Siltie vistas aknu, zaļumu un jauno kartupeļu salāti

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Salāti, kas labi der vieglām vakariņām. Ar garantiju izdosies arī iesācējiem. Līdzīgi salāti gadiem ilgi atrodami restorāna Osiris piedāvājumā, no tiem radās iedvesma ko līdzīgu pagatavot mājās. Osiris šos salātus pasniedz ar siltu krējuma mērci. Manā receptē ir tikai balzamiko un eļļas aizdars, salāti ir viegli, svaigi un tomēr sātīgi.

Proporcijas var pieregulēt katrs pēc savām vēlmēm – vairāk zaļumu, aknu vai kartupeļu. Man patīk rukolas – ja to ir daudz, citus zaļumus var pievienot mazāk. Kad vasara pilnbriedā, rukolas dobēs uzziedējušas, var salātiem pārkaisīt to ziediņus. Un svaigais gurķis kraukšķīgumam. Ja gurķi salasīti no sava dārza, mazi un tikko plūkti, tos var nemizot.

Sastāvdaļas

  • Vistu aknas (daudzumu rēķiniet uz ēdāju skaitu, tāpat arī turpmāk)
  • Maza izmēra jaunie kartupeļi ar mizu
  • Rukolas salāti
  • Zaļie salāti pēc izvēles
  • Svaigi gurķi
  • Eļļa cepšanai un mērcei
  • Balzametiķis
  • Zaļumi pēc izvēles
  • Šķipsna sāls un cukura

Soļi

Solis 1

Mazus jaunos kartupeļus ar visām mizām izvāra mīkstus.

Solis 2

Kamēr kartupeļi vārās, aknas pārgriež uz pusēm, apcep no abām pusēm brūnas, beigās pārkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Ja vēlas, aknas var sagriezt mazākos gabaliņos.

Solis 3

Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs. Salātus saplucina.

Solis 4

Gatavo mērci, sakuļot ar dakšiņu nedaudz eļļas ar balzametiķi, sāli un cukuru. Man patīk arī Lienes Sondores metode – visas salātu mērces sastāvdaļas mazā burciņā ar vāciņu kārtīgi sakrata līdzīgi kā kokteiļus, līdz sāls un cukurs izkusis un eļļa ar etiķi savienojušies viendabīgā mērcē.

Solis 5

Salātu traukā liek kartupeļus, zaļās lapas, sagrieztus gurķus un aknu gabaliņus. Visu pārlej ar mērci un viegli sacilā kopā. Garšo ļoti labi gan silti, gan atdzisuši.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Pieneņu pumpuri marinādē

Pieneņu pumpuri marinādē

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis.

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači Anniņas gaumē

Asie kabači ir manas tantes Anniņas recepte. Tā nāk no Latgales, no Krāslavas. Kaut pati esmu dzimusi Rīgā, Latgalei pieder liela daļa manas sirds. Viesošanās reizes allaž šķiet par retu un īsu.

Mūsu sadarbības partneri