Siera kūka ar meža zemenēm un mellenēm

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Nudien būtu liels grēks ignorēt to, ka Māte Daba mūsu vēderpriekam sagādājusi dažādas meža ogas. Ne tās bija jāstāda, ne jāravē, jālaista, jāmēslo vai jāuztraucas par salnām. Vienīgi jāsalasa. Šogad odu nav daudz, tas labi. Brīvā brīdī vajag izbraukt uz laukiem un saelpoties visas vasaras smaržas. Redzēt košās krāsas. Saklausīties putnu dziesmas. Uzlādēt baterijas.

Ja nu nekādi līdz mežam netikt, atliks atbalstīt čaklos ogotājus, kuri piedāvā savu preci tirgū. Ja kādam nav savu lauku, un ir bažas par to, vai negadās ielīst privātā mežā vai pļavā, par ko draudētu kādas nepatikšanas no saimnieku puses, labi noder grāmata par mežiem. Nezinu, vai varbūt arī internetā ir pieejama attiecīgā karte, bet mums izbraukumā ir ērti paņemt līdzi tieši grāmatu ar karti. Tajā var droši izpētīt, kuri meži pieder valstij. Ja kādam tas interesē, dodiet ziņu, uzrakstīšu sīkāk.

Šo kūkas recepti improvizēju. Vēlējos, lai viens slānis būtu rozā tonī, bet otrs – balts ar krāsainām ogām. Sagriežot gabaliņos, labi izskatās. Garšas ziņā kūka izdevās izcila, maigi saldskāba. Ja kādam garšo izteikti saldas kūkas, cukuru ņemiet vairāk. Šo kūku noteikti var gatavot arī no saldētām ogām, meža ogu vietā var lietot jāņogas, upenes, kazenes vai lielogu mellenes. No ogu skābuma atkarīga želēšana – jo masa skābāka, jo vairāk želatīna vajag, lai tā sacietētu.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklas pamatne

  • 50 g cukura
  • 100 g auksta sviesta
  • 150 g miltu
  • ~ 1 ēdamkarote piena vai salda krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
    (Var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ( ~ 300g), ko es no sirds neieteiktu darīt)

Baltais slānis

  • ½ kg biezpiena
  • 200 ml salda krējuma 35 %
  • 60 g cukura
  • Norīvēta miza no 1 laima vai ½ citrona
  • 3 tējkarotes želatīna
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
    Rozā slānis

    • ½ kg ogu
    • ½ kg Maskarpone siera
    • 200 ml salda krējuma 35 %
    • 60 g cukura
    • 4 tējkarotes želatīna
    • 1 tējkarote vaniļas cukura

    Virsas rotājums

    • 100–200 g ogu
    • Pūdercukurs pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, ar cukuru un miltiem saberž drupačās, līdzīgās kā rupja grants.

    Solis 2

    Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena.

    Solis 3

    Formā ar noņemamu malu mīklu izlīdzina pa pamatni un izveido mazu maliņu.

    Solis 4

    Ja vēlas, ar pirkstiem izveido malas reljefu.

    Solis 5

    Pārkaisa ar nedaudz miltiem, lai papīrs neliptu klāt. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

    Solis 6

    Lai mīkla neceltos, to var sadurstīt ar dakšiņu.

    Solis 7

    Mīklu pārklāj ar cepamo papīru vai foliju, pārber sausus zirņus (vai, kā attēlā, keramiskos zirņus), lai mīklas pamatne cepot neuzpūšas, un liek cepties 180 °C 5–10 minūtes.

    Solis 8

    Zirņus nober (uzmanīgi, karsti!), noņem papīru un vēl nedaudz pacep, lai mīkla būtu zeltaini brūna.

    Solis 9

    Kad gatava, atdzesē.

    Solis 10

    Gatavo balto masu. Biepienu liek bļodā, pievieno rīvētu laima vai citrona mizu, cukuru, vaniļas cukuru, visu sajauc. Želatīnu sajauc ar aukstu pienu, uzbriedina pēc instrukcijas. Izkausē ūdens peldē. Pievieno biezpienam.

    Solis 11

    Saputo saldo krējumu, pievieno biezpienam.

    Solis 12

    Masu uzmanīgi sacilā.

    Solis 13

    Pusi biezpiena masas lej formā virs mīklas pamatnes, izlīdzina, pārber ogas.

    Solis 14

    Atlikušo biezpiena masu pārklāj ogām.

    Solis 15

    Nolīdzina gludu, liek ledusskapī uz vismaz stundu.

    Solis 16

    Gatavo rozā slāni. Ogas sablendē ar cukuru un vaniļas cukuru.

    Solis 17

    Ogu masā liek Maskarpone sieru.

    Solis 18

    Iemaisa sieru, līdz masa viendabīga.

    Solis 19

    Uzbriedina želatīnu, kā aprakstīts iepriekš punktā 10. Izkausē. Pievieno ogu masai.

    Solis 20

    Masu izmaisa.

    Solis 21

    Puto saldo krējumu, pievieno masai.

    Solis 22

    Uzmanīgi iecilā, līdz masa viendabīga.

    Solis 23

    Pārlej biezpiena masai. Izlīdzina.

    Solis 24

    Pārber ogas, liek ledusskapī uz vismaz divām stundām.

    Solis 25

    Kad kūka saželējusi, noņem formas malu, kūkai pārkaisa pūdercukuru. Visgaršīgāk, ja kūku pagatavo vakarā un atstāj pa nakti savilkties.

    Solis 26

    Liels paldies Veidemaņu ģimenei, kuri laipni dalījās ar mums savās ogu vietās!

    Mūsu grāmata

    Saistītās receptes

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

    Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

    Kuskusa kūka

    Kuskusa kūka

    Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

    Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

    Mūsu sadarbības partneri