Rabarberu kūka
Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.
Ievads
Teksts: Sandra Ošiņa
Foto: Valdis Ošiņš
Saulainā pavasara vakarā, kad baltas pieneņpūku galviņas maigi paijāja Kačoru purva vējš, ceriņi apdullinoši smaržoja, un par muzikālo noformēju rūpējās dumpis un lakstīgalas, Linda mūs cienāja ar pašceptu rabarberu kūku.
Kūka cepta no klasiskās biskvīta mīklas, kas pārlieta rabarberiem. Pēc izcepšanas kūku apmet riņķī un pārlaista ar karamelīgu glazūru no „Gotiņu” konfektēm un sviesta.
Sastāvdaļas
Biskvīta mīklai
- 8 lielas olas
- 8 ēdamkarotes cukura
- 8 ēdamkarotes miltu
Pildījumam
- 5 vidēji lieli rabarberi
(rabarberu vietā var lietot skābus ābolus, ogas vai persiku kompota šķēlītes) - Nedaudz cukura pārkaisīšanai
Glazūrai
- 8–10 klasiskās konfektes Gotiņa
- 1–3 ēdamkarotes sviesta
- cepamā plāts
- cepamais papīrs
Soļi
Solis 1
Uzkarsē cepeškrāsni vidēji karstu (Lindai ir malkas plīts, tajā nevar noregulēt precīzu temperatūru). Plātī ieklāj tik lielu cepamo papīru, lai malas varētu uzlocīt uz augšu, un mīkla nevarētu ieplūst zem papīra.
Solis 2
Rabarberus noskalo, nomizo, smalki sagriež, apber ar cukuru, ļauj mazliet atsuloties un izlīdzina pa cepamo papīru.
Solis 3
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās un iejauc miltus.
Solis 4
Olu baltumus saputo stingrās putās un iemaisa olu dzeltenumu masā.
Solis 5
Rabarberus kopā ar izdalījušos sulu izlīdzina pa cepamo papīru.
Solis 6
Rabarberiem pārlej biskvīta mīklu, izlīdzina un liek cepties, līdz kūka gaiši brūna. Sākumā plīts durvis virināt nedrīkst, lai biskvīts nesakrītas. Pārbauda ar koka irbulīti, ja mīkla nelīp klāt, tad ir gatavs. Nedaudz atdzesē, plātij uzliek dēlīti un apmet riņķī.
Solis 7
Katliņā izkausē sviestu un „Gotiņu” konfektes. Maisa, līdz masas savienojas, pārlaista kūkai.

Saistītās receptes

Linzertorte jeb Lincas torte
Linzertorte jeb Lincas torte garšo visiem, tās recepte pārbaudīta gadu simtos, aizceļojusi pāri robežām, parādās dažādos pasaules kūku top sarakstos, un tā ir ģeniāla savā vienkāršībā. Tā izdosies ikvienam, arī iesācējam.

Persiku torte Unas māsīca
Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem.

Kijivas torte/Київський торт
1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.
Astoņolu biskvītam vajadzētu mazliet tomēr vairāk drosmes, bet tā ideja par gotiņu mērci ir pateicības vērta. Lieliski!
Šodien pagatavoju šo kūku, sev un mājiniekiem uz Māmiņdienu. Sanāca vienkārši ideāla, tikai nebiju rēķinājusies uz plāts izmēriem, cepu mazā + vēl palika formai 26 cm, ko papildināju ar āboliem. Ideja ar Gotiņu kausēšanu kopā sviestu ir fenomenāla, pielietošu citās receptēs, kurās prasa karsēt cukuru ar sviestu un bieži paspēj piedegt.
Sveicieni māmiņdienā it visām zeltenēm gan Zemgalē, gan citur Latvijā un visā plašā pasaulē! Lai jums saldi svētki!