Jāņu zāļu maizītes

Zahertorte

Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

20/06/2014

Šī ir siera maizīšu Jāņu versija. Spriedām, ka īsteni labi būtu maizīšu pildījumā iejaukt smalcinātas papardes un ozollapas. Tā kā nav īstas pārliecības par šo augu garšas īpašībām, palikām pie pētersīļiem un dillēm. Zaļumus var mainīt pēc garšas un patikšanas, pildījumā var iejaukt sīki sakapātu baziliku, raudeni, rozmarīnu vai vēl ko citu.

#Veģetārs ēdiens 

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 100 g miltu
  • 25 g svaiga rauga
  • 130 ml remdena piena vai kefīra, der arī rūgušpiens

Mīklai

  • 450 g miltu
  • 230 g sviesta (var aizvietot ar labas kvalitātes cepamo margarīnu)
  • 130 g cukura
  • 2 olas

    Maizītēm

    • 1 olas dzeltenums pārziešanai
    • 150-200 g Krievijas vai Holandes siera
    • Zaļumu bunte -dilles un pētersīļi, pēc garšas var lietot baziliku, raudeni, timiānu vai citus
    • 1-2 ķiploka daiviņas
    • 1 ēdamkarote sauso garšaugu maisījuma (man bija Mocarellas sieram paredzētais maisījums)
    • Rupjais sāls pārkaisīšanai
    • 30-50 g sviesta

    Soļi

    Solis 1

    Sadrupina bļodiņā raugu, iejauc ar patīkami siltu pienu (pēc izvēles kefīru vai rūgušpienu) un miltiem ieraugu. Ieraugu siltumā uzraudzē, līdz palielinās tilpumā.

    Solis 2

    Kamēr ieraugs rūgst, sagatavo mīklas sastāvdaļas. Bļodā ber miltus. Pievieno cukuru, miltus, olu un kausētu sviestu.

    Solis 3

    Bļodā pievieno ieraugu, samīca mīklu, pārkaisa ar miltiem, pārklāj dvielīti un liek raudzēt siltā vietā.

    Solis 4

    Pēc stundas mīklu atspaida, pārklāj ar dvielīti, raudzē vēl stundu.

    Solis 5

    Sieru sarīvē, zaļumus un ķiplokus sīki sakapā. Sviestu bļodiņā izkausē, iejauc sieru, zaļumus un ķiplokus. Nedaudz siera un zaļumu atliek malā.

    Solis 6

    Mīklu sadala daļās. Uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē. Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 °C temperatūru.

    Solis 7

    Uzziež siera-sviesta-zaļumu masu, aststājot vienu malu brīvu.

    Solis 8

    Brīvo mīklas joslu noziež ar olas dzeltenumu.

    Solis 9

    Mīklu sarullē rullītī, pabeidzot ar joslu, kura noziesta ar olas dzeltenumu.

    Solis 10

    Rullīti ar nazi sagriež 12-16 gabaliņos.

    Solis 11

    No gabaliņiem ar rokām apaļīgām kustībām izveido mazītes, liek uz plāts.

    Solis 12

    Maizītes pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Uzbirdina nedaudz sāls.

    Solis 13

    Liek cepeškrāsnī un cep 15-30 minūtes, līdz maizītes pacēlušās un brūnas.

    Solis 14

    Lai labi garšo!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Zahertorte

    Zahertorte

    Zahertorte ir ļoti bagātīga un šokolādīga torte, pildīta ar aprikožu ievārījumu. Tā ir viena no Vīnes vizītkartēm, un, ciemojoties skaistajā Austrijas galvaspilsētā, tortes gabaliņš noteikti jāpagaršo ikvienam. Ja tev nav iespēju turp aizbraukt, vari vismaz izcept slaveno torti.

    Siera kūka Leopards

    Siera kūka Leopards

    Bērnībā sapņos bieži redzēju karu. Laikam jau to filmu dēļ, ko mums regulāri rādīja padomju TV. Nu, kad karš tiešā tuvumā ir pavisam reāls, pie manis sapnī atnāca leopards. Mierināja, lai nebaidos. Viņš varot tikt galā arī ar lāci. Tad es to sapni izstāstīju savējiem, un tapa mūsu pirmā sadarbība ar jaunajiem robotiem.

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

    Mūsu sadarbības partneri