Siera kūka ar meža zemenēm un mellenēm

Linzertorte jeb Lincas torte

Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

10/07/2014

Nudien būtu liels grēks ignorēt to, ka Māte Daba mūsu vēderpriekam sagādājusi dažādas meža ogas. Ne tās bija jāstāda, ne jāravē, jālaista vai jāmēslo. Vai jāuztraucas par salnām. Vienīgi jāsalasa. Šogad odu nav daudz, tas labi. Brīvā brīdī vajag izbraukt uz laukiem un saelpoties visas vasaras smaržas. Redzēt košās krāsas. Saklausīties putnu dziesmas. Uzlādēt baterijas.

Ja nu nekādi līdz mežam netikt, atliks atbalstīt čaklos ogotājus, kuri piedāvā savu preci tirgū. Ja kādam nav savu lauku, un ir bažas par to, vai negadās ielīst privātā mežā vai pļavā, par ko draudētu kādas nepatikšanas no saimnieku puses, labi noder grāmata par mežiem. Nezinu, vai varbūt arī internetā ir pieejama attiecīgā karte, bet mums izbraukumā ir ērti paņemt līdzi tieši grāmatu ar karti. Tajā var droši izpētīt, kuri meži pieder valstij. Ja kādam tas interesē, dodiet ziņu, uzrakstīšu sīkāk.

Šo kūkas recepti improvizēju. Vēlējos, lai viens slānis būtu rozā tonī, bet otrs – balts ar krāsainām ogām. Lai sagriežot gabaliņos, labi izskatās. Garšas ziņā kūka izdevās izcila, maigi saldskāba. Ja kādam garšo izteikti saldas kūkas, cukuru ņemiet vairāk. Šo kūku noteikti var gatavot arī no saldētām ogām, meža ogu vietā var lietot jāņogas, upenes, kazenes vai lielogu mellenes. No ogu skābuma atkarīga želēšana – jo masa skābāka, jo vairāk želatīna vajag, lai tā sacietētu.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklas pamatne

  • 50 g cukura
  • 100 g auksta sviesta
  • 150 g miltu
  • ~ 1 ēdamkarote piena (skābā vai saldā krējuma pēc izvēles)
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
    (Var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ( ~ 300g), ko es no sirds neieteiktu darīt)

Baltais slānis

  • ½ kg biezpiena
  • 200 ml salda krējuma 35 %
  • 60 g cukura
  • Norīvēta miza no 1 laima vai ½ citrona
  • 3 tējkarotes želatīna
  • 1 tējkarote vaniļas cukura

    Rozā slānis

    • ½ kg ogu
    • ½ kg Maskarpone siera
    • 200 ml salda krējuma 35 %
    • 60 g cukura
    • 4 tējkarotes želatīna
    • 1 tējkarote vaniļas cukura

    Virsas rotājums

    • 100–200 g ogu
    • Pūdercukurs pārkaisīšanai

    Soļi

    Solis 1

    Sagatavo smilšu mīklu pamatnei: sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos, ar cukuru un miltiem saberž drupačās, līdzīgās kā rupja grants.

    Solis 2

    Pienu pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai. Ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz piena.

    Solis 3

    Formā ar noņemamu malu mīklu izlīdzina pa pamatni un izveido mazu maliņu.

    Solis 4

    Ja vēlas, ar pirkstiem izveido malas reljefu.

    Solis 5

    Pārkaisa ar nedaudz miltiem, lai papīrs neliptu klāt. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

    Solis 6

    Lai mīkla neceltos, to var sadurstīt ar dakšiņu.

    Solis 7

    Mīklu pārklāj ar cepamo papīru vai foliju, pārber sausus zirņus (vai, kā attēlā, keramiskos zirņus), lai mīklas pamatne cepot neuzpūšas, un liek cepties 180 °C temperatūrā 5–10 minūtes.

    Solis 8

    Zirņus nober (uzmanīgi, karsti!), noņem papīru un vēl nedaudz pacep, lai mīkla būtu zeltaini brūna.

    Solis 9

    Kad gatava, atdzesē.

    Solis 10

    Gatavo balto masu. Biepienu liek bļodā, pievieno rīvētu laima vai citrona mizu, cukuru, vaniļas cukuru, visu sajauc. Želatīnu sajauc ar aukstu pienu, uzbriedina pēc instrukcijas. Izkausē ūdens peldē. Pievieno biezpienam.

    Solis 11

    Saputo saldo krējumu, pievieno biezpienam.

    Solis 12

    Masu uzmanīgi sacilā.

    Solis 13

    Pusi biezpiena masas lej formā virs mīklas pamatnes, izlīdzina, pārber ogas.

    Solis 14

    Atlikušo biezpiena masu pārklāj ogām.

    Solis 15

    Nolīdzina gludu, liek ledusskapī uz vismaz stundu.

    Solis 16

    Gatavo rozā slāni. Ogas sablendē ar cukuru un vaniļas cukuru.

    Solis 17

    Ogu masā liek Maskarpone sieru.

    Solis 18

    Iemaisa sieru, līdz masa viendabīga.

    Solis 19

    Uzbriedina želatīnu, kā aprakstīts iepriekš punktā 10. Izkausē. Pievieno ogu masai.

    Solis 20

    Masu izmaisa.

    Solis 21

    Puto saldo krējumu, pievieno masai.

    Solis 22

    Uzmanīgi iecilā, līdz masa viendabīga.

    Solis 23

    Pārlej biezpiena masai. Izlīdzina.

    Solis 24

    Pārber ogas un liek ledusskapī uz vismaz divām stundām.

    Solis 25

    Kad kūka saželējusi, noņem formas malu un kūkai pārkaisa pūdercukuru. Visgaršīgāk, ja kūku pagatavo vakarā un atstāj pa nakti savilkties.

    Solis 26

    Liels paldies Veidemaņu ģimenei, kuri laipni dalījās ar mums savās ogu vietās!

    Mūsu grāmata

    Izpārdota!

    Saistītās receptes

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte

    Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

    Persiku torte Unas māsīca

    Persiku torte Unas māsīca

    Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

    Kijivas torte/Київський торт

    Kijivas torte/Київський торт

    1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

    Mūsu sadarbības partneri