zaļumi pēc vēlēšanās

Soļi

Solis 1

Žāvētu gaļu sagriež mazos gabaliņos.

Solis 2

Sīpolus nomizo un sīki sagriež.

Solis 3

Gaļu uz pannas sacep kārtīgi kraukšķīgu. Gaļas taukos apcep arī sīpolus.

Solis 4

Lielā katlā uzvāra ūdeni ar šķipsnu sāls.

Solis 5

Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves (var lietot virtuves kombainu).

Solis 6

Kartupeļu masai ar rokām nospiež sulu, to nolej atsevišķā traukā un nostādina.

Solis 7

Ja grib mīkstākas klučkas, cieti var nepievienot, ja patīk stingrākas, cietei nolej nostājušos sulu, cieti iejauc kartupeļu masā kopā ar saceptajiem sīpoliem, gaļas gabaliņiem un mazliet sāls. (Cieti, kas nostājas, var izkaltēt un lietot ķīseļa gatavošanai, bet Līga ar to pēc vajadzības iestērķelē tautas tērpa detaļas).

Solis 8

Ar rokām no kartupeļu masas saviļā mazas bumbiņas, laiž sālsūdenī un vāra, līdz uzpeld, tad ir gatavas. Beigās pievieno pienu, uzvāra, pagaršo sāli.

Solis 9

Lej bļodiņās, ja vēlas, pieliek krietnu karoti skābā krējuma,  pārkaisa sakapātus zaļumus un ēd ar lielo karoti.

Sastāvdaļas lielajām klučkām

3–4 kartupeļi katram ēdājam

Gabals kūpināta cūkas cauraudzīša

2–3 sīpoli

Jaukta liellopu un cūkas maltā gaļa

Sāls, malti melnie pipari

Skābs krējums

Zaļumi pēc vēlēšanās

Soļi

Solis 1

Kartupeļu masu sagatavo līdzīgi kā mazajām klučkām.

Solis 2

Malto gaļu sajauc ar sāli un melnajiem pipariem.

Solis 3

Ņem ar rokām riekšavu kartupeļu masas, saplacina. Ieliek karoti maltās gaļas pildījuma. No visām malām uz vidu pildījumu apklāj ar kartupeļu mīklu, ar rokām saveido ovālas formas klučkas.

Solis 4

Katlā vārošā sālsūdenī pa vienai laiž klučkas un vāra, līdz uzpeld.

Solis 5

Klučkas ar putu karoti ņem no ūdens, notecina un liek šķīvjos. Ēd ar skābu krējumu un zaļumiem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri