Svētdiena, 18 novembris, 2018 - Gatavo
Foto: Valdis Ošiņš Pierakstīja: Sandra Ošiņa

Rozā rasols ar siļķi un bietēm

 

Rasols

Pirmās brīvvalsts bieži svētku galdā bija rozā krāsas rasols, kuram pievienoja mazsālītu siļķīti. Ļoti līdzīgus salātus mūsu dienās gatavo somi ar nosaukumu rossoli, ko viņi uzskata par savu nacionālo ēdienu. Mūsu ģimenē šo ēdienu gatavojam īpaši opītim, jo viņam tādu gatavoja viņa mamma, tās ir viņa bērnības atmiņas. Receptē nelietoja majonēzi, bet tikai labu, biezu skābo krējumu. Bija laiki, kad mūsu radu saimē viesībām biežāk izvēlējās gatavot “balto” rasolu un “siļķi kažokā”. Bet pēdējā laikā ievērojām, ka opim pagatavotā rozā rasola bļoda tukšojas lielā ātrumā, tā ar katru reizi rozā rasola bļodas izmērs pieaug arvien lielāks.

Latvijā šis variants ir nedaudz piemirsts, tāpēc publicējam recepti, lai atkal celtu godā šo labo ēdienu!

Recepti drukātā veidā var atrast Latvijas Mediju izdevumā “Latvijas novadu tradicionālie ēdieni”, veikalā Dzirnavu iela 21 Rīgā vai e-veikalā.

Priecīgus svētkus!

Sastāvdaļas

8 vidēji lieli kartupeļi (svarīgi izvēlēties šķirni, kas nav pārāk šķīstoša, piemēram Lauru)

1 liels vai 2 vidēji lieli burkāni

1 liela vai 2 vidējas vārītas bietes

6 olas

4–5 marinēti gurķi

2–4 mazsālītas siļķes filejas

1 kārbiņa konservētu zaļo zirnīšu

Mērcei

400 ml skābā krējuma

1 ēdamkarote rīvētu mārrutku

1 ēdamkarote sinepju

Šķipsniņa sāls

Sīpoli, loki vai citi zaļumi pārkaisīšanai pēc izvēles

Darba gaita

1. Vislabāk, ja visu, kas vārāms, novāra iepriekšējā dienā un pa nakti atdzesē ledusskapī. Aukstā ūdenī liek vārīties kartupeļus un burkānus ar mizu, kā arī olas. Vārāmajam ūdenim var pievienot krietnu sauju sāls – tas caur mizu neiesūksies dārzeņos, bet tā iespaidā neplaisās kartupeļu mizas un tie pēc izvārīšanas būs vieglāk sagriežami.

2. Pēc 10 minūtēm olas izņem no katla un atdzesē zem auksta ūdens strūklas. Saknes vāra vēl minūtes 10–15, līdz tās mīkstas, bet nedrīkst pārvārīt. Kad tās gatavas, nokāš un arī patur zem auksta ūdens strūklas, tad tās būs vieglāk nomizot.

3. Īsi pirms rasola gatavošanas kartupeļus un burkānus nomizo, olas noloba. Visu griež mazos kubiņos, lai tie pēc izmēra būtu līdzīga lieluma kā zirnīši, kurus pievieno pēdējos no visām sastāvdaļām. Tāpat sagriež vārītās bietes, marinētos gurķus un siļķi. Lielā bļodā visu rūpīgi izmaisa.

4. Gatavo mērci. Krējumu sajauc ar sinepēm, mārrutkiem un sāli. Mērci nogaršo, tai jābūt nedaudz pikantai. Mērci pārlej rasolam, visu samaisa. Ja vēlas, var pārkaisīt ar sagrieztiem sīpoliem, lociņiem vai citiem zaļumiem.

Komentēt

© 2010 Garšīgā Latvija. Visas tiesības aizsargātas