Tiramisu

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Ievads

Gatavo Milda Ošiņa

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

11/03/2019

Ar šo recepti dalījās Ilze Znotiņa, bet šajā reizē gatavoja Milda Ošiņa, kura recepti ir mazliet pārveidojusi.

Es novēlu ikvienai mammai izbaudīt brīdi, kad viņas bērni palutina ar saviem virtuves meistarstiķiem. Bieži notiek tā, ka katram no ģimenes labāk izdodas atšķirīgi ēdieni. Mūsu jaunajai paaudzei tiramisu izdodas tik izcili, ka vecajiem nav vajadzības pašiem piepūlēties.

Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas. Viena no tām vēsta, ka tiramisu radies Toskānā, kur kāds pavārs to pagatavojis par godu hercoga Kozimo III Mediči vizītei un nosaucis par “zuppa del duca” – hercoga zupu. Hercogs par desertu bijis tik sajūsmināts, ka paņēmis tā recepti līdzi uz Florenci. Vēlāk gardā saldēdiena slava izplatījusies uz citām valstīm. Ir arī leģenda par to, kāpēc “hercoga zupas” nosaukumu izkonkurējis “cel mani augšup”. Tiramisu bijis cieņā pie Venēcijas kurtizānēm, jo, viņuprāt, deserts labi noskaņojis mīlas piedzīvojumiem. Cits stāsts vēsta, ka nosaukumā minētās virsotnes attiecoties uz ļoti augsto kaloriju skaitu. Citi domā, ka, ēdot tiramisu, strauji paceļas ēdāja labsajūtas līmenis. Ir arī ļoti praktisks stāsts par to, ka šādi varēja pagatavot saldēdie­nu no sakaltušiem un citādi nelietojamiem cepumiem, tos samērcējot kafijā un atkal padarot mīkstus.

Tomēr fakts, ka tiramisu receptes nav atrodamas vecās itāļu pavārgrāmatās, liek domāt, ka, visticamāk, šodien pazīstamais deserts tiramisu radīts Trevizo pilsētā, restorānā Le Beccherie pagājušā gadsimta beigās. Visas minētās leģendas esot labi noderējušas, lai jauno saldēdienu ar intriģējošiem stāstiem padarītu klientiem pievilcīgāku. Katrā ziņā lieliskais itāļu tiramisu tiešām garantē saldu baudījumu, un tā slava ir strauji izplatījusies visā Eiropā. Kopš labs krēmsiers pieejams arī Latvijā, tiramisu dažādās variācijās pie mums gatavo gan mājās, gan restorānos.” (Citāts no mūsu grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”)

#Veģetārs ēdiens #Tradicionāls ēdiens #Vēsturiska recepte #Vienkārši pagatavojams ēdiens

Sastāvdaļas

  • 100 g cukura
  • 4 olu dzeltenumi
  • 500 g Mascarpone vai cita krēmsiera
  • 250 g cepumu ”dāmu pirkstiņi”
  • 300–400 ml stipras kafijas (var pieliet arī pienu)
  • Nedaudz alkohola – ruma, konjaka, Marsalas vīna vai Amaretto liķiera vai Rīgas melnā balzama pēc izvēles
  • 70% kakao pulveris pārkaisīšanai
  • Taisnstūra trauks ar vāku. Ja vāka nav, var lietot pārtikas plēvi.

Soļi

Solis 1

Uzvāra lielu krūzi stipras kafijas, atstāj ievilkties un atdzist.

Solis 2

Olu dzeltenumus puto ar cukuru, kamēr masa kļūst gaiša, putaina un nedaudz biezāka.

Solis 3

Olu dzeltenumu masai pievieno alkoholu un iecilā Mascarpone sieru.

Solis 4

Masu turpina putot lēnā režīmā, līdz krēms iegūst viendabīgu, biezu konsistenci. Ja tas būs par šķidru, cepumi var uzpeldēt tā virspusē.

Solis 5

Kafiju izkāš un lej šķīvī vai citā lēzenā traukā, tik platā, lai cepumus varētu ērti pamērcēt. Pēc vēlēšanās kafijai var pie­vienot arī nedaudz piena.

Solis 6

Cepumus pa vienam no abām pusēm ātri apmērcē kafijā. Ar pirkstiem var sajust to brīdi, ka cepums kļūst mīkstāks, bet vēl nejūk ārā. Traukā citu pie cita kārto kafijā apmērcētos cepumus, līdz pamatne ir pilnībā noklāta.

Solis 7

Cepumu kārtai uzklāj aptuveni pusi no krēma, izlīdzina.

Solis 8

Kārto otro cepumu kārtu, kurai pāri uzklāj atlikušo krēmu. Ja vēlas, virskārtas krēmu var uzspiest caur konditorejas turzu, veidojot reljefu virsmu.

Solis 9

Desertu caur sietiņu pārkaisa ar diezgan biezu kakao pulvera kārtu.

Solis 10

Traukam uziek vāku vai pārklāj pārtikas plēvi. Tiramisu ieliek ledusskapī vismaz uz pāris stundām, lai tas vēsumā atdziest un savelkas. Labi garšos arī nākamajā dienā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Rupjmaizes kārtojums ar dzērvenēm un zemenēm

Ģeniāli atklājumi dažkārt rodas apstākļu sakritības dēļ. Reiz bija tā. Mūsu meita Milda kopā ar draugiem kādā kopā sanākšanas reizē nolēma pagatavot rupjmaizes kārtojumu. Izpētījuši recepti un ķērušies pie darba. Grūti gājis ar rupjmaizi. Maluši to gaļas maļamajā mašīnā, grauzdējuši, bet maize nez kādēļ vispirms saķepusi, tad par daudz sadegusi, galu beigās sanākušas mazas, cietas spiriņas.

Rožu ievārījums

Rožu ievārījums

Šī bija sestdiena pašā septembra nogalē, kad sēdi ar draugiem maigas saules gaismas pielietā dārzā, un ir tik labi, ka visas raizes, rūpes un stress paliek ārpus. Kopā sanākušas četras paaudzes, visi rosās, bērni dauzās, kāds grilē gaļu, kāds cep kartupeļus, no siltumnīcas ceļo smaržīgu ķirštomātu bļoda, kāds klāj galdu, visiem pa vidu riņķo mazais suns Bruno un lielais suns Susuriņš.

Maizes zupa

Maizes zupa

Kas latviešu virtuvē ir maizes zupa, mūsu nacionālais ēdiens? Rudzu maize ir mūsu lepnums un pamatvērtība, ar stipru garšu un augstu uzturvērtību. No sakaltētas un grauzdētas rupjmaizes, garšvielām, žāvētiem augļiem un ogām vārām saldo zupu, ko ēdam atdzesētu ar sakultu putukrējumu.

Mūsu sadarbības partneri