Persiku torte

Unas māsīca

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ievads

Teksts: Sandra Ošiņa

Foto: Valdis Ošiņš 

01.05.2022

Ēdieni, kas saistās ar dažādām emocionālām atmiņām, ir īpaši. Kādu laiku Rīgā dzīvojām Āgenskalna ielā, un mūsu kaimiņš bija ģeniālais fotogrāfs Gunārs Janaitis (18.12.1934.-11.03.2022.). Netālu no mūsu mājām bija veikals Globuss ar lielisku konditoreju, un viena no mīļākajām tortēm gan mums, gan Gunāram bija Una – persiku torte ar smilšu mīklas pamatni, krēmīgu vidusslāni, kurā vārītā krēma un skābā krējuma pildījumā gozējās saulaini dzelteni persiku gabaliņi, un pāri visam – maigs bezē mākonis, pārputināts ar pūdercukura putekļiem. Gunārs reiz bija pasūtījis Unu speciāli mūsu mācību uzņēmuma Digital Guru Ziemassvētku ballei. Ar visu logo virsū. Zinot, ka Una garšo visiem.

Kopš dzīvojam Ogrē, Unas torte mums ir reti pieejama. Es pat nezinu, vai to joprojām cep Gustava Beķerejā, kas nāca Globusa vietā. Kad pie kafijas tases ļoti sakārojas Unas gabaliņu, pie cepšanas jāķeras pašiem.

Kā vienmēr, savā virtuvē ir tā labā iespēja visas sastāvdaļas un proporcijas izvēlēties pēc garšas. Unas tortes smilšu mīklai pievienots biezpiens, kas pēc atdzišanas pamatni padara cietāku nekā parastās smilšu mīklas slāni. Tas man ne pārāk patīk, es labāk cepu klasisko smilšu mīklas groziņu.

Kā taupīgai saimniecei man nepatīk tas, ka oriģinālajā receptē olas dzeltenumi paliek neizmantoti. Es tos ieputoju pie vārītā krēma. Un bezē kārtu taisu plānāku. Šī kūka vispār ir viena no krēmīgākajām un sulīgākajām, kādu nācies ēst. Garšos visiem, kam ne visai patīk biezi un smagnēji biskvīti. Ja kāds vēlas šo kūku izcept bez glutēna, kviešu miltu vietā var lietot rīsu miltu un mandeļu miltu maisījumu. Paldies Lienei Sondorei, kura padalījās ar oriģinālo recepti!

Vakardien (2022. gada 30. aprīlī) zemes klēpī guldījām Gunāra pelnus. Blakus viņa mammai. Un šodien Gunāra piemiņai izcepu šo torti. Lai viegli tajā saulē, Gunār!

Una, persiku torte

Ieraksts tapis sadarbībā ar Kafijas draugu. Viņu sortimentā ir daudz dažādu interesantu kafijas šķirņu.

Sastāvdaļas

Smilšu mīklas pamatnei

  • 50 g cukura
  • 100 g auksta sviesta
  • 150 g miltu
  • Nedaudz skābā krējuma
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • (Var aizstāt ar gatavu smilšu mīklu ( ~ 300g),
    ko es no sirds neieteiktu darīt)

Pildījumam

  • 800 ml kārba persiku kompota
  • 500 ml piena
  • 1 ēdamkarote vaniļas cukura
  • 3 olu dzeltenumi
  • 65 g kukurūzas cietes (var aizstāt ar vaniļas pudiņa pulveri, tad vaniļas cukuru neliek)
  • 600 g skābā krējuma
  • 150 g cukura

Bezē kārtai

  • 3 olu baltumi
  • 100 g cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • Šķipsniņa sāls
  • Nedaudz pūdercukura pārkaisīšanai
  • Ēdamie ziediņi rotāšanai pēc izvēles (mums bija vijolītes, bet lietojiet tikai tādus, par kuriem esiet droši, ka tie nav indīgi!)

Tortes forma 26 cm diametrā ar noņemamu malu

Una, persiku torte

Soļi

Solis 1

Sagatavo smilšu mīklu. Sviestu sarīvē uz rupjās rīves vai sagriež gabaliņos un saberž drupačās ar cukuru, cepamo pulveri, vaniļas cukuru un miltiem, lai veidojas slapjām smiltīm līdzīga struktūra.

Solis 2

Karoti skābā krējuma pievieno sviesta, cukura un miltu maisījumam, ātri samīca mīklu. Tai jābūt mīkstai un vijīgai, ja tā ir par sausu un plaisā, iemīca vēl nedaudz krējuma.

Solis 3

Mīklu izlīdzina formā, veidojot groziņu ar gludu pamatni un maliņām. Ja lieto formu, kuras mala nav noņemama, ieklāj cepamo papīru, izlīdzinot malas pēc iespējas gludas. Formā ieklāj mīklu tā, lai veidotos groziņš. Pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz pusstundu atpūsties.

Solis 4

Persikiem notecina sīrupu un augļus sagriež gabaliņos.

Solis 5

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. To dara ļoti uzmanīgi, lai ne ne grams no dzeltenuma netiek baltumos. Olu baltumus noliek vēsumā.

Solis 6

Katliņā nomēra vajadzīgo piena daudzumu. Daļu piena ielej bļodā, daļu lej katliņā, liek uz plīts un sāk karsēt.

Solis 7

Olu dzeltenumus ar putojamo slotiņu saputo ar cukuru, vaniļas cukuru un kukurūzas cieti (vai vaniļas pudiņa pulveri). Vārošu pienu tievā strūkliņā lej pie olu dzeltenumu masas, samaisa, lej atpakaļ katliņā un, nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu, karsē, līdz masa sabiezē.

Solis 8

Olu masā iemaisa persiku gabaliņus un skābo krējumu.

Solis 9

Mīklas formu pārlej ar sagatavoto masu. Liek cepties krāsnī 175 °C temperatūrā ~40 minūtes.

Solis 10

Īsi, pirms kūka beigs cepties, sagatavo olbaltumu virskārtu. Olu baltumus puto ar šķipsniņu sāls, līdz parādās vieglas putas. Pamazām pa daļām pievieno cukuru, vaniļas cukuru un turpina putot. Pārbauda konsistenci, palaikam izslēdzot mikseri un pacilājot putojamās slotiņas – masai jābūt tik biezai, lai tā veidotu smailes.

Solis 11

Kūku izņem no krāsns, ar karoti liek bezē masu uz kūkas un ar silikona lāpstiņu vai plakanu karoti nogludina virsmu.

Solis 12

Liek atpakaļ krāsnī uz vēl 15 minūtēm, lai bezē virsa apraujas, pēc tam temperatūru samazina līdz 110 °C, cep vēl 10 minūtes. Izslēdz plīti, atver plīts durtiņas un ļauj kūkai lēni atdzist.

Solis 13

Torti pasniedz pilnībā atdzesētu. Mīkla ir trausla un vidus – krēmīgs un sulīgs. Ja formas mala nav noņemama, kūku uzmanīgi izņem, pieturot aiz papīra, un pārliek uz šķīvja vai dēlīša sagriešanai.

Solis 14

Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru un rotā ar ēdamiem ziediņiem. Mums bija vijolītes, bet der ekoloģiski audzētas atraitnītes, plūmju, ķiršu, ābeļu ziei vai ceriņu ziedi, pieneņu vai mārpuķīšu ziedlapiņas. Tā kā ir arī indīgi ziedi (piemēram, maijpuķītes, vizbulītes, narcises un citi), pirms rotā, pārliecinies, vai tie ir droši uzturā.

Mūsu grāmata

Izpārdota!

Saistītās receptes

Kijivas torte/Київський торт

Kijivas torte/Київський торт

1. martā ir vārda diena manam tēvam Ivaram. Nekādas lielas svinības pandēmijas dēļ tāpat nerīkojam, bet kūku izcept ir svēta lieta. Domājot par Kijevu, Ukrainas sirdi, ko šobrīd pašaizliedzīgi un drosmīgi aizstāv ukraiņu tauta prezidenta Volodimira Zeļenska vadībā, atcerējos, ka Kijevai ir sava torte. Nekad nebiju to cepusi, bet interneta dzīlēs bija atrodams liels daudzums recepšu variāciju.

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Ātrā ābolkūka franču gaumē

Rudens ir laiks, kad var svinēt ābolus. Vai var būt par daudz ābolkūku recepšu? Nekādā gadījumā. Šoruden mani iedvesmoja Dainas Alužānes Facebook profilā publicēta ābolkūkas recepte, kuru viņa raksturoja kā “ķepīgu, sviestīgu un francūzīgu bez sava gala”. Izlasot sastāvdaļu sarakstu, bija skaidrs, ka recepte ir vienkārša un ātra.

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Tartes ar vaniļas krēmu un avenēm

Šīs kūkas tapa pēc maza izbrauciena uz Igauniju. Parasti pa ceļam uz Tallinu Pērnavā iegriežamies iedzert kafiju. Nu jau tradicionāli kafejnīcā Supelsaksad, kur ir gardas kūkas un maizītes, kā arī ļoti romantisks interjers.

Mūsu sadarbības partneri