Ceturtdiena, 26 augusts, 2010 - Gatavo

Šokolādes desa

Recepti pierakstīja Sandra Ošiņa.  Foto Valdis Ošiņš.

Sokolades_desa-01 Sokolades_desa-02 Sokolades_desa-03 Sokolades_desa-04 Sokolades_desa-05 Sokolades_desa-06 Sokolades_desa-07 Sokolades_desa-08 Sokolades_desa-09 Sokolades_desa-10

Šokolādes desa ir sātīgs našķis, kas ļoti vienkārši pagatavojams. Mūsu mājās pazūd neticamā ātrumā. To ērti uzjaukt iepriekšējā dienā pirms viesībām (tad gan jānoslēpj labi rūpīgi no kārumniekiem, lai neatrod pirms laika!)
Šajā receptē ļoti labi var noderēt daži pāri palikuši cepumi, ko neviens vairs neiekāro, kāda riekstu vai rozīņu sauja vai citas žāvētas ogas vai augļi. Katrā šokolādīgajā kumosā slēpjas mazs garšas pārsteigums – vai zobos nokraukst marmelādes cukurgraudiņi, vai trāpās skābāka dzērveņoga, vai rieksta kodola gabaliņš.

Būsim priecīgi, ja kāds padalīsies ar šīs receptes variāciju bez kakao, bet ar vārītu kondensēto pienu!

Sastāvdaļas

400 g cepumu

150 g mīksta sviesta

2 olas

250 ml cukura

6 ēdamkarotes kakao

200 g marmelādes konfekšu

pēc izvēles nedaudz rozīņu, riekstu, kaltētu dzērveņu vai ķiršu

pēc izvēles lāsīte ruma, konjaka vai melnā balzama

Darba gaita

Sokolades_desa-011. Cepumus bļodā sadrupina. Es parasti lietoju kartupeļu stampu, ar ko saspiežu cepumus gabaliņos.
Sokolades_desa-022. Marmelādes konfektes sagriež mazos gabaliņos un pievieno cepumiem. Ja pievieno riekstus, tos sasmalcina un pievieno cepumu masai. Ja pievieno žāvētās ogas - tās applaucē ar vārošu ūdeni un notecina sietiņā, arī pievieno cepumiem bļodā.
Sokolades_desa-033. Ūdens peldē liek katliņu, kurā puto olas ar cukuru. Kad masa putaina un sāk biezēt, pieputo sviestu...
Sokolades_desa-04... un kakao. Ja ir vēlēšanās, arī kāda stipra un aromātiska dzēriena lāsīti.
Sokolades_desa-054. Šokolādes masu pielej bļodā ar cepumu gabaliņiem.
Sokolades_desa-065. Ar karoti kārtīgi izmaisa.
Sokolades_desa-076. Masu lej kādā piemērotā maisiņā (man patīk izmantot maizes iesaiņojuma maisiņus, vien iepriekš jāpārbauda, vai tajos nav caurumu) vai uz pārtikas plēves gabala.
Sokolades_desa-087. Ietin un nostiprina galus, izveidojot desas formu, un liek ledusskapī.
Sokolades_desa-098. Īpaši nepacietīgi kārumnieki šajā brīdī drīkst izlaizīt visas bļodiņas un katliņus, kur vēl pieķēries kāds gardās masas kriksītis.
Sokolades_desa-109. Kad desa sacietējusi (vislabāk taisīt to vakarā un ēst nākamajā dienā, vai taisīt no rīta un ēst vakarā), ņem no maisiņa laukā, griež šķēlēs un pasniedz pie tējas vai kafijas. Tie, kuri uz šokolādi īpaši kāri, var locīt iekšā vienkārši tāpat, katru mīļu stundiņu atgriežoties pie ledusskapja.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas