Šokolādes desa

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Šokolādes desa ir sātīgs našķis, kas ļoti vienkārši pagatavojams. Mūsu mājās pazūd neticamā ātrumā. To ērti uzjaukt iepriekšējā dienā pirms viesībām (tad gan jānoslēpj labi rūpīgi no kārumniekiem, lai neatrod pirms laika!)
Šajā receptē ļoti labi var noderēt daži pāri palikuši cepumi, ko neviens vairs neiekāro, kāda riekstu vai rozīņu sauja vai citas žāvētas ogas vai augļi. Katrā šokolādīgajā kumosā slēpjas mazs garšas pārsteigums – vai zobos nokraukst marmelādes cukurgraudiņi, vai trāpās skābāka dzērveņoga, vai rieksta kodola gabaliņš.

Būsim priecīgi, ja kāds padalīsies ar šīs receptes variāciju bez kakao, bet ar vārītu kondensēto pienu!

Sastāvdaļas

  • 400 g cepumu
  • 150 g mīksta sviesta
  • 2 olas
  • 250 ml cukura
  • 6 ēdamkarotes kakao
  • 200 g marmelādes konfekšu
  • pēc izvēles nedaudz rozīņu, riekstu, kaltētu dzērveņu vai ķiršu
  • pēc izvēles lāsīte ruma, konjaka vai melnā balzama

Soļi

Solis 1

Cepumus bļodā sadrupina. Es parasti lietoju kartupeļu stampu, ar ko saspiežu cepumus gabaliņos.

Solis 2

Marmelādes konfektes sagriež mazos gabaliņos un pievieno cepumiem.
Ja pievieno riekstus, tos sasmalcina un pievieno cepumu masai.
Ja pievieno žāvētās ogas – tās applaucē ar vārošu ūdeni un notecina sietiņā, arī pievieno cepumiem bļodā.

Solis 3

Ūdens peldē liek katliņu, kurā puto olas ar cukuru. Kad masa putaina un sāk biezēt, pieputo sviestu…

Solis 4

… un kakao. Ja ir vēlēšanās, arī kāda stipra un aromātiska dzēriena lāsīti.

Solis 5

Šokolādes masu pielej bļodā ar cepumu gabaliņiem.

Solis 6

Ar karoti kārtīgi izmaisa.

Solis 7

Masu lej kādā piemērotā maisiņā (man patīk izmantot maizes iesaiņojuma maisiņus, vien iepriekš jāpārbauda, vai tajos nav caurumu) vai uz pārtikas plēves gabala.

Solis 8

Ietin un nostiprina galus, izveidojot desas formu, un liek ledusskapī.

Solis 9

Īpaši nepacietīgi kārumnieki šajā brīdī drīkst izlaizīt visas bļodiņas un katliņus, kur vēl pieķēries kāds gardās masas kriksītis.

Solis 10

Kad desa sacietējusi (vislabāk taisīt to vakarā un ēst nākamajā dienā, vai taisīt no rīta un ēst vakarā), ņem no maisiņa laukā, griež šķēlēs un pasniedz pie tējas vai kafijas. Tie, kuri uz šokolādi īpaši kāri, var locīt iekšā vienkārši tāpat, katru mīļu stundiņu atgriežoties pie ledusskapja.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri