Kūpinātu zivju salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kopš šīs vasaras mūsu Dzirciema ielas iknedēļas zemnieku tirgū labumus no Vidzemes piedāvā Baiba Mīļā. Viņa ne tikai pati kūpina gaļu un zivis, bet ir arī godu saimniece. Nākamajās nedēļās ceram Baibu apciemot, lai publicētu kādu no viņas godu receptēm.

Kad reiz palaimējās nopirkt Baibas kūpinātos brekšus no Burtnieku ezera, svaigus, sulīgus, smaržojošus pēc alkšņa dūma, pagatavojām šo klasisko salātu recepti. Šādā veidā uz urrā zivis ēd ļaudis, kuriem pašiem negribas knibināties ar asakām. Salātus var lieliski pasniegt uz viesību galda, vai nu bļodā, vai saliktus uz maizītēm un norotātus ar dillēm, sīpolu ripiņām vai citronu.
Salātos brekša vietā var izmantot kūpinātu mencu, karpu vai jūras asari. Ļoti svarīgi ir pievienot svaigus, ņiprus rīvētos mārrutkus.

Sastāvdaļas

  • Kūpināts breksis (menca, asaris, karpa)
  • 3-4 olas
  • Skābs krējums 200 ml
  • Sīpols
  • Rīvēti mārrutki pēc garšas
  • Lociņi, sīpolu ripiņas, citrona šķēlītes pēc izvēles rotāšanai

Soļi

Solis 1

Olas novāra 10 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas.

Solis 2

Zivi notīra no asakām.

Solis 3

Sīpolu nomizo un smalki sagriež.

Solis 4

Olas sakapā, piejauc zivs gabaliņus, krējumu, mārrutkus un sagrieztos sīpolus, kārtīgi samaisa. Pagaršo un vajadzības gadījumā pievieno sāli (bieži sāls pietiek jau no pašas zivs).

Solis 5

Pasniedz ar rupjmaizi, rotājot ar zaļumiem, sīpoliem vai citronu.

Attēlā redzamie salāti gatavoti no jūras asara

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Tunča salāti

Tunča salāti

Tunča salāti ir lieliski gan ikdienā, gan svētku galdā. Ikdienā vislabāk tos gatavot, ja no pusdienām pāri palikusi bļodiņa aukstu makaronu, vislabāk spirāles formā. Pasta un tuncis garantē sāta sajūtu, bet zaļās salātlapas, gurķi un zaļumi parūpēsies par pavasarīgu garšu un krāsu.

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē

Kartupeļu salāti švābu gaumē ir lieliska piedeva vai patstāvīgs, sātīgs un gards pamatēdiens. Salātus ēd kā piedevu pie desiņām, kotletītēm vai cepeša. Recepti kartupeļu salātiem švābu gaumē, kas gatavoti sātīgā gaļas buljonā un ēdami arī silti, piedāvā Zane Pudule

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Mūsu sadarbības partneri