Tiramisu

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Ievads

Gatavo Milda Ošiņa

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Ar šo recepti dalījās Ilze Znotiņa, bet šajā reizē gatavoja Milda Ošiņa, kura recepti ir mazliet pārveidojusi.

Es novēlu ikvienai mammai izbaudīt brīdi, kad viņas bērni palutina ar saviem virtuves meistarstiķiem. Bieži notiek tā, ka katram no ģimenes labāk izdodas atšķirīgi ēdieni. Mūsu jaunajai paaudzei tiramisu izdodas tik izcili, ka vecajiem nav vajadzības pašiem piepūlēties.

Tira mi su” itāļu valodā nozīmē “cel mani augšup”. Par deserta izcelsmi var atrast dažādas leģendas. Viena no tām vēsta, ka tiramisu radies Toskānā, kur kāds pavārs to pagatavojis par godu hercoga Kozimo III Mediči vizītei un nosaucis par “zuppa del duca” – hercoga zupu. Hercogs par desertu bijis tik sajūsmināts, ka paņēmis tā recepti līdzi uz Florenci. Vēlāk gardā saldēdiena slava izplatījusies uz citām valstīm. Ir arī leģenda par to, kāpēc “hercoga zupas” nosaukumu izkonkurējis “cel mani augšup”. Tiramisu bijis cieņā pie Venēcijas kurtizānēm, jo, viņuprāt, deserts labi noskaņojis mīlas piedzīvojumiem. Cits stāsts vēsta, ka nosaukumā minētās virsotnes attiecoties uz ļoti augsto kaloriju skaitu. Citi domā, ka, ēdot tiramisu, strauji paceļas ēdāja labsajūtas līmenis. Ir arī ļoti praktisks stāsts par to, ka šādi varēja pagatavot saldēdie­nu no sakaltušiem un citādi nelietojamiem cepumiem, tos samērcējot kafijā un atkal padarot mīkstus.

Tomēr fakts, ka tiramisu receptes nav atrodamas vecās itāļu pavārgrāmatās, liek domāt, ka, visticamāk, šodien pazīstamais deserts tiramisu radīts Trevizo pilsētā, restorānā Le Beccherie pagājušā gadsimta beigās. Visas minētās leģendas esot labi noderējušas, lai jauno saldēdienu padarītu klientiem pievilcīgāku ar intriģējošiem stāstiem. Katrā ziņā lieliskais itāļu tiramisu tiešām garantē saldu baudījumu, un tā slava ir strauji izplatījusies visā Eiropā. Kopš labs krēmsiers pieejams arī Latvijā, tiramisu dažādās variācijās pie mums gatavo gan mājās, gan restorānos.” (Citāts no grāmatas “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”)

Sastāvdaļas

  • 100 g cukura
  • 4 olu dzeltenumi
  • 500 g Mascarpone vai cita krēmsiera
  • 250 g cepumu ”dāmu pirkstiņi”
  • 300–400 ml stipras kafijas (var pieliet arī pienu)
  • Nedaudz alkohola – ruma, konjaka, Marsalas vīna vai Amaretto liķiera vai Rīgas melnā balzama pēc izvēles
  • 70% kakao pulveris pārkaisīšanai
  • Taisnstūra trauks ar vāku. Ja vāka nav, var lietot pārtikas plēvi.

Soļi

Solis 1

Uzvāra lielu krūzi stipras kafijas, atstāj ievilkties un atdzist.

Solis 2

Olu dzeltenumus puto ar cukuru, kamēr masa kļūst gaiša, putaina un nedaudz biezāka.

Solis 3

Masai pievieno alkoholu, iecilā Mascarpone sieru.

Solis 4

Turpina putot lēnā režīmā, kamēr krēms iegūst viendabīgu, biezu konsistenci. Ja tas būs par šķidru, cepumi var uzpeldēt tā virspusē.

Solis 5

Kafiju izkāš un lej šķīvī vai citā lēzenā traukā, tik platā, lai varētu cepumus ērti guleniski pamērcēt. Pēc vēlēšanās kafijai var pie­vienot arī nedaudz piena.

Solis 6

Cepumus pa vienam no abām pusēm ātri apmērcē kafijā. Ar pirkstiem var sajust to brīdi, ka cepums kļūst mīkstāks, bet vēl nejūk ārā. Traukā kārto kafijā apmērcētos cepumus citu pie cita, līdz pamatne pilnībā noklāta.

Solis 7

Cepumu kārtai uzklāj aptuveni pusi no krēma, izlīdzina.

Solis 8

Kārto otro cepumu kārtu, tai pa virsu uzklāj atlikušo krēmu. Ja vēlas, virskārtas krēmu var uzspiest caur konditorejas turzu, veidojot reljefu virsmu.

Solis 9

Desertu caur sietiņu pārkaisa ar diezgan biezu kakao pulvera kārtu.

Solis 10

Liek virsū vāku vai traukam pārklāj pārtikas plēvi. Vismaz uz pāris stundām desertu ieliek ledusskapī, lai tas vēsumā atdziest un savelkas. Labi garšo arī nākamajā dienā.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums

Biezpiena sacepums ir ļoti latvisks saldais ēdiens. Lai tas izdotos īsteni labs, biezpienam jābūt svaigam un mīkstam, tam nevajadzētu būt graudainam, skābam vai pārāk sūkalainam.

Cepti āboli

Cepti āboli

Cepti āboli var būt pavisam parasts darbdienas kārums…

Aulejas kļockas

Aulejas kļockas

Kļockas ir godu ēdiens, ar ko Latgalē pabeidz godu mielastus. Tas ir tradicionāls vietējais saldēdiens, ko visi gaida ar labpatiku.

Mūsu sadarbības partneri