Rabarberu kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Saulainā pavasara vakarā, kad baltas pieneņpūku galviņas maigi paijāja Kačoru purva vējš, ceriņi apdullinoši smaržoja, un par muzikālo noformēju rūpējās dumpis un lakstīgalas, Linda mūs cienāja ar pašceptu rabarberu kūku.

Kūka cepta no klasiskās biskvīta mīklas, kas pārlieta rabarberiem. Pēc izcepšanas kūku apmet riņķī un pārlaista ar karamelīgu glazūru no „Gotiņu” konfektēm un sviesta.

Sastāvdaļas

Biskvīta mīklai

  • 8 lielas olas
  • 8 ēdamkarotes cukura
  • 8 ēdamkarotes miltu

Pildījumam

  • 5 vidēji lieli rabarberi
    (rabarberu vietā var lietot skābus ābolus, ogas vai persiku kompota šķēlītes)
  • Nedaudz cukura pārkaisīšanai

Glazūrai

  • 8–10 klasiskās konfektes Gotiņa
  • 1–3 ēdamkarotes sviesta

 

  • cepamā plāts
  • cepamais papīrs

Soļi

Solis 1

Uzkarsē cepeškrāsni vidēji karstu (Lindai ir malkas plīts, tajā nevar noregulēt precīzu temperatūru). Plātī ieklāj tik lielu cepamo papīru, lai malas varētu uzlocīt uz augšu, un mīkla nevarētu ieplūst zem papīra.

Solis 2

Rabarberus noskalo, nomizo, smalki sagriež, apber ar cukuru, ļauj mazliet atsuloties un izlīdzina pa cepamo papīru.

Solis 3

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru gaišās putās un iejauc miltus.

Solis 4

Olu baltumus saputo stingrās putās un iemaisa olu dzeltenumu masā.

Solis 5

Rabarberus kopā ar izdalījušos sulu izlīdzina pa cepamo papīru.

Solis 6

Rabarberiem pārlej biskvīta mīklu, izlīdzina un liek cepties, līdz kūka gaiši brūna. Sākumā plīts durvis virināt nedrīkst, lai biskvīts nesakrītas. Pārbauda ar koka irbulīti, ja mīkla nelīp klāt, tad ir gatavs. Nedaudz atdzesē, plātij uzliek dēlīti un apmet riņķī.

Solis 7

Katliņā izkausē sviestu un „Gotiņu” konfektes. Maisa, līdz masas savienojas, pārlaista kūkai.

Mūsu grāmata

Saistītās receptes

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

LNB Zalcburgas pavārgrāmatas (1718) kūka

Reizēm receptes tevi atrod pavisam negaidītos veidos. Pagājušajā nedēļā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāja Jelgavas grāmatu iespiedējiem Stefenhāgeniem veltītu izstādi. Tur pavisam nejauši manās rokās nonāca kartīte ar kūkas recepti no 1718. gadā drukātas pavārgrāmatas Neues Salzburgliches Koch-Buch, autors Konrāds Hagers (Conrad Hagger).

Kuskusa kūka

Kuskusa kūka

Ar šo kūkas recepti mūs iepazīstināja māksliniece Maruta Raude, kad 2012. gadā ciemojāmies pie viņas īsi pirms Lieldienām. Pērn viņa pāragri devās mūžībā. Mēs nezinām, kāpēc tā notiek. Dievam laikam ir savi nodomi.

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu maizītes jeb kūkas. Gavēņa kūkas. Štopkūkas

Meteņu kūkas jeb maizītes cep no rauga mīklas un pilda ar putotu saldo krējumu. Tās cep dažādās Ziemeļeiropas valstīs laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām, bet pilnīgi noteikti nedēļā, kad sākas gavēnis pirms Lieldienām.

Mūsu sadarbības partneri