Baklažāni ar sieru
Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis. Salīdzinot ar tomātiem. Bet baklažāni ir burvīgi.

Ar šo ēdienu savulaik mūs cienāja Vija Jansone. Un mums ļoti iepatikās. Vēlāk ar Viju apspriedām variācijas. Vija stāsta, ka šajā receptē nevajag neko taupīt un skopoties ar majonēzi it kā veselīgāka un vieglāka ēdiena gaidās. Ja jau gatavot, tad tieši tā, kā paredzēts. Apspriedām arī variantu ar pievienotām tomātu ripām, sīpolu gredzeniem vai cukini šķēlēm. Var jau to darīt. Veidojot kārta, var arī pievienot sakapātus pētersīļus un dilles. Var uzbūvēt uz cepamās plāts tornīšus un cept cepeškrāsnī. Bet šī vienkāršā recepte ir lieliska un pašpietiekama arī tikai ar baklažāniem un sieru.

No papildu garšvielām man patīk oregano jeb raudene, ko pārkaisu pa virsu. Man raudene ļoti garšo uz karstmaizēm un picas, tā arī šeit labi der klāt. Ikviens var izmēģināt arī dažādas siera šķirnes, tam gan jābūt no labi kūstošajiem. Garšas niansēm var piejaukt mazliet rīvēta cietā siera vai kādu stiprāku, asāku, piemēram, Čedaras sieru. Ķiploku daiviņu var aizvietot ar šķipsniņu kaltētu ķiploku pulvera.
Baklažāni ir kā garšas hameleoni – tie pieņem un iesūc sevī visu, kas tiem apkārt. Daudzos ēdienos baklažānu gabaliņus vai šķēles cep uz pannas eļļā, un tad tie sasūc sevī treknumu kā švammes. Lai tiktu vaļā no liekā taukainuma, tos iesaka nosusināt uz papīra dvieļiem. Šajā receptē baklažānus cep cepeškrāsnī, tā novēršot cīņu ar liekajām kalorijām – susināšana nav vajadzīga. Ja baklažāni paliek pāri, šķēles var sakraut vienu uz otras, atdziestot tā saglabājot to sulīgumu.
Receptes publikāciju veltām Maldai un Leonardam Dubkevičiem, kuri pavasarī ciemojās pie mums Smiltenes mājās. Mēs esam daudz pateicības parādā Leonardam par to, ka mēs šeit tagad varam dzīvot. Mēs to vienmēr atcerēsimies ar sirds siltumu.

Sastāvdaļas
- 1 – 2 baklažāni, atkarībā no izmēra
- 100 – 200 g labi kūstoša siera (Klasiskā, Holandes, Ementāles vai Čedaras)
- 1 ķiploku daiviņa vai šķipsniņa sausā ķiploku pulvera
- Dažas ēdamkarotes majonēzes
- Kaltēts oregano jeb raudene pēc izvēles
- Sāls
Soļi
Solis 1
Baklažānus sagriež pirksta biezuma šķēlēs, apkaisa ar sāli un atstāj uz desmit minūtēm atsuloties.
Solis 2
Sieru sarīvē uz rupjās rīves, ber bļodā, pievieno caur ķiploku spiedi izspiestu nomizotu ķiploku daiviņu (var aizvietot ar šķipsniņu sausā ķiploku pulvera) un pievieno tik daudz majonēzes, lai masa turētos kopā un būtu viegli pārklājama baklažānu šķēlēm.
Solis 3
Ar papīra dvieli nosusina sulu, kas izdalījusies no baklažāniem.
Solis 4
Cepamajā plātī ieklāj cepamo papīru, liek baklažānu šķēles vienā kārtā. Ar karoti uzliek siera masu un pielīdzina vienmērīgā kārtā.
Solis 5
Ja vēlas, šķēlēm pārkaisa kaltētu raudeni jeb oregano, un liek cepties līdz 180 C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz siers izkusis un baklažāni mīksti.
Solis 6
Ēd karstus (visgardākie!) vai atdzesētus.
Solis 7
Ja vēlas uzglabāt citai dienai, liek slēgtā traukā un vēsumā.
Saistītās receptes

Krāsnī cepta selerijas sakne
Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ķiploku grauzdiņi
Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers
Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.
Lai baklažāni vairāk saietu pannā, es ripiņas sākotnēji kārtoju ar maliņu vienu uz otras, kā kritušus domino kauliņus. Lieku pāris minūtēs apraut ar karstumu, lai nedaudz atmiekšķējas. Tad izņemu no krāsns, izkārtoju pa visu pannu, lieku virsū sieru un krāsnī iekšā, līdz gatavībai. Ļoti garšīgi sanāk, ja zem sera paliek svaiga tomāta šķēlīti un bazilika lapiņu.
Jā, šim ēdienam iespējamas variācijas pēc iespējām un iedvesmas. Visādi ir garšīgi. Paldies par dalīšanos pieredzē 😊