Trešdiena, 8 augusts, 2018
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Saldējums brīvdienu rītiem. Piedāvā Lelde Sotniece

 

Saldejums_Leldes_VO_7150032

Šovasar, kad tveice priecē karsta laika mīļotājus un dzen izmisumā nīdējus, es būtu ar mieru ēst saldējumu brokastīs, pusdienās un vakariņās. Un mazliet vēl arī tropiskās nakts melnumā. Mūsu opītis pastāstīja kādu 70 gadus senu stāstu par saldējumu. Pagājušā gadsimta četrdesmito gadu beigās viņu ģimene dzīvoja Pārdaugavā, Āgenskalnā. Viņa mamma pirmskara laikos bija smalku dāmu šuvēja. Vēlāk, padomju laikos, šis arods palīdzēja papildināt ģimenes maciņu. Un tā kādā dienā mamma esot palūgusi aizgādāt klientei pašūto kleitu uz Dzirnavu ielu. Opim tolaik bijuši gadi divpadsmit. Tā nu braucis ar tramvaju pie kundes, dāma par tērpa atvešanu bijusi ļoti priecīga un puikam iedevusi mazu kabatas naudiņu. Elizabetes, Strēlnieku un Ganu ielas krustojumā pie parka jau toreiz atradies mazais tornīšveida kisoks, kurā tirgojuši burvīgo kārumu – saldējumu. Kabatā skanēja paša nopelnītā nauda, un puika izrēķinājis, ka pietiktu trīs saldējumiem. Mājās gaidījuši vēl divi brāļi, un viņam licies, ka ēst kārumus vienam pašam nebūtu īsti godīgi. Tā nu nolēmis to aizvest arī viņiem, sagādājot priecīgu pārsteigumu. Trīs gardā saldējuma ripas pārdevēja iespiedusi starp apaļām vafeļu plāksnītēm un atdevusi laimīgajam puikam tieši rokās. Viņš tūlīt skrējis uz tramvaju un braucis uz Āgenskalnu. Ak, bēdas! Diezgan ātri sapratis, ka sākas lielas ziepes – kūstošais gardums sācis pilēt un tecēt, vajadzējis laizīt un glābt, kas glābjams. Labi, ka toreiz tramvajam aizmugurē bijusi vaļēja platforma un maz braucēju. Tā nu visus trīs saldējumus nācies vien apēst pašam. Sirds sāpējusi, ka plāns nav izdevies. Mājās nevienam neko neesot stāstījis, jo brāļu bēdas visu padarītu vēl ļaunāku. Tā nu šo saldējuma ēšanu opis smalki atceras vēl pēc gariem gadiem. Un to, ka nav bijis gandarījuma, jo īsti labi viss garšo tad, kad vari dalīties ar kādu.

Šodien Latvijā esam saldējuma izlutināti. Tomēr lielajā piedāvājuma klāstā citu starpā tiešām īpašs ir Skrīveru mājas saldējums. Saldējums ar Čaka dzeju. Saldējums ar Emīla Dārziņa Melanholisko valsi. Saldējums ar stāstiem par Skrīveru muižas baronu Maksi fon Sīversu un zirgu izjādēm, kāršu spēlēm, pili ar smalkām vannas istabām, ūdensapgādi, strūklakām, krāšņu parku un 66 pakāpienu trepēm, pa kurām uz Daugavu var nokāpt arī šodien. Saldējums ar dažādiem romantiskiem un tēlainiem nosaukumiem. Saldējums, kuru augsti novērtējuši Latvijas labākie šefpavāri, piemēram, Mārtiņš Rītiņš, Ēriks Dreibants, Mārtiņš Sirmais un Kārlis Celms.

Veidu skaits pārsniedz astoņdesmit, daļu no tiem gatavo tikai sezonā. Šokolādes, vaniļas, zemeņu, aveņu, melleņu, plūmju, rabarberu un piparmētru. Ar saldo krējumu, pienu, jogurtu un biezpienu. Ar balzamu. Ar riekstiem. Ar kafiju. Veldzējošie un maigie sorbeti. Skrīveru mājas saldējumos var sastapt arī ļoti neparastas sastāvdaļas: kartupeļus, alu, mārrutkus, ogļu pulveri, piedevās pasniegtu pašu gatavotu vīriešu zapti, marinētas bietītes un sālītas zivtiņas. Ja ceļi ved uz Skrīveriem, iesakām iegriezties un nogaršot, nē, piedzīvot, jo tas ir kas vairāk par vienkāršu saldējuma ēšanu.

Skrīveru mājas saldējumu gadu garumā izkopusi Sotnieku ģimene. Intervijā tematiskajai avīzei “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni” stāsta Lelde Sotniece: “Idejas atnāk gan no interneta, gan no ceļojumiem citās zemēs, gan no pašiem produktiem. Tad visi ķeras pie darba, garšu buķetes izstrādā mamma, viņa ir kā uzņēmuma motors. Tētis ir ideju ģenerators, bet mammai viss izdodas vislabāk, gan saldējuma recepšu garšas izstrādāt un noslīpēt, gan bumbiņas uzvelt.” Lelde ir kā šī uzņēmuma dvēsele, atvērta, dabiska un sirsnīga, . Vēlāk mums pievienojās arī brālis Mārtiņš ar kolēģi, bijuši Aizkrauklē uz Uzņēmēju dienām. Protams, ar saldējumu. Var just, ka ģimenē viens otru atbalsta, turas kopā kā vienas rokas pirksti un ikviens dara to, kas labāk padodas, lai kopīgais darbs rullē uz priekšu.

 

Vairāk par Sotnieku ģimenes biznesu lasiet izdevumā. Lelde rakstā arī dalās vērtīgos padomos, lai izcilu saldējumu mājas apstākļos varētu pagatavot arī tie, kuriem nav speciālās elektriskās saldējuma mašīnas, un iesaka atsvaidzinošu piparmētru saldējuma recepti. Tematisko avīzi preses tirdzniecības vietās vēl varēs nopirkt visu augustu, bet vēlāk pie izdevēja la.lv e-veikalā. Tāpat to var nopirkt izdevēja “Latvijas Mediji” veikalā Dzirnavu ielā 21, Rīgā (auto var iebraukt pagalmā).

Bet Skrīveru mājas saldējumu var iegādāties Rimi Klēts veikalos, Stockmann saldējuma vitrīnā, Kalnciema kvartāla tirdziņā un arī dažādās izbraukuma tirdzniecības vietās. Meklējiet dzelteni svītroto jumtiņu! Bet vislabāk brauciet pie viņiem ciemos! Paldies Skrīveru mājas saldējumam par lielisko uzņemšanu un saldējuma piedzīvojumiem!

Šeit publicējam šokolādes saldējuma recepti ar garšvielām brīvdienu brokastīm! Un ne tikai.

Saldējums brīvdienu brokastīm

Pietiks 5 personām

Sastāvdaļas un piederumi

5 olu dzeltenumi

½ l saldā krējuma 35 %

4 ēdamkarotes cukura

¼ pāksts vaniļas pupiņu

3 ēdamkarotes kvalitatīva kakao pulvera

1/2 apelsīna miziņas

Šķipsniņa sāls

Pēc vēlēšanās – tuč tuč Rīgas melnā balzama

Šķipsiņa kardamona pulvera

Trauks saldēšanai ar plānām sienām un vāku 1 l tilpumā

Pasniegšanai

Katram baudītājam - tase kafijas

(mums bija ēdamkarote Rīgas melnā balzama)

Tumšā šokolāde

Darba gaita

1. Sagatavo trauku saldēšanai, iepriekš to atdzesējot saldētavā.

2. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumiem pievieno 4 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkaroti vaniļas pupiņu vai sēkliņas no vaniļas pāksts, un puto, līdz cukurs izkusis un masa kļuvusi viegla un gaiša. (No olu baltumiem var pagatavot Pavlovu vai Hāpsalu ruleti)

3. Saputo saldo krējumu. Abas masas rūpīgi sacilā kopā.

4. Iesijā iekšā kakao pulveri, ierīvē ½ apelsīna miziņas, iemaisa arī kardamonu, šķipsnu sāls, balzāma lāses un rūpīgi izmaisa (uzmanīgi, lai masa nesaiet sviestā!).

5. Sagatavoto saldējuma masu liek traukā. Ja traukam nav vāka, to nosedz ar pārtikas plēvi. Trauku liek saldētavā (vismaz –18 °C).

6. Saldējuma masu ik pa pusstundai apmaisa, lai saldējums vienmērīgāk sasaltu.

7. Gatavs un arī visgaršīgākais tas ir apmēram pēc 4–5 stundām, kad masa vienlaidus sacietējusi. Ja to glabā ilgāk, jārēķinās, ka tas sasals ciets, un pirms pasniegšanas to labāk nedaudz atlaidināt. Saldējuma karoti pamērcē karstā ūdenī un veido bumbiņas.

8. Gatavo kafiju (ieteicams mokas kanniņā, jo tad kafiju jau var samaisīt kopā ar kardamonu un tās garšā jutīsiet jau vieglu garšvielas niansi).

9. Lej katrā tasē karsto kafiju, liek iekšā bumbiņu saldējuma un pāri rīvē tumšo šokolādi, cik vien tīk.

10. Vislabāk baudīt vēlās brokastīs vai pēcpusdienā, kad jau esam saules nogurdināti un kārojas mundra kokteiļa. Lai labi garšo!

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas