Kūpinātu zivju salāti

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Kopš šīs vasaras mūsu Dzirciema ielas iknedēļas zemnieku tirgū labumus no Vidzemes piedāvā Baiba Mīļā. Viņa ne tikai pati kūpina gaļu un zivis, bet ir arī godu saimniece. Nākamajās nedēļās ceram Baibu apciemot, lai publicētu kādu no viņas godu receptēm.

Kad reiz palaimējās nopirkt Baibas kūpinātos brekšus no Burtnieku ezera, svaigus, sulīgus, smaržojošus pēc alkšņa dūma, pagatavojām šo klasisko salātu recepti. Šādā veidā uz urrā zivis ēd ļaudis, kuriem pašiem negribas knibināties ar asakām. Salātus var lieliski pasniegt uz viesību galda, vai nu bļodā, vai saliktus uz maizītēm un norotātus ar dillēm, sīpolu ripiņām vai citronu.
Salātos brekša vietā var izmantot kūpinātu mencu, karpu vai jūras asari. Ļoti svarīgi ir pievienot svaigus, ņiprus rīvētos mārrutkus.

Sastāvdaļas

  • Kūpināts breksis (menca, asaris, karpa)
  • 3-4 olas
  • Skābs krējums 200 ml
  • Sīpols
  • Rīvēti mārrutki pēc garšas
  • Lociņi, sīpolu ripiņas, citrona šķēlītes pēc izvēles rotāšanai

Soļi

Solis 1

Olas novāra 10 minūtes, atdzesē zem auksta ūdens strūklas.

Solis 2

Zivi notīra no asakām.

Solis 3

Sīpolu nomizo un smalki sagriež.

Solis 4

Olas sakapā, piejauc zivs gabaliņus, krējumu, mārrutkus un sagrieztos sīpolus, kārtīgi samaisa. Pagaršo un vajadzības gadījumā pievieno sāli (bieži sāls pietiek jau no pašas zivs).

Solis 5

Pasniedz ar rupjmaizi, rotājot ar zaļumiem, sīpoliem vai citronu.

Attēlā redzamie salāti gatavoti no jūras asara

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar zemesriekstiem

Burkānu salāti ar grauzdētiem zemesriekstiem un rozīnēm ir vieni no gardākajiem burkānu salātiem, viesībās tie nekad nepaliek pāri.

Vinegrets

Vinegrets

Lūkojot pēc vinegreta izcelsmes, varam atrast ziņas, ka tie ir ukraiņu un krievu virtuvei tipiski salāti no vārītām bietēm, burkāniem un kartupeļiem, kam klāt pievienoti sālīti vai marinēti gurķi (var likt arī skābētus kāpostus) un svaigi sīpoli.

Mūsu sadarbības partneri