Cepti kartupeļi

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ceptiem kartupeļiem varētu uzrakstīt slavinājumu vairāku sējumu apjomā. Tas ir visdemokrātiskākais ēdiens, garšo gandrīz visiem. Tos var atrast uz studentu galda, un tos pasniedz kā piedevas smalkos restorānos.
Lai cepti kartupeļi sagādātu patiesu baudu, tos jāprot izcept ar brūnu garoziņu, lai iekšpuse būtu mīksta un miltaina, bet šķēlītes – smukas un nesalūzušas. Cepšanai labāk izvēlēties kartupeļu miltainās šķirnes.

Mājās šis ēdiens ir no retajiem, kas pieejams gandrīz vienmēr, jo kartupeļi un vismaz nedaudz eļļas vai sviesta ir pieejami katrā latviešu mājā. Ja vēl ir kādas bekona šķēlītes, tas ir vēl labāk. Un ja vēl atrodas kāds sīpols un dažas olas, laime garantēta.

Ceptiem kartupeļiem dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Vēl viens labs variants ir kartupeļi + sīpoli + tomāti + olas + sāls + pipari.

Galvenais, kartupeļus ēst uzreiz pēc cepšanas, iespējami karstus. Ja tie uz pannas atdziest, tie uzsūc liekās taukvielas.

Sastāvdaļas

  • 8 vidēji kartupeļi (4 ēdājiem)
  • 8 bekona šķēlītes (svaigas vai žāvētas)
  • 8 olas
  • pēc izvēles sīpols
  • sāls

Dažādībai

  • 100 – 200g sausa biezpiena
    un/vai
  • svaigs sīpols
  • tomāti
  • malti melnie pipari

Pasniegšanai

  • skābs krējums

Soļi

Solis 1

Kartupeļus nomazgā, nomizo, sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 2

Bekonu sagriež plānās šķēlītēs.

Solis 3

Apcep no abām pusēm.

Solis 4

Kartupeļus pievieno bekonam, apmaisa.

Solis 5

Uzkaisa sāli. Cep, ik pēc brīža apmaisot.

Solis 6

Kartupeļi gatavi, kad kļuvuši brūni un kraukšķīgi.

Solis 7

Pēc vēlēšanās var cepot pievienot gredzenos sagrieztu sīpolu un vēl nedaudz pacept, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi.

Solis 8

Uzšķiļ olas, pārkaisa sāli, cep gatavas kā vēršacis, vai samaisot ar kartupeļiem.

Solis 9

Dažādības pēc pirms pašām cepšanas beigām var pievienot sausu biezpienu, kas kļūs nedaudz staipīgs, līdzīgs sieram.

Solis 10

Ēd tāpat, vai pievienojot skābu krējumu, piekožot mazsālītus vai marinētus gurķīšus, piedzerot krūzi kefīra vai rūgušpiena.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Griķu kotletes

Griķu kotletes

Kad februāris iegriežas uz beigu pusi, tuvojas laiks, kurā daudzviet pasaulē cilvēki ievēro gavēni. Parasti tās ir četrdesmit dienas pirms kristiešu Lieldienām. Gavēni ievēro arī daudzi, kuri nav tādā vai citādā kristīgā konfesijā, bet pirms pavasara vienkārši jūt vajadzību attīrīt organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem. Tāpēc līdz Lieldienām publicēsim veģetāru ēdienu receptes.

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas

Asinsdesas jeb putraimdesas ir rudens un ziemas ēdiens, kuru daudzās Eiropas valstīs kopš seniem laikiem tradicionāli pasniedza Ziemassvētku galdā. Par desu izgudrotāju, kura iedomājās lopu zarnas piepildīt ar gaļas, garšvielu un garšsakņu maisījumu, šādi pilnībā izmantojot visu, ko nokautais lopiņš spēj dot, nav nekādu drošu ziņu.

Mūsu sadarbības partneri