Pieneņu pumpuri marinādē

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

Marinēti pieneņu pumpuri pie mums ieradās kā ciemakukulis no mākslinieces Marutas Raudes. Marutai patīk eksperimentēt virtuvē, izmēģināt dažādas garšu kombinācijas. Viņu ģimenē gatavo visi, arī vīrs Alfs un dēls Jānis. Svētku galdi ir grandiozi, tur kopā sanāk tradicionālas un jaunas receptes no dažādām pasaules valstīm, bet arī ikdienā viņu ģimenē vienmēr piedomā par stilu, baudu un radošu piegājienu.

Kādā pavasarī Maruta nolēmusi izmēģināt, kā būtu, ja salasītu un iemarinētu pieneņu pumpurus. Darbs gan iznāk pamatīgs, jo pumpuri jāvāc sīki, jo mazāki, jo labāki. Nevajadzētu lietot tādus, kas ir sākuši atvērties. Vēlams tādās pļavās, kur pienenes izaug tīrā vidē, tālāk no automašīnu izplūdes gāzēm un vides piesārņojuma.

Pumpuru garša un struktūra sanākusi līdzīga kaperiem, kas nepārsteidz, jo arī tie ir pumpuri. Tā Marutas ģimenē šo mazo delikatesi lieto visur, kur parasti pievieno kaperus – uzkaisa uz sviestmaizēm, pievieno svaigajiem salātiem un otrajiem ēdieniem, piemēram, kartupeļu pankūkām ar mazsālītu lasi. Mazās burciņas noder arī sirsnīgai dāvanai, braucot ciemos. Mēs izlēmām gatavot pastu ar tunci un pieneņu pumpuriem.

Kad pieneņu ziedēšanas krāšņais laiks ir teju pie durvīm, iesakām pamēģināt!

Sastāvdaļas

  • Pieneņu pumpuri
  • Dažas ķiploku daiviņas

Marinādei uz 1 l ūdens

  • 1 ēdamkarote sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 2 ēdamkarotes etiķa
  • Sterilas mazas burciņas ar vāciņiem

Soļi

Solis 1

Pieneņu pumpurus saliek pa burciņām.

Solis 2

Ķiplokus nomizo, sagriež gabaliņos, ieliek katrā burciņā dažus gabaliņus.

Solis 3

Uzvāra ūdeni, sajauc marinādi, pārlej pumpuriem tā, lai burciņa pilna.

Solis 4

Aizvāko, apgriež burciņas ar vākiem uz leju, silti sasedz un atstāj atdzist.

Solis 5

Uzglabā vēsā vietā. Lieto pie dažādiem ēdieniem.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Pupiņu salāti

Pupiņu salāti

Ja mājās būs bļoda vārītu pupiņu, cilvēks badu nemirs. Protams, nav nekāda vaina arī veikala bundžu pupām. Bet mūsmājās esam nolēmuši ar saviem pirkumiem pēc iespējas atbalstīt vietējos pārtikas audzētājus.

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti

Selerijas saknes un ābolu salāti ir mana īpašā rudens delikatese. Selerijas saknes veikalos ir nopērkamas visu gadu, bet rudenī tās ir vissulīgākās un smaržīgākās. Atzīšos, selerijas sakne un kāti manā ledusskapī ir vienmēr, lietoju tos gan svaigus, gan kā garšaugus pie zupām.

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnijs

Jāņogu čatnija burciņu mums uzdāvināja Barbara Smildzere, patiesībā jau klāt bija visa ģimene, kad mēs 2020. gada jūlijā ciemojāmies viņu šarmantajā mājā Rīgā, klusā Pārdaugavas ieliņā. Mājā, kurā ikviena istaba, kaktiņš vai plauktiņš liecina, ka šeit dzīvo mākslinieki un dizaineri.

Mūsu sadarbības partneri