Šokolādes kūka

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šī ir šokolādes kūka, kas ir ģeniāli vienkārši un ātri pagatavojama. Tā izdosies visiem, arī iesācējiem un nepacietīgajiem. Kūku var pagatavot nepilnā stundā, ieskaitot trauku mazgāšanu. Derēs gan negaidītu viesu uzņemšanai, gan svētdienas pēcpusdienas kafijai, gan tad, ja mazais dēls pasūtīs šokolādes tortīti ar zemenēm tieši rītdien, kad ir viņa dzimšanas diena. Vai arī meitiņa. Vai mīļotais. Varbūt arī mīļotā. Garšos ikvienam.

Ar recepti pirms daudziem gadiem ar mums dalījās fotogrāfe Inta Ruka. Toreiz mēs dzīvojām kaimiņos, bieži vien iznāca ciemoties un sildīties Intas viesmīlības saulē. Kad viņa pati nāca ciemos, vienmēr ieradās ar kādu saldu cienastu, bieži atnesa ko pašas dārzā izaudzētu. Arī no viņas mājām nekad netiec laukā pa durvīm tukšām rokām – kaut pušķīti rukolas, kārbiņu ķiršu, dillītes vai lokus dabū līdzi ņemšanai. Nezinu, vai viņā dziļi iesakņojies senais ticējums par svētību, ko pats saņem, daloties ar citiem, vai tās ir viņas dzimtas asinis no Balviem, bet dāsnums ir patiess un pāri malām plūstošs. Tas kā spogulī atmirdz viņas veidotajos foto portretos. Inta ir viena no labākajām melnbalto fotogrāfiju autorēm Latvijā, viņas bildes, izstādes un grāmatas pazīstamas daudzās valstīs. Īpaša saikne Intai ir ar Zviedriju, viņa strādā zviedru vēstniecībā Latvijā, un šī recepte viņai ir tikusi no zviedru kolēģes. Zviedri ir lieli kafijas dzērāji, katru pēcpusdienu pienāk fika – brīdis, kad atsēdies ar kafijas tasi un klāt apēd kādu kārumu. Reizēm tā var būt šokolādes kūka.

Lai šo kūku izceptu gardu, galvenais ir to nepārcept. Labāk izņemt no krāsns kādu minūti ātrāk, nekā par vēlu – maigais biskvīts būs pārvērties sausā cepumā, un maigā, sulīgā kūkas struktūra, kas atgādina šokolādes fondantu, brauniju vai trifeles, būs pagalam. Ja to ēd kopā ar saldējumu, nevajag putot krēmu. Garšīgi to papildināt ar svaigām ogām, bet, ja to nav, arī nekas. Pats vienkāršākais variants – pārkaisi ar pūdercukuru un ēd. Un pat bez tā var iztikt. Vislabāk kūka garšo mazliet silta.

Sastāvdaļas

  • 150 g kviešu miltu
  • 125 g sviesta + vēl nedaudz formas ieziešanai
  • 3 olas
  • 4–6 ēdamkarotes kakao pulvera
  • 230 g cukura
  • 3 šokolādes gabaliņi no 100 g tāfelītes (ir gardi, bet nav obligāti)

Pasniegšanai

  • Plombīra saldējumsvai200 ml salda krējuma 35 %
  • Tējkarote vaniļas cukura
  • 1 paciņa putukrējuma cietes
  • 1 tējkarote pūdercukura vai smalkā cukura
  • Ogas – zemenes, avenes, mellenes vai citas pēc izvēles

Soļi

Solis 1

Ieslēdz cepeškrāsni uz 200 C grādiem.

Solis 2

Ieziež ar sviestu apaļo kūkas formu (derēs formas 22, 24 vai 26 cm diametrā) ar noņemamu malu, izkaisa ar šķipsnu kakao pulvera, kas sajaukts ar šķipsnu miltu.

Solis 3

Izkausē sviestu un šokolādes gabaliņus.

Solis 4

Olas saputo ar cukuru gaišās putās.

Solis 5

Pievieno kakao pulveri, izmaisa.

Solis 6

Pievieno izkausēto sviestu un šokolādi, samaisa.

Solis 7

Pēdējos iejauc miltus, rūpīgi sacilā un izjauc, lai nav kunkuļu. Sanāks bieza, bet vēl lejama mīkla.

Solis 8

Mīklu lej formā un liek uz 200 C grādiem uzkarsētajā cepeškrāsnī (režīmā bez ventilatora) un cep 20 minūtes. Kūku nedrīkst pārcept, tad tā kļūs sausa kā cepums. Gatavai kūkai būs mīksta, mazliet sulīga iekšpuse.

Solis 9

Kūku nedaudz atdzesē (karstu griezt nedrīkst), pārkaisa ar pūdercukuru. Visgaršīgākā tā ir viegli silta, tad to griež gabalos un pasniedz ar putotu saldo krējumu, saldējumu un svaigām ogām.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Lauku torte no pīļu olām

Lauku torte no pīļu olām

Par godu desmit pīļu olām, kuras nu jau pirms laba laika atveda mūsu draugi Sintija un Ingus Druvas, izcepām tortīti, pie viena patukšojot saldētavas ogu krājumus un brūkleņu ievārījumu no pērnās vasaras. Esam tik priecīgi, ka šādi krājumi mājās ir un šī brīža sociālās distancēšanās situācijā neesam atkarīgi tikai no veikalu piedāvājuma vien. Atliek vien izvēlēties, ko šodien gatavosim vai ēdīsim.

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Mūsu sadarbības partneri