Torte Rīdziniece

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Sadarbībā ar žurnālu “Pie GALDA!”

Daudzu paaudžu rīdzinieki un galvaspilsētas viesi atceras leģendāro kafejnīcu “Vecrīga”, kas ilgus gadus atradās Vaļņu ielā pie viesnīcas “Rīga”. Tajā ceptās kūkas, tortes un smalkmaizītes kusa uz mēles un vilināja atgriezties vēl un vēl. Tikai nedaudzi zina, ka šo brīnišķīgo gardumu recepšu autors ir Jānis Ozoliņš, kurš savā garajā un pieredzes bagātajā konditora mūžā ir izaudzinājis vairākas lielisku meistaru paaudzes.

"Ozoliņa konditoreja" Ikšķilē, Melioratoru ielā 20

Atjaunotās Latvijas valsts laikā Jānim Ozoliņam radās iespēja dibināt savu ģimenes uzņēmumu no Rīgas netālajā Ikšķilē, Melioratoru ielā 20. Ozoliņi savus viesus lutina ar īstu mantu – te joprojām tiek izmantots ĪSTS SVIESTS un KRĒJUMS, nevis kaut kādi aizvietotāji. Austiņās izbaudiet sviesta un grauzdētā cukura kārtiņu saldi rūgteno kraušķīgumu, krēmšnitēs – neiedomājami trauslo kārtiņu apslēpto maigo, pēc vaniļas smaržojošo krēmu. Un kur tad slavenās ābolkūkas, kuru kanēļa aromāts  īpaši uzvirmo tieši rudenī, kaut kūkas ir labas visu cauru gadu, pavasarī vēlīgi ņemot sev blakus rabarberu variantu. Nav iespējams aprakstīt visu plašo klāstu, jo kas gan ir vārdi, salīdzinot ar saldo baudījumu uz mēles. Kad vēlaties sevi lutināt, ir vērts mērot ceļu uz Ozoliņa konditoreju, kur nobaudiet ne tikai kūkas un tortes, bet arī siltos ēdienus!

Jautra kūku sērija "Draugi"

Žurnālam “Pie GALDA!” Ozoliņi dāsni padalījās ar vienu no tortes receptēm, kas cepta vairkāk kā 50 gadu, un arvien ir pieprasīta. Šī recepte ir īsts meistarstiķis, prasa laiku, rūpību, precizitāti un pacietību. Bet rezultāts ir tā vērts. Izmēģiniet!

Sastāvdaļas

Biskvītam

  • 2 olas
  • 40 g cukura
  • 30 g miltu

Smilšu mīklas kārtām

  • 90 g sviesta
  • 60 g cukura
  • 140 g miltu
  • 10 g ūdens
  • 1 tējkarote cepamā pulvera 

Sviesta krēmam

  • 200 g sviesta
  • 100 g iebiezinātā piena

    Vārītajam krēmam

    • 20 g milti
    • 30 g cukura
    • 2 olas
    • 100 ml piena

    Šokolādes glazūrai

    • 100 g tumšās šokolādes
    • 50 g sviesta
    • augļi un mandeļu skaidiņas rotājumam pēc izvēles

    Vēl pildījumam

    • 150 g dzērveņu ievārījuma

    Soļi

    Solis 1

    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 ºC temperatūrai.

    Solis 2

    Gatavo biskvītu. Traukā iesit olas, pievieno cukuru. Ar mikseri puto, līdz masa kļūst krietni gaišāka un palielinās apjomā. Uzmanīgi iecilājot, pievieno izsijātus miltus. Mīklu nedrīkst enerģiski maisīt. Gatavo masu cep apaļajā formā (26 cm diametrā). Biskvīta ripa ir paredzēta viena, tādēļ tā būs paplāna un izcepsies salīdzinoši ātri – ~15 minūtēs. Atdzesē.

    Solis 3

    Gatavo sviesta krēmu. Mīkstu sviestu liek bļodā un ar karoti sāk putot. Pakāpeniski pievieno kondensēto pienu.

    Solis 4

    Gatavo vārīto krēmu. Katliņā uzkarsē pienu, bet nevāra. Citā traukā iesit olas, pievieno cukuru, miltus un visu samaisa viendabīgā masā. Iegūto maisījumu lēnām pievieno uzkarsētajam pienam, to nepārtraukti maisot, lai neveidojas kunkuļi. Kad krēms sabiezējis, pārtrauc maisīšanu un katliņu noņem no uguns. Gatavo krēmu atdzesē.

    Solis 5

    Atdzisušo vārīto krēmu pievieno sviesta krēmam un ar mikseri labi saputo abus krēmus kopā.

    Solis 6

    Gatavo smilšu mīklu. Tortei ir nepieciešamas divas smilšu mīklas ripas. Traukā saputo sviestu un cukuru, pievieno miltus, cepamo pulveri, ūdeni un izmīca. Svarīgi mīklu nepārmīcīt. Kad mīkla gatava, izrullē 2 apaļas ripas, liek tai pašā tortes formā, kurā tika cepts biskvīts, un liek krāsnī 200 ºC temperatūrā. Katru ripu cep ~ 12 minūtes. Atdzesē.

    Solis 7

    Gatavo šokolādes glazūru. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi. Kad šokolāde ir pilnībā izkususi, tajā iemaisa mīkstu sviestu. Glazēšanai izmanto siltu glazūras masu.

    Solis 8

    Ir pienācis brīdis visas sastāv­daļas likt kopā. Uz biskvīta pamatnes izsmērē 1/3 krēma. Virsū liek vienu smilšu mīklas ripu. Tad atkal klāj 1/3 krēma, kuram uzliek dzērveņu ievārījumu un to izsmērē. Nākamo liek otro smilšu mīklas ripu. Ar atlikušo krēmu apsmērē tortes malas. Malas var dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Tortes virsmu noglazē ar silto šokolādes glazūru. Ļauj sastingt, dekorē ar augļiem. Ļauj nostāvēties 8-24 stundas vēsā vietā.

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

    Persiku torte Unas māsīca

    Persiku torte Unas māsīca

    Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

    Kijivas torte/Київський торт

    Kijivas torte/Київський торт

    1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

    Mūsu sadarbības partneri