Baklažāni ar sieru

Krāsnī cepta selerijas sakne

Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Baklažāni ar sieru ir brīnišķīga uzkoda. Visgardākā tā ir silta, bet arī atdzisušai nav ne vainas. Kopš Latvijā šos burvīgos nakteņus piedāvā dažādi stādu audzētāji un tie lieliski aug un ražo siltumnīcās līdzās tomātiem, ir pagājis jau kāds laiciņš, tomēr tie vēl pagaidām nav tik ļoti iekarojuši latviešu gardēžu sirdis. Salīdzinot ar tomātiem. Bet baklažāni ir burvīgi.

Ar šo ēdienu savulaik mūs cienāja Vija Jansone. Un mums ļoti iepatikās. Vēlāk ar Viju apspriedām variācijas. Vija stāsta, ka šajā receptē nevajag neko taupīt un skopoties ar majonēzi it kā veselīgāka un vieglāka ēdiena gaidās. Ja jau gatavot, tad tieši tā, kā paredzēts. Apspriedām arī variantu ar pievienotām tomātu ripām, sīpolu gredzeniem vai cukini šķēlēm. Var jau to darīt. Veidojot kārta, var arī pievienot sakapātus pētersīļus un dilles. Var uzbūvēt uz cepamās plāts tornīšus un cept cepeškrāsnī. Bet šī vienkāršā recepte ir lieliska un pašpietiekama arī tikai ar baklažāniem un sieru.

No papildu garšvielām man patīk oregano jeb raudene, ko pārkaisu pa virsu. Man raudene ļoti garšo uz karstmaizēm un picas, tā arī šeit labi der klāt. Ikviens var izmēģināt arī dažādas siera šķirnes, tam gan jābūt no labi kūstošajiem. Garšas niansēm var piejaukt mazliet rīvēta cietā siera vai kādu stiprāku, asāku, piemēram, Čedaras sieru. Ķiploku daiviņu var aizvietot ar šķipsniņu kaltētu ķiploku pulvera.

Baklažāni ir kā garšas hameleoni – tie pieņem un iesūc sevī visu, kas tiem apkārt. Daudzos ēdienos baklažānu gabaliņus vai šķēles cep uz pannas eļļā, un tad tie sasūc sevī treknumu kā švammes. Lai tiktu vaļā no liekā taukainuma, tos iesaka nosusināt uz papīra dvieļiem. Šajā receptē baklažānus cep cepeškrāsnī, tā novēršot cīņu ar liekajām kalorijām – susināšana nav vajadzīga. Ja baklažāni paliek pāri, šķēles var sakraut vienu uz otras, atdziestot tā saglabājot to sulīgumu.

Receptes publikāciju veltām Maldai un Leonardam Dubkevičiem, kuri pavasarī ciemojās pie mums Smiltenes mājās. Mēs esam daudz pateicības parādā Leonardam par to, ka mēs šeit tagad varam dzīvot. Mēs to vienmēr atcerēsimies ar sirds siltumu.

Sastāvdaļas

  • 1 – 2 baklažāni, atkarībā no izmēra
  • 100 – 200 g labi kūstoša siera (Klasiskā, Holandes, Ementāles vai Čedaras)
  • 1 ķiploku daiviņa vai šķipsniņa sausā ķiploku pulvera
  • Dažas ēdamkarotes majonēzes
  • Kaltēts oregano jeb raudene pēc izvēles
  • Sāls

Soļi

Solis 1

Baklažānus sagriež pirksta biezuma šķēlēs, apkaisa ar sāli un atstāj uz desmit minūtēm atsuloties.

Solis 2

Sieru sarīvē uz rupjās rīves, ber bļodā, pievieno caur ķiploku spiedi izspiestu nomizotu ķiploku daiviņu (var aizvietot ar šķipsniņu sausā ķiploku pulvera) un pievieno tik daudz majonēzes, lai masa turētos kopā un būtu viegli pārklājama baklažānu šķēlēm.

Solis 3

Ar papīra dvieli nosusina sulu, kas izdalījusies no baklažāniem.

Solis 4

Cepamajā plātī ieklāj cepamo papīru, liek baklažānu šķēles vienā kārtā. Ar karoti uzliek siera masu un pielīdzina vienmērīgā kārtā.

Solis 5

Ja vēlas, šķēlēm pārkaisa kaltētu raudeni jeb oregano, un liek cepties līdz 180 C grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz siers izkusis un baklažāni mīksti.

Solis 6

Ēd karstus (visgardākie!) vai atdzesētus.

Solis 7

Ja vēlas uzglabāt citai dienai, liek slēgtā traukā un vēsumā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Krāsnī cepta selerijas sakne

Krāsnī cepta selerijas sakne

Cepeškrāsnī cepta selerijas sakne ir īsta delikatese, patīkama pēc garšas un struktūras, ļoti vienkārši pagatavojama un ēdama gan silta, gan atdzisusi.

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi vai rupjmaizes grauzdiņi, sauc kā gribi, bet tā ir viena pamatīga vērtība latviešu virtuvē. Publicējam recepti par godu Latvijas 106. dzimšanas dienai.

Ātrais Jāņu siers

Ātrais Jāņu siers

Jāņu siers vai nu ļoti garšo, vai negaršo nemaz. Tomēr Jāņos to ceļ galdā jebkurā gadījumā, jo tas ir rituāls ēdiens, apdziedāts Jāņu dziesmās kopš senseniem laikiem.

Mūsu sadarbības partneri