Rožmaizītes
Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
02/03/2014
Rožmaizītes manas paaudzes cilvēkiem saistās ar bērnības atmiņām. Smalkmaizītes ar tīru, maigu garšu, no ārpuses mazliet kraukšķīgas, iekšpusē – mīkstas. Agrāk tās bija konditoreju pamatsortimentā, tagad reti kur tās cep. Turklāt vairs ne pēc šīs gadu desmitiem vecās receptes.
Mazliet žēl, ka tās palikušas vēsturē, jo, kā teica mana draudzene Inga, rožmaizītes ir latviešu kruasāni. Kruasānus gan varam iegādāties pēc sirds patikas, un labprāt to darām tieši kafejnīcās. Iemesls, kāpēc tā, ir mīklas pagatavošanai vajadzīgās garās stundas. Mājas virtuvē saņemties uz kārtainās rauga mīklas gatavošanu var kādās garākās brīvdienās. Kopumā laiks, ko patērē mīcīšanai un rullēšanai, nav tik ilgs, bet mīklas raudzēšanai un dzesēšanai paiet puse dienas. Ja sestdienas rītā pēc vēlām brokastīm sāk ar šo mīklu darboties, uz vakarpusi pie kafijas akurāt būs, ko piekost.
Sirsnīgs paldies Kārinai Pētersonei par burvīgo šķīvi, uz kā šajā bildē ļauts gozēties rožmaizītēm, kā arī par citiem traukiem, kurus viņa laipni ļāva izmantot ēdienu fotografēšanai. Tie būs redzami gan nākamajās ēdienu publikācijās, gan arī mūsu grāmatā “Eiropas vēsture latviešu virtuvē”.
Paldies par atsaucību arī citām ģimenēm, kuras piedāvāja savus paaudzēs saglabātos traukus! Ja vēl kāds būtu ar mieru iemūžināt traukus ar vēsturi mūsu projektos, lūgums rakstīt sadaļā “Kontakti” vai uz e-pastu garsigalatvija@gmail.com.
#Svētku maizītes #Latviešu virtuves klasika

Sastāvdaļas
Ieraugam
- 150 g augstākā labuma kviešu miltu
- 110 ml ūdens
- 10 g svaiga rauga
Mīklai
- 30 g iemīcīšanai +100 g kārtu pildījumam =130 g sviesta
- 70 g cukura
- 250 g augstākā labuma kviešu miltu + vēl nedaudz apkaisīšanai
- šķipsna sāls
- 70 ml ūdens
- 1 ola
Pārsmērēšanai
- 1 ola vai 1 olas dzeltenums, atšķaidīts ar pienu
Soļi
Solis 1
No visām sastāvdaļām iejauc ieraugu un uzraudzē siltā vietā.
Solis 2
Ieraugam pievieno 30 g mīksta sviesta un visas pārējās mīklas sastāvdaļas. Samīca mīklu, apkaisa ar miltiem un raudzē 2 stundas. Pēc pirmās stundas atspaida.
Solis 3
Sviestu sastrādā labi klājamā konsistencē, tā, lai nebūtu kunkulīšu un to būtu viegli uzklāt mīklai.
Solis 4
Mīklu liek uz galda, kas apkaisīts ar miltiem, izrullē 3 cm biezu taisnstūri.
Solis 5
Sviestu uzklāj mīklas vidū, veidojot tādu kā konvertu.
Solis 6
Mīklas stūrus pārliek sviestam, savieno tā, lai sviests būtu mīklā ietīts pilnībā.
Solis 7
Rullē, iepriekš apkaisot mīklu ar miltiem, tad pagriež par 90 grādiem un rullē otrā virzienā.
Solis 8
Mīklu saloka četrkārt, vispirms no abiem galiem uz vidu, tad no otriem arī uz vidu.
Solis 9
Pagriež par 90 grādiem, izrullē un saloka trīskārt. Ietin pārtikas plēvē, liek atdzesēties ledusskapī 15 – 20 minūtes. Atkārto rullēšanu un locīšanu vēlreiz, izrullējot taisnstūri, ko loka trīskārt. Atkārto locīšanu un rullēšanu divas reizes. Atkal liek atdzesēties ledusskapī uz 15 – 20 minūtēm.
Solis 10
Izrullē mīklu, griež kvadrātos.
Solis 11
Kvadrātu stūrīšus ieloka uz centru tā, lai tie gandrīz saskartos, un piespiež.
Solis 12
Saliek maizītes uzraudzēšanai uz plāts ar stūrīšiem uz leju, raudzē 40 – 50 minūtes.
Solis 13
Liek maizītes uz cepamās plāts ar stūrīšiem uz augšu.
Solis 14
Pārklāj ar olu vai olas dzeltenumu, kas atšķaidīts ar pienu, cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā gatavas.
Saistītās receptes

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт
1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē
Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.
Labdien!
Man tētim arī mīļākā bērnības maizīte ir rožmaizīte. Ļoti vēlētos viņu pārsteigt un uzcept, uzņemoties šo garo darbu, kas, godīgi sakot, mazliet biedē. 🙂
Man tikai radās 2 jautājumi. Vai es pareizi saprotu, ka vienmēr pirms katras locīšanas, es vidū iesmērēju sviestu? Un otrs – tad, kad ir “saloka trīskārt” – starp šīm reizēm es arī smērēju, bet neko nerullēju?
Paldies Jums 🙂
Sveicināta, Ance! Jums par prieku ieliksim galerijā bildes no gatavošanas procesa. 30 g sviesta pievieno mīklai, atlikušos 100 ierullē kārtās, bet pa vidu vairs neko nerullē. Tās kārtas izveidojas no rullēšanas. Lai izdodas! Tētis noteikti būs priecīgs!