Rožmaizītes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Rožmaizītes manas paaudzes cilvēkiem saistās ar bērnības atmiņām. Smalkmaizītes ar tīru, maigu garšu, no ārpuses mazliet kraukšķīgas, iekšpusē – mīkstas. Agrāk tās bija konditoreju pamatsortimentā, tagad reti kur tās cep. Turklāt vairs ne pēc šīs gadu desmitiem vecās receptes.

Mazliet žēl, ka tās palikušas vēsturē, jo, kā teica mana draudzene Inga, rožmaizītes ir latviešu kruasāni. Kruasānus gan varam iegādāties pēc sirds patikas, un labprāt to darām tieši kafejnīcās. Iemesls, kāpēc tā, ir mīklas pagatavošanai vajadzīgās garās stundas. Mājas virtuvē saņemties uz kārtainās rauga mīklas gatavošanu var kādās garākās brīvdienās. Kopumā laiks, ko patērē mīcīšanai un rullēšanai, nav tik ilgs, bet mīklas raudzēšanai un dzesēšanai paiet puse dienas. Ja sestdienas rītā pēc vēlām brokastīm sāk ar šo mīklu darboties, uz vakarpusi pie kafijas akurāt būs, ko piekost.

Sirsnīgs paldies Kārinai Pētersonei par burvīgo šķīvi, uz kā šajā bildē ļauts gozēties rožmaizītēm, kā arī par citiem traukiem, kurus viņa laipni ļāva izmantot ēdienu fotografēšanai. Tie būs redzami gan nākamajās ēdienu publikācijās, gan arī “Rīdzinieku vēsturiskajā pavārgrāmatā”, kuru pašlaik gatavojam izdošanai.

Paldies par atsaucību arī citām ģimenēm, kuras piedāvāja savus paaudzēs saglabātos traukus! Ja vēl kāds būtu ar mieru iemūžināt traukus ar vēsturi mūsu projektos, lūgums rakstīt sadaļā “Kontakti” vai uz e-pastu garsigalatvija@gmail.com.

Sastāvdaļas

Ieraugam

  • 150 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 110 ml ūdens
  • 10 g svaiga rauga

 

Mīklai

  • 30 g iemīcīšanai +100 g kārtu pildījumam =130 g sviesta
  • 70 g cukura
  • 250 g augstākā labuma kviešu miltu + vēl nedaudz apkaisīšanai
  • šķipsna sāls
  • 70 ml ūdens
  • 1 ola

Pārsmērēšanai

  • 1 ola vai 1 olas dzeltenums, atšķaidīts ar pienu

Soļi

Solis 1

No visām sastāvdaļām iejauc ieraugu un uzraudzē siltā vietā.

Solis 2

Ieraugam pievieno 30 g mīksta sviesta un visas pārējās mīklas sastāvdaļas. Samīca mīklu, apkaisa ar miltiem un raudzē 2 stundas. Pēc pirmās stundas atspaida.

Solis 3

Sviestu sastrādā labi klājamā konsistencē, tā, lai nebūtu kunkulīšu un to būtu viegli uzklāt mīklai.

Solis 4

Mīklu liek uz galda, kas apkaisīts ar miltiem, izrullē 3 cm biezu taisnstūri.

Solis 5

Sviestu uzklāj mīklas vidū, veidojot tādu kā konvertu.

Solis 6

Mīklas stūrus pārliek sviestam, savieno tā, lai sviests būtu mīklā ietīts pilnībā.

Solis 7

Rullē, iepriekš apkaisot mīklu ar miltiem, tad pagriež par 90 grādiem un rullē otrā virzienā.

Solis 8

Mīklu saloka četrkārt, vispirms no abiem galiem uz vidu, tad no otriem arī uz vidu.

Solis 9

Pagriež par 90 grādiem, izrullē un saloka trīskārt. Ietin pārtikas plēvē, liek atdzesēties ledusskapī 15 – 20 minūtes. Atkārto rullēšanu un locīšanu vēlreiz, izrullējot taisnstūri, ko loka trīskārt. Atkārto locīšanu un rullēšanu divas reizes. Atkal liek atdzesēties ledusskapī uz 15 – 20 minūtēm.

Solis 10

Izrullē mīklu, griež kvadrātos.

Solis 11

Kvadrātu stūrīšus ieloka uz centru tā, lai tie gandrīz saskartos, un piespiež.

Solis 12

Saliek maizītes uzraudzēšanai uz plāts ar stūrīšiem uz leju, raudzē 40 – 50 minūtes.

Solis 13

Liek maizītes uz cepamās plāts ar stūrīšiem uz augšu.

Solis 14

Pārklāj ar olu vai olas dzeltenumu, kas atšķaidīts ar pienu, cep cepeškrāsnī 200 grādos gatavas.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri