Rabarberu kūka

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saulainā pavasara vakarā, kad baltas pieneņpūku galviņas maigi paijāja Kačoru purva vējš, ceriņi apdullinoši smaržoja, un par muzikālo noformēju rūpējās dumpis un lakstīgalas, Linda mūs cienāja ar pašceptu rabarberu kūku.

Kūka cepta no klasiskās biskvīta mīklas, kas pārlieta rabarberiem. Pēc izcepšanas kūku apmet riņķī un pārlaista ar karamelīgu glazūru no „Gotiņu” konfektēm un sviesta.

Sastāvdaļas

Biskvīta mīklai

  • 8 lielas olas
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • 8 ēdamkarotes miltu

Pildījumam

  • 5 vidēji lieli rabarberi
    (rabarberu vietā var lietot skābus ābolus, ogas vai persiku kompota šķēlītes)
  • Nedaudz cukura pārkaisīšanai

Glazūrai

  • 8–10 klasiskās konfektes Gotiņa
  • 1–3 ēdamkarotes sviesta

 

  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs

Soļi

Solis 1

Uzkarsē cepeškrāsni vidēji karstu (Lindai ir malkas plīts, tajā nevar noregulēt precīzu temperatūru). Plātī ieklāj tik lielu cepamo papīru, lai malas varētu uzlocīt uz augšu, un mīkla nevarētu ieplūst zem papīra.

Solis 2

Rabarberus noskalo, nomizo, smalki sagriež, apber ar cukuru, ļauj mazliet atsuloties un izlīdzina pa cepamo papīru.

Solis 3

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās un iejauc miltus.

Solis 4

Olu baltumus saputo stingrās putās un iemaisa olu dzeltenumu masā.

Solis 5

Rabarberus kopā ar izdalījušos sulu izlīdzina pa cepamo papīru.

Solis 6

Rabarberiem pārlej biskvīta mīklu, izlīdzina un liek cepties, līdz kūka gaiši brūna. Sākumā plīts durvis virināt nedrīkst, lai biskvīts nesakrītas. Pārbauda ar koka irbulīti, ja mīkla nelīp klāt, tad ir gatavs. Nedaudz atdzesē, plātij uzliek dēlīti un apmet riņķī.

Solis 7

Katliņā izkausē sviestu un „Gotiņu” konfektes. Maisa, līdz masas savienojas, pārlaista kūkai.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Rupjmaizes torte “Lāčplēsis”

Šogad par godu Latvijas dzimšanas dienai izcepu rudzu rupjmaizes torti. Recepti esmu salikusi kā kompozīciju no vairākiem avotiem. Kad uznāk iedvesma un ir gana daudz laika, varu eksperimentēt, pārāk nesatraucoties par rezultātu. Ir aizraujoši iztēloties dažādos garšu salikumus, faktūras, krāsas un smaržas. Pandēmijas dēļ viesības šogad nav atļautas, bet mani mājinieki ir ar mieru nomēģināt ikvienu manu eksperimentālo cepumu.

Vegānā ābolkūka

Vegānā ābolkūka

Vegāno ābolkūku reiz cepu, dodoties ciemos pie mūsu draudzenes Dagnijas, kura jau gadiem nelieto dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktus. Domājot par ciemakukuli, man bija svarīgi atrast tādu kūkas recepti, kuru varētu ēst visi.

Vecrīgas kūciņas

Vecrīgas kūciņas

Kūciņa “Vecrīga” ir latviešu konditoru veiksmes stāsts ilgu gadu desmitu garumā. Apaļā plaucētās mīklas čauliņā iepildīts uzputots biezpiena krēms, viegla pūdercukura kārtiņa pāri.

Mūsu sadarbības partneri