Jēra stilba cepetis

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ievads

Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

14/04/2019

Daudzviet kristīgās ticības zemēs Lieldienās gatavo jēra stilba cepeti. Iespējams, tas saistīts ar kristīgajiem simboliem, jēru kā upuri. Tradīcija pastāv vēl no laikiem, kad gaļas lietošanu uzturā noteica gada ritms un dabīgais lopu vairošanās cikls. Pienākot pavasarim, jēri bija pirmā iespēja tikt pie gardām svētku pusdienām, beidzot garo Lieldienu gavēni.

Aitas un jēri Oleru muižā

Jēra stilbs ir salīdzinoši dārgs gaļas gabals, bet svētkos varam sevi palutināt. Tā pagatavošana ir vienkārša un rezultāts nepieviļ. Ja kādam saglabājušies aizspriedumi no agrākiem laikiem, kad veikalos pārdeva aitas gaļu un daudzi rauca degunus par tās specifisko garšu un smaržu, tie laiki ir pagājuši. Jaunai, maigai jēra gaļai garša ir smalka un niansēta. Ja vēl buķeti bagātina ar timiāna lapiņām, rozmarīna zariņiem un aromātisko ķiploku, virtuvē pludojošā smarža cepšanas laikā mājiniekos radīs satrauktas gaidas, kad beidzot varēs sēsties pie galda.

Priecīgas Lieldienas visiem! Un šoreiz īpaši visiem Latvijas jēru audzētājiem!

#Jēra gaļas ēdiens #Tradicionāla recepte #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Svētku ēdiens

Sastāvdaļas

  • Jēra stilbs, 1,5–2 kg
  • Rozmarīna zaļumi
  • Dažas ķiploka daiviņas
  • Sinepes ierīvēšanai
  • Sāls, malti melnie pipari
  • Cepamais maisiņš pēc izvēles

Piedevām

  • Burkāni, kāļi, kartupeļi, cukīni, cepamais ķirbis
  • Ķiploks
  • Sāls, rozmarīna zaļumi pēc izvēles
  • Eļļa ierīvēšanai

Soļi

Solis 1

Jēra stilbu vismaz divas stundas, bet vislabāk dienu pirms cepšanas ierīvē ar sāli, sinepēm, caur ķiploku spiedi izspiestiem ķiplokiem, rozmarīnu un pipariem. Liek vēsumā marinēties.

Solis 2

Nākamajā dienā pāris stundu pirms maltītes uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai, jēra stilbu liek maisiņā, nostiprina galu, virspusē izdur dažus caurumus ventilācijai. Cep uz 1 kg svara vienu stundu. Ja nelieto maisiņu, cepeti palaikam aplaista ar šķidrumu, kas cepoties izdalījies no gaļas. Var arī gaļu likt karstumizturīgā traukā un pārklāt ar foliju, kam izdur caurumiņus. Gaļas gatavību pārbauda, iedurot koka irbulīti. Gatavai gaļai ir dzidra sula.

Solis 3

Nomizo saknes, sagriež gabalos, ierīvē ar sāli, saspiestu ķiploku un garš­vielām. Liek blakus uz pannas cepetim apmēram stundu pēc cepšanas sākuma, cep, līdz dārzeņi ir mīksti. Ja gaļu vēl nepieciešams cept ilgāk, dārzeņus saliek lielā bļodā, nosedz un uzglabā siltumā līdz pasniegšanai.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Vistas filejas kabatiņas

Vistas filejas kabatiņas

Reizēm receptes manā virtuvē nonāk pa dīvainiem un negaidītiem ceļiem. Šo recepti atradu grāmatā “Zvaigznei tikai stunda. Itas Kozakevičas laiks” (Armands Melnalksnis, izdevējs “Zelta grauds”, 2004), un tā nav pavārgrāmata, bet gan izdevums par leģendārās Latvijas polietes, žurnālistes, politiķes un sabiedriskās darbinieces Itas Kozakevičas dzīvi un darbu.

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto

Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Mūsu sadarbības partneri