Šokolādes desa

Švarcvaldes kūciņas

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šokolādes desa jeb “Saldā brunete” ir sātīgs našķis, kas ļoti vienkārši pagatavojams. Mūsu mājās pazūd neticamā ātrumā. To ērti uzjaukt iepriekšējā dienā pirms viesībām (tad gan jānoslēpj labi rūpīgi no kārumniekiem, lai neatrod pirms laika!)
Šajā receptē ļoti labi var noderēt daži pāri palikuši cepumi, ko neviens vairs neiekāro, kāda riekstu vai rozīņu sauja vai citas žāvētas ogas vai augļi. Katrā šokolādīgajā kumosā slēpjas mazs garšas pārsteigums – vai zobos nokraukst marmelādes cukurgraudiņi, vai trāpās skābāka dzērveņoga, vai rieksta kodola gabaliņš.

Būsim priecīgi, ja kāds padalīsies ar šīs receptes variāciju bez kakao, bet ar vārītu kondensēto pienu!

Sastāvdaļas

  • 400 g cepumu
  • 150 g mīksta sviesta
  • 2 olas
  • 250 ml cukura
  • 6 ēdamkarotes kakao
  • 200 g marmelādes konfekšu
  • 1 tāfelīte 100 g tumšās šokolādes
  • pēc izvēles nedaudz rozīņu, riekstu, kaltētu dzērveņu vai ķiršu
  • pēc izvēles lāsīte ruma, konjaka vai melnā balzama

Soļi

Solis 1

Cepumus bļodā sadrupina. Es parasti lietoju kartupeļu stampu, ar ko saspiežu cepumus gabaliņos.

Solis 2

Marmelādes konfektes sagriež mazos gabaliņos un pievieno cepumiem.
Ja pievieno riekstus, tos sasmalcina un pievieno cepumu masai.
Ja pievieno žāvētās ogas – tās applaucē ar vārošu ūdeni un notecina sietiņā, arī pievieno cepumiem bļodā.

Solis 3

Ūdens peldē liek katliņu, kurā puto olas ar cukuru. Kad masa putaina un sāk biezēt, pieputo sviestu…

Solis 4

… un kakao. Ja ir vēlēšanās, arī kāda stipra un aromātiska dzēriena lāsīti. Masai pievieno gabaliņos salauztu šokolādi, maisot izkausē.

Solis 5

Šokolādes masu pielej bļodā ar cepumu gabaliņiem.

Solis 6

Ar karoti kārtīgi izmaisa.

Solis 7

Masu lej kādā piemērotā maisiņā (man patīk izmantot maizes iesaiņojuma maisiņus, vien iepriekš jāpārbauda, vai tajos nav caurumu) vai uz pārtikas plēves gabala.

Solis 8

Ietin un nostiprina galus, izveidojot desas formu, un liek ledusskapī.

Solis 9

Īpaši nepacietīgi kārumnieki šajā brīdī drīkst izlaizīt visas bļodiņas un katliņus, kur vēl pieķēries kāds gardās masas kriksītis.

Solis 10

Kad desa sacietējusi (vislabāk taisīt to vakarā un ēst nākamajā dienā, vai taisīt no rīta un ēst vakarā), ņem no maisiņa laukā, griež šķēlēs un pasniedz pie tējas vai kafijas. Tie, kuri uz šokolādi īpaši kāri, var locīt iekšā vienkārši tāpat, katru mīļu stundiņu atgriežoties pie ledusskapja.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Švarcvaldes kūciņas

Švarcvaldes kūciņas

Ja jūsmāju krājumos martā atrodamas vēl kādas ķiršu kompota burkas, jādomā, kā tās izmantot. Vasarā mūsu opis parasti izcīna nopietnas cīņas ar strazdiem, mēģinot godīgi sadalīt, cik mums, cik viņiem. Tāpēc viņš visus ķiršu labumus ir pelnījis dubultā. Un tāpēc mums mājās ir gardi skābo ķiršu kompoti ar visiem kauliņiem. Tie, ko veikalā var nopirkt bez kauliņiem, nav mūsu gaumē.

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Mūsu sadarbības partneri