Siltie vistas aknu, zaļumu un jauno kartupeļu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

07/09/2015

Salāti, kas labi der vieglām vakariņām. Ar garantiju izdosies arī iesācējiem. Līdzīgi salāti gadiem ilgi atrodami restorāna Osiris piedāvājumā, no tiem radās iedvesma ko līdzīgu pagatavot mājās. Osiris šos salātus pasniedz ar siltu krējuma mērci, papildinātus ar bekonu un maziem kartupelīšiem. Manā receptē ir tikai balzamiko un eļļas aizdars, salāti ir viegli, svaigi un tomēr sātīgi.

Proporcijas var pieregulēt katrs pēc savām vēlmēm – vairāk zaļumu, aknu vai kartupeļu. Man patīk rukolas – ja to ir daudz, citus zaļumus var pievienot mazāk. Kad vasara pilnbriedā, rukolas dobēs uzziedējušas, var salātiem pārkaisīt to ziediņus. Un svaigais gurķis kraukšķīgumam. Ja gurķi salasīti no sava dārza, mazi un tikko plūkti, tos var nemizot.

Sastāvdaļas

  • Vistu aknas (daudzumu rēķiniet uz ēdāju skaitu, tāpat arī turpmāk)
  • Maza izmēra jaunie kartupeļi ar mizu
  • Rukolas salāti
  • Zaļie salāti pēc izvēles
  • Svaigi gurķi
  • Eļļa cepšanai un mērcei
  • Balzametiķis
  • Zaļumi pēc izvēles
  • Šķipsna sāls un cukura

Soļi

Solis 1

Mazus jaunos kartupeļus ar visām mizām izvāra mīkstus.

Solis 2

Kamēr kartupeļi vārās, aknas pārgriež uz pusēm, apcep no abām pusēm brūnas, beigās pārkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Ja vēlas, aknas var sagriezt mazākos gabaliņos.

Solis 3

Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs. Salātus saplucina.

Solis 4

Gatavo mērci, sakuļot ar dakšiņu nedaudz eļļas ar balzametiķi, sāli un cukuru. Man patīk arī Lienes Sondores metode – visas salātu mērces sastāvdaļas mazā burciņā ar vāciņu kārtīgi sakrata līdzīgi kā kokteiļus, līdz sāls un cukurs izkusis un eļļa ar etiķi savienojušies viendabīgā mērcē.

Solis 5

Salātu traukā liek kartupeļus, zaļās lapas, sagrieztus gurķus un aknu gabaliņus. Visu pārlej ar mērci un viegli sacilā kopā. Garšo ļoti labi gan silti, gan atdzisuši.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri.

Mūsu sadarbības partneri