Aukstā zupa ar mārrutkiem vai vasabi
Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
05/08/2014
Aukstā zupa ir tik ļooooti labs paēdiens karstā laikā, ļoti ātri pagatavojams. Pēc tās ir viegluma sajūta, turklāt zupa neapnīk. Mūsu mājās pie aukstās zupas parasti pievienojam krietni daudz rīvētu mārrutku, tas zupu padara ņiprāku un priecīgāku. Dēls Mārcis reiz nolēma pamēģināt, kā zupa garšo ar vasabi – dažādībai reizēm mārrutku vietā var pielikt šo zaļo pastu. Vispirms vasabi atšķaida nelielā zupas daudzumā un tikai tad iemaisa lielajā bļodā. Mārcis kā aizņemts cilvēks bieži ēd steigā, un tad reizēm pie galda gadās pārsteiguma bļāvieni, ja negaidīti nākas atklāt savā mutē kādu neizšķīdinātu vasabi piku.
Garšīgāk, ja visas sastāvdaļas pirms gatavošanas ir kārtīgi atdzesētas. Manuprāt, ēdieni, kam pievienoti svaigi gurķi, pēc ilgākas uzglabāšanas reti kļūst gardāki, tāpēc ēdam šo zupu uzreiz pēc pagatavošanas. Ja tomēr zupa paliek pāri (kas četru cilvēku ģimenē parasti nekad nenotiek), to var dažas stundas uzglabāt ledusskapī.
#Veģetārs ēdiens #Vienkārši pagatavojams ēdiens #Ātri pagatavojams ēdiens #Lēti pagatavojams ēdiens
Sastāvdaļas
- 500 – 700 ml marinētu biešu
- Vārīts, atdzesēts ūdens atšķaidīšanai
- 2–3 nelieli vasaras gurķi vai ½ garā gurķa
- 5–6 redīsi, ja tikko no dobes, der ar lapām
- 3–4 vārītas olas
- 1 l auksta (no ledusskapja) kefīra
- Nedaudz rīvētu mārrutku vai vasabi pēc izvēles
- Sāls, cukurs
- Zaļumi pēc garšas
- Skābs krējums pēc izvēles
Soļi
Solis 1
Gurķus, redīsus un zaļumus noskalo un nosusina. Ja gurķiem ir bieza miza, tos nomizo. Olas noloba.
Solis 2
Gurķus, redīsus un olas sagriež gabaliņos. Zaļumus sakapā.
Solis 3
Biešu marinādi nolej atsevišķā krūzē un noliek malā. Bietes liek lielākā bļodā.
Solis 4
Pievieno sagrieztos gurķus, redīsus un olas. Lej klāt kefīru un izmaisa. Ja zupa ļoti bieza, atšķaida ar vārītu, atdzesētu ūdeni. Pievieno pēc garšas sāli, cukuru, mārrutkus vai vasabi. Ja par maz skābuma, var pieliet papildu nedaudz biešu marinādes.
Solis 5
Zaļumus sakapā un pievieno pēc patikšanas. Ja gribas sātīgāku zupu, pieliek kādu karoti skābā krējuma. Ēd ar maizīti.

Saistītās receptes

Auksti kūpināt’ buš’ zup’
Zupa no auksti kūpinātām butēm stāsta veidā manā galvā dzīvo jau daudzus gadus, par to ne reizi vien biju dzirdējusi no draudzenes Ingas. Nu beidzot zupa mūsu šķīvjos nonāca pa īstam.

Ukraiņu borščs ar pampuškām
Ukrainas borščs. Zupa spēkam un varonībai. Zupa ar asiņu garšu. Zupa Dzimtenes mīlestībai. Zupa cerībai. Borščs kā ukraiņu tradīcija, kā nemateriālais kultūras mantojums.

Buljons. Ir varianti
Labs buljons ir īsts dzīvības eliksīrs. To zināja mūsu vecmāmiņas, kuras to iemācījās no savām vecmāmiņām, un tā varētu turpināt bezgalīgi, atskatoties uz vēl senākiem laikiem.