Šokolādes desa

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šokolādes desa jeb “Saldā brunete” ir sātīgs našķis, kas ļoti vienkārši pagatavojams. Mūsu mājās pazūd neticamā ātrumā. To ērti uzjaukt iepriekšējā dienā pirms viesībām (tad gan jānoslēpj labi rūpīgi no kārumniekiem, lai neatrod pirms laika!)
Šajā receptē ļoti labi var noderēt daži pāri palikuši cepumi, ko neviens vairs neiekāro, kāda riekstu vai rozīņu sauja vai citas žāvētas ogas vai augļi. Katrā šokolādīgajā kumosā slēpjas mazs garšas pārsteigums – vai zobos nokraukst marmelādes cukurgraudiņi, vai trāpās skābāka dzērveņoga, vai rieksta kodola gabaliņš.

Būsim priecīgi, ja kāds padalīsies ar šīs receptes variāciju bez kakao, bet ar vārītu kondensēto pienu!

Sastāvdaļas

  • 400 g cepumu
  • 150 g mīksta sviesta
  • 2 olas
  • 250 ml cukura
  • 6 ēdamkarotes kakao
  • 200 g marmelādes konfekšu
  • 1 tāfelīte 100 g tumšās šokolādes
  • pēc izvēles nedaudz rozīņu, riekstu, kaltētu dzērveņu vai ķiršu
  • pēc izvēles lāsīte ruma, konjaka vai melnā balzama

Soļi

Solis 1

Cepumus bļodā sadrupina. Es parasti lietoju kartupeļu stampu, ar ko saspiežu cepumus gabaliņos.

Solis 2

Marmelādes konfektes sagriež mazos gabaliņos un pievieno cepumiem.
Ja pievieno riekstus, tos sasmalcina un pievieno cepumu masai.
Ja pievieno žāvētās ogas – tās applaucē ar vārošu ūdeni un notecina sietiņā, arī pievieno cepumiem bļodā.

Solis 3

Ūdens peldē liek katliņu, kurā puto olas ar cukuru. Kad masa putaina un sāk biezēt, pieputo sviestu…

Solis 4

… un kakao. Ja ir vēlēšanās, arī kāda stipra un aromātiska dzēriena lāsīti. Masai pievieno gabaliņos salauztu šokolādi, maisot izkausē.

Solis 5

Šokolādes masu pielej bļodā ar cepumu gabaliņiem.

Solis 6

Ar karoti kārtīgi izmaisa.

Solis 7

Masu lej kādā piemērotā maisiņā (man patīk izmantot maizes iesaiņojuma maisiņus, vien iepriekš jāpārbauda, vai tajos nav caurumu) vai uz pārtikas plēves gabala.

Solis 8

Ietin un nostiprina galus, izveidojot desas formu, un liek ledusskapī.

Solis 9

Īpaši nepacietīgi kārumnieki šajā brīdī drīkst izlaizīt visas bļodiņas un katliņus, kur vēl pieķēries kāds gardās masas kriksītis.

Solis 10

Kad desa sacietējusi (vislabāk taisīt to vakarā un ēst nākamajā dienā, vai taisīt no rīta un ēst vakarā), ņem no maisiņa laukā, griež šķēlēs un pasniedz pie tējas vai kafijas. Tie, kuri uz šokolādi īpaši kāri, var locīt iekšā vienkārši tāpat, katru mīļu stundiņu atgriežoties pie ledusskapja.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Rabarberu apelsīnu kūka

Rabarberu apelsīnu kūka

To, ka rabarbers draudzējas ar apelsīnu, zinu kopš bērnības. Toreiz apelsīnus nemaz tā nevarēja nopirkt. Kad tāda laime gadījās, mana vecāmāte, ko ģimenē sauca par Manīti, tos mizoja plāni jo plāni, pēc tam miziņas rūpīgi izkaltēja un glabāja cieši aizskrūvētā burciņā.

Mūsu sadarbības partneri