Gaileņu mērce
Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Šī recepte ir veģetāriešiem un sīpolnīdējiem tīkama. Mana mamma un vecmamma sēnes cepa ar žāvētu cūkgaļu un sīpoliem. Pēc apprecēšanās vīra sīpolu nīšanas dēļ bija jāgatavo citādi, un pa šiem gadiem esmu pieradusi pie šīs mērces tā, ka atzīstu to par tikpat labu esam. Patiesībā žāvētā gaļa un sīpoli ar savu spēcīgo raksturu pārņem un noslāpē maigās sēņu garšu nianses. Gatavojot sēnes krējuma mērcē, var daudz labāk izbaudīt katras sēņu šķirnes īpašos, tikai tām raksturīgos aromātus. Gailenēm citādu, baravikām un beciņām – citādu, apšu kundziņiem vēl citādu.

Ja iegriežas sēņu gads, sēnes var sacept uz pannas ar sviestu un atdzesētas sapildīt kārbiņās sasaldēšanai. Tik labs ātrais ēdiens ziemas dienās, kad negribas iet uz veikalu vai gatavot ko īpašu.
Esmu lasījusi dažādos interneta forumos par problēmu, ka gailenes reizēm pēc gatavošanas ir rūgtas. Citiem liekas, ka tās kļūst rūgtas tieši no saldēšanas. Mana pieredze rāda, ka saldēšana nekaitē, arī svaigu sēņu dažu dienu uzglabāšana ledusskapī ne. Bet atsevišķos gadījumos gailenes tiešām ir rūgtenas. Kas tam par iemeslu, man nav izdevies atklāt. Būšu priecīga, ja kāds padalīsies ar kādu TICAMU iemeslu šai parādībai.

Sastāvdaļas
- ~ 1 litrs gaileņu (vai citu cepamo sēņu – beku, baraviku, apšu kungu)
- 50 g sviesta (vai nedaudz eļļas)
- 100–150 ml salda 35 % krējuma
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- sāls pēc garšas
Piedevām
- vārīti jaunie kartupeļi
dilles
Soļi
Solis 1
Gailenes notīra. Pielipušās lapiņas un sūnas ērti notīrīt ar stingrāku saru otiņu.

Solis 2
Notīra kātiņus. Lielākās sēnes sagriež gabaliņos.

Solis 3
Dziļā pannā izkausētā sviestā apcep gailenes, palaikam apmaisot.

Solis 4
Pannai var uzlikt vāku, lai sēnes ātrāk izkarstu.

Solis 5
Pēc minūtēm 10 pievieno sēnes pārkaisa ar pāris karotēm miltu, apmaisot izkarsē dažas minūtes, pievieno saldo krējumu.

Solis 6
Pēc garšas beigās pievieno sāli un ūdeni, ja mērce šķiet par biezu.

Solis 7
Ēd ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem un mazsālītiem gurķīšiem.

Saistītās receptes

Ķirbju risoto
Ķirbju risoto garšo pat tiem, kuriem ķirbis nav pirmā izvēle ēdienkartē. Šis ēdiens ir vienlaikus maigs un sātīgs, ļoti skaistā, saulainā krāsā. Ir divi varianti: sliņķu vai gardēžu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē
Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes
Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.
Mērce paliek rūgta, ja, gailenes cepot, izdalījušos šķidrumu neuzvāra, bet uzreiz pieliek krējumu. 🙂
Paldies par šo recepti arī!
Paldies, Dagnija, par dalīšanos ar pieredzi!
Saldējot sēnes ziemai, nepieciešams tās vakumēt! Esmu mēģinājis sagriežot bez sāls pievienošanas, un ar, vienīgā problēma pievienojot – pārlieku ātra šķidruma izdalīšanās, kas traucē vakuma procesam. Varu apgalvot – pagatavojot garšo, kā svaigas!
Paldies, Kaspar, par dalīšanos pieredzē. Sēnes saldē svaigas, neceptas? Man vienmēr licies, ka saceptas aizņem mazāk vietas. Ja nu saldētava liela un brīva, var droši vien arī svaigas saldēt.