Ābolu kūka ar mannu

Zemeņu tartes jeb groziņi

Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

21/02/2012

Šī ābolkūka ir “reāls gāzējs”, izsakoties neliterāri. Īsta kaloriju bumba! Ēdot nāk prātā brīnišķīgais Remarka citāts “Viss labais šai dzīvē ir amorāls, nelikumīgs vai kalorijām bagāts”. Tomēr. Kad ārā valda drēgnums un aukstums, gabaliņš silta deserta nekaitēs.

Receptes valdzinājums ir tās vienkāršībā. Kūkas garša ir stipra, skābie āboli ir savilkušies ar cukuru, sviestu un kanēli. Vaniļas mērces putainais maigums to brīnišķīgi papildina.

Šo gardo desertu iesaku ēst mazliet siltu. Bet ļoti labi garšos arī nākamajā dienā, kad kūka būs labi sasūkusies. Tad to var pārliet ar siltu vaniļas mērci.

Uzglabājot kūku uz otru dienu, to nevajag tīt plēvē vai likt maisiņā – tādējādi virsējās drumstalas kļūs mitras un nebūs tik kraukšķīgas.

#viegli pagatavojams ēdiens #veģetārs ēdiens #lēts ēdiens

Sastāvdaļas

Esmu variējusi ar krūzīšu lielumu – šeit aprakstītais būs pietiekams 12 cilvēkiem, un cep to karstumizturīgajā stikla traukā, ja ņem visu proporcionāli ( 1/3 vai 1/2 mazāk, var cept garenajā keksa formā.

125 ml kviešu miltu (puse no 250 ml krūzes vai glāzes)
125 ml cukura
125 ml mannas putraimu
1 ēdamkarote cepamā pulvera
200 g sviesta (var likt mazāk, tad liek vairāk ābolu)
6 vidēji lieli skābi, sulīgi āboli
Malts kanēlis pārkaisīšanai

    Servēšanai

    • Vaniļas mērce – gatavais maisījums, ko sajauc ar pienu,

    vai

    • 1 lauku olas dzeltenums (attiecīgi reizina, ja lieto dubult vai trīskārt vairāk citu sastāvdaļu)
    • 1 ēdamkarote cukura
    • tējkarote vaniļas cukura
    • 250 ml piena (mērci taisa pēc vajadzības – var no ½ l vai 1 l piena, mums parasti pietiek ar ½ litra).

    Soļi

    Solis 1

    Miltus, mannu, cukuru un cepamo pulveri ieber traukā, rūpīgi sajauc un sadala 4 vienādās daļās.

    Solis 2

    Ābolus nomizo, sarīvē uz rupjās rīves un sadala 3 vienādās daļās.

    Solis 3

    Gareno kēksa formu vai citu karstumizturīgu cepamo veidni ieziež ar sviestu.

     Solis 4

    Formas apakšā izlīdzina 1/4 miltu maisījuma.

    Solis 5

    Pārliek 1/3 daļu no sarīvētajiem āboliem, nolīdzina un piespiež ar rokām, lai izsūcas sula.

    Solis 6

    Uz rupjās rīves rīvē pāri 1/3 daļu sviesta.

    Solis 7

    Pārkaisa ar kanēli.

    Solis 8

    Tad atkal atkārto tādā pašā secībā: 1 daļa maisījuma, āboli, sviests, kanēlis,
    atkārto vēlreiz, kamēr pabeidz ar sviestu, kam pārkaisa pēdējo miltu maisījuma daļu, lai virskārtā veidotos drupačas.

    Solis 9

    Drupaču kārtai arī pārkaisa kanēli. Cep līdz 160–180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī 1 stundu.

    Vaniļas mērces sagatavošana

    Solis 10

    Olu dzeltenumu (-us) saputo ar cukuru.

    Solis 11

    Pienu uzvāra un tievā strūkliņā lej saputotajā olu dzeltenumu masā. Pārlej atpakaļ katliņā, liek atkal uz uguns lēni karsē, nepārtraukti maisot, līdz mērce sabiezē.

    Solis 12

    Vaniļas mērci nedrīkst uzvārīt, tad tā var saiet kunkuļos. Diemžēl man tā ir gadījies, un esmu šo kļūmi veiksmīgi labojusi ar blenderi.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Zemeņu tartes jeb groziņi

    Zemeņu tartes jeb groziņi

    Zemeņu tartes jeb groziņiIevadsTeksts: Sandra Ošiņa Foto: Valdis Ošiņš Zemeņu tartes vai zemeņu groziņi – kā pareizāk būtu saukt šīs kūkas, es nezinu. Un varbūt tam arī nav nozīmes, galvenais, lai labi garšo. Ja klasiskos groziņus var ēst, paņemot rokā, šīs kūkas ir...

    Violas Bīriņas rabarberu maize

    Violas Bīriņas rabarberu maize

    Violas Annas Bīriņas rabarberu maize ir vienkārši un ātri pagatavojams pavasara gardums. Kā radīts reizēm, kad pēkšņi ierodas negaidīti ciemiņi un gribas pacienāt ar kādu savu cepumu. Ja dārzā aug rabarberi, ledusskapī ir kefīrs un dažas olas, plauktā milti, cukurs un vēl šis tas pa šķipsniņai, pa karotītei, tad vajadzēs vēl tikai mazliet darba un mīlestības, lai tiktu pie smaržīgas un garšīgas rabarberu kūciņas.

    Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

    Lakšu maizītes. Lakšu pīrāgs

    Lakšu pīrāgs ir ļoti vienkāršs un bezgala garšīgs. Ja talkā ņemam gatavu kārtaino mīklu, to var pagatavot tiešām ātri. Es no sirds ieteiktu neskopoties un pirkt sviesta mīklu.

    Mūsu sadarbības partneri